TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Letzte Instanz - Morgenland

Posted by Today's Metal Crew On петък, февруари 23, 2018 2 коментара

ЖАНР: Gothic/Folk Rock/NDH
ОТ/Д: Германия | 16.02.2018
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~55 минути

Правят няколко брилянтни песни, скупчват ги на едно място и ги затрупват с не чак толкова брилянтни песни - що са те? Вероятно познахте, че говоря за Letzte Instanz, след като все пак четете ревю за Letzte Instanz - групата, която преди години май леко ни се поразсърди, задето им бяхме оставили [6/10] и четоха зле преведено с Google Translate наше ревю на техен албум. И днес пак ги слушам и чакам онази магия, която някога ме запали по тях, но... трябваше да почакам известно време, за да стигна до нея в "Morgenland".

От 15+ години насам Letzte Instanz не са точната група за мен, но те сами са си виновни - ако бяха спрели тотално да правят яки песни, щях отдавна да съм спрял да се надявам. И все пак не подходих към "Morgenland" с огромен ентусиазъм, даже след като чух първите сингли към него. И вече почвам да се чувствам като някакъв враг на средното темпо и умереността, които често властват из албумите на Letzte Instanz в последно време. В иначе готиния дрезгав глас на Холи пък има емоция, но сякаш от години е... само една. И това ме бъгва много. Имам чувството, че тоя човек запазва спокойствие каквото и да се случи (освен ако не му сложим 6/10, недай си Боже). Ядосай се бе, пич, извикай, емоционирай, удари по масата, пуцни с пушката, направи нещо! Имаш жесток глас, използвай го, стига само си ни галил ушите, неловко става вече.

Още в откриващата "Morgenland" ще усетите за какво говоря - темпото е бързо, натурално звучащите барабани (рядко е добра идея това, ама карай) дават скорост, Холи обаче е chill - споко, пичове, има време, още първи трак сме, закъде бързаме? "Schwarz" раздвижва нещата още малко с мащабен припев, а "Disco d'amour" и "Mein Land" успокояват топката до нормални за Letzte Instanz нива. "Glücksritter", "Ikarus" и приятната "Noch einmal" задържат темпото средно и мрачничко, докато най-накрая не се случва нещо! Letzte Instanz се сещат, че никой не им е забранявал да ползват електроника и "Asche zu Gold" със своя NDH дух на мига се превръща в най-добрата песен в албума до този момент. Следващите три песни са най-слабите възможни в албума и тъкмо вече бях започнал да се унасям, когато пак се случи нещо...

Letzte Instanz са скрили най-доброто на финала. Последните три композиции в "Morgenland" заслужават и най-много внимание в него. "Für immer sein" е изключително красива балада със завладяваща мелодия, на която да си кажеш "Е те това вече са Letzte Instanz!" и да ти се прииска да си я пуснеш пак. И макар да знам, че е грубо да го кажа, в тази песен за пръв път си спомних, че тази група има цигулар и челист. И тъкмо свърши тя и нямаше и как да се надявам на нещо по-добро... и взе, че дойде "Armageddon". Хора, защо чакахте до края на албума, за да натъпчете там най-големия хит в него?! Леле, Letzte Instanz са можели през цялото време да правят такива песни и никой да не знае?! Холи е във вихъра си, подкрепян от лектроника, модерно звучене, супер зарибяваща мелодия и простичък, но убийствено як риф в хитовия припев - все неща, които ме карат да си мечтая, че другия път ще чуя от тая група цял албум в тоя дух (ха дано, ха дано ха дано. И за финал - кавър на "Children" на Orphaned Land, само че на немски и с участието на Коби Фархи.

Не се сърди, Холи... не слагам нарочно тая оценка, наистина... следващия път, като има повече песни като "Armageddon", "Für immer sein" и "Asche zu Gold" ще е повече, обещавам!


+ + + + +
Песни като "Armageddon", "Für immer sein" и "Asche zu Gold" носят истинската Letzte Instanz магия.
Красиви мелодии, мащабни припеви и страхотни дрезгави вокали.
Близо час материал за слушане.
 
- - - - -
Уморително средно темпо през почти целия албум.
Някак странно (а по някое време и леко отегчително) вокално спокойствие.
Не особено добро барабанно звучене.
Защо трябваше да се чака до финала, за да се струпат там всички яки тракове?

IF YOU LIKE
Mono Inc., Subway To Sally, Unheilig, ASP, A Life Divided, Staubkind и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


2 Response for the "Letzte Instanz - Morgenland"

  1. Анонимен says:

    Каква е тъпотията с германската метал сцена? Само те ли правят музика или само един човек пише ревютата? Ако нещо, променете сайта на GERMAN METAL TODAY.

  2. olala says:

    просто човекът от 15 години е зациклил на rammstein и не знае че има и друго