TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Therion - Beloved Antichrist

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, февруари 01, 2018 4 коментара

ЖАНР: Symphonic/Operatic Metal
ОТ/Г: Швеция | 09.02.2018
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~183 минути

Очите не ви лъжат - там горе пише 183 минути. Признавам, че никога през живота си не бях слушал толкова дълъг албум, като тук не броя разните му там 4-дискови издания с 4935 ремикса. Новият албум на Therion е дълъг над 3 часа, съдържа 46 песни и е поверен на 29 изпълнители, играещи 29 различни роли. По-грандиозно, драматично и епично от това - здраве му кажи. И въпреки това... нещо не е наред тук.

Няма какво да крия - обожавам метъл опери. Огромен фен съм на неокласическото звучене в метъла, обичам грандиозните оркестрации и епичния метъл. И до днес имам "Lemuria" и "Sirius B" на Therion за еталони за грандиозност. Но мисля, че "Beloved Antichrist" ми дойде малко в повече. От една страна е дължината - 3 часа музика се слушат трудно, особено пък наведнъж. Колкото и бележки да си водя, просто няма как да запомня с какво ме е впечатлила всяка отделна композиция, да не говорим пък за имената им. За да е още по-трудно, добавяме и факта, че повечето песни преливат от една в друга напълно незабележимо, което в общи линии разделя албума на 3 едночасови "действия". Но хайде сега малко по-конкретно, а, Гошо?

С какво да почна конкретиката? С това, че албумът е вдъхновен от "Кратка повест за антихриста" на Владимир Соловьов? С това, че албумът е истинска опера и всички вокали в него са оперни? С това, че тази метъл опера е повече опера, отколкото метъл? Наистина не знам. Знам само, че още в първо действие се изненадвах приятно, когато чувах по-тежки китарни включвания, защото такива са рядко срещани там. Реално всичко до петия трак "Never Again" звучи като интро, а чак в мрачния и тежък "The Crowning of Splendour" (8) и следващата "Morning Has Broken" (9) за пръв път дойдоха поводи да се поразкуфея малко. Скорост се появява за пръв път чак в "Anthem" (12), а в иначе красивата "What Is Wrong" (16) реално се запитах за пръв път - какво не е наред тук, наистина? Защо не съм в екстаза, в който очаквах да съм?

Очаквах с началото на второто действие нещата да се променят и отварящата "The Arrival of Apollonius" (18) с оперетната си помпозност и мрачния си риф ми върна надеждите, че може би досега просто аз съм бил недостатъчно неангажиран със слушането. "Night Reborn" (20) вдига темпото с готин 80-арски хеви риф, а сингълът "Temple of New Jerusalem" (22) и "Bringing the Gospel" (24) вдигат ново ниво на епичност. До края на действието се открояват "Behold Antichrist" (27) и "Astral Sophia" (31), но самият финал "Thy Will Be Done" (32) просто не успява да впечатли и да затвори действието подобаващо силно.

Трето действие започва ударно с максимално рокаджийския риф на "Shoot Them Down!" (33). Следващата "Beneath the Starry Skies" (34) задържа метъл вълната, но "Forgive Me" (35) убива темпото за прекалено дълго със своите близо 10 минути, докато "Burning the Palace" (37) е друг дълъг трак, който обаче опитва да задържи темпото по-високо. "Time Has Come: Final Battle" (41) вдига напрежението брилянтно, но "My Voyage Carries On" (42) така и не отиграва тази топка. Прекрасният оперен дует в "Seeds of Time" (44) и "To Shine Forever" (45) носят така нужната емоция, а финалът "The of Antichrist" (46) пък, точно както финалите на предните две части, не впечатлява особено и затваря третото действие и целия албум по един прекалено... обикновен начин.

Знам, знам, знам - звуча като абсолютен задник. Умът ми не може дори да си представи колко е сложно да се измисли и реализира подобен грандиозен проект. Това е труд, който спокойно може да е opus magnum за музикантите, които са го създали, при това с помощта на няколко дузини неимоверно талантливи изпълнители. А тука седнал Гошо, че си няма друга работа, 3 часа слуша и се мръщи, че не му е достатъчно великолепно? "Факай се, Гошо", ще си кажат много от вас и дори няма да ви се разсърдя. Но не мога да си изкривя душата и да кажа, че "Beloved Antichrist" е великият албум, който е бил замислен да бъде. Може би аз съм твърде недорасъл за него, а може би очаквах да е по-"метъл", докато той по-скоро има структурата на истинска опера? Не знам. Само знам, че албумът е по-дълъг, отколкото запомнящ се и това не ми даде мира през всичките тези 3 часа (които, съвсем честно, повторих с прескачане тук-там всеки следващ път).

Гузно ми е да го кажа, но "Beloved Antichrist" ми се струва ненужно дълъг и натруфен. По това ми напомня на онези рекламирани ненужно претрупани с глупости самобръсначки, които имат по 5 ножчета, лазерна точка, вграден фенер, вентилатор, резервоар с фреон, миксер, пасатор, бормашина, опушват шунка, грухат пшеница и чушкат боб. Но тъй като чувствам, че ще е кощунство да продължавам да недоволствам от този грандиозен труд, ще спра дотук, ще си пусна отново най-добрите моменти от албума (малкото, които запомних) и ще хвана да си полегна. 3 часа слушане на един албум се оказа едно неочаквано уморително занимание.


+ + + + +
Майко мила, цели 3+ часа материал!
Абсолютно грандиозен, епичен и драматичен опус в три действия.
Толкова много талант на едно място може да отвори черна дупка.
29 вокалисти, изпълняващи партиите в 29 различни роли.
Това чудо тук наистина, ама наистина е опера и става дори за голяма оперна сцена.

- - - - -
Повече опера, по-малко метъл.
Албумът е по-дълъг, отколкото запомнящ се - и много съжалявам да го кажа.
Липсват куки и хитове, а не е като да няма мегдан за такива.
Добрите идеи са се "разтворили" безследно като самотна ефервесцентна таблетка в 3 литра вода.
Кой има време да слуша 3-часови албуми на днешно време?

IF YOU LIKE
Ayreon, Rhapsody, Haggard, Devin Townsend, Dol Ammad, Tristania и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


4 Response for the "Therion - Beloved Antichrist"

  1. Galad says:

    Хехе, поне тези от нас, които обичат както метъл, така и опера, ще имат на какво да се насладят. Сравнението със самобръсначката изби рибата :))

  2. Анонимен says:

    Сравнението с бръсначката е твърде добро, за да не сте по-популярни, пичаги! С глас се смях, тва си е на ниво standup comedy! :D

  3. Анонимен says:

    Обаче ако сте любител на Вагнерови опери (особено от ония по над 4 часа) и сте им свикнали, оценката на операта (това не е албум) отива на 8/10. Слушането без внимателно четене на историята и текста от обложката поне първия път намалява въздействието. 8/10 а не повече, щото очаквах по-дълга и мащабна увертюра и финал- Theme of the Antichrist е с добър замисъл но много кратка- трябваше да е поне още 5-6 минути с по-грандиозна инструментална част а сега изглежда като недоразвит потенциален шедьовър. Който пък очаква албум- моят the best of Beloved Antichrist изглежда (за момента) ще е около 50 минути, което си е един стандартно дълъг много добър албум макар и не на нивото на шедьоври като Gothic Kabbalah и Sitra Ahra щото не е замислено да е албум а е подчинено на действието на сцена и това ограничава

  4. Анонимен says:

    Би ми било интересно да прочета ваше ревю за албумa на Imperial age, които подгряваха на концерта на Therion.