TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Soulfly - Ritual

Posted by Today's Metal Crew On вторник, октомври 09, 2018 1 коментара

ЖАНР: Death/Thrash/Groove Metal
ОТ/Д: Бразилия | 19.10.2018
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~43 минути

Колеги, които се бяха добрали до "Ritual" преди мен, масово казваха, че "Ritual" е не просто добър и не просто "прераждане" за Soulfly, а и че е най-добрият им албум евър. Ние с тях обаче и преди сме имали разногласия за това кое е най-доброто за Soulfly - те смятат, че най-доброто за Soulfly е да приличат на ранната Sepultura, а аз съм на мнението, че Soulfly си бяха най-добри от "Roots" на Sepultura (да си го кажем, тоя албум вече си беше в общи линии албум на Soulfly) до "Prophecy" и може би "Dark Ages". Затова, в зависимост от кой "лагер" сте, преценете дали да вярвате на това ревю, или трябва да си потърсите друго.

"Ritual" започва с едноименния трак, чието начало е нещо средно между "Prophecy" и "Roots Bloody Roots". Именно тази песен ми даде надежда, че Soulfly най-сетне се връщат към онова си звучене, но трайбъл ню метълът в този албум се изчерпва горе-долу само с тази песен. Следващата "Dead Behind the Eyes" е свирепа траш резачка със специалното участие на Ренди Блайт (Lamb of God). "The Summoning" продължава с агресията и скоростта, но най-смазващият момент в нея идва с бавно, мачкащо темпо малко преди 3-тата ѝ минута, когато един насечен риф се опитва да унищожи всичко по пътя си, подкрепен и от неочакван, дълбок електронен бийт на финала.

"Evil Empowered" връща олд скул траш звученето, докато "Under Rapture" директно завива към дет траша, за което доста спомагат грухтежите на Рос Долън от Immolation. Още сепултурски траш ни посреща в "Demonized", "Blood on the Street" и заслужаващата място като бонус трак в "Chaos A.D." тупалка "Bite the Bullet". С "Feedback!" пък Макс Кавалера и компания поемат в съвсем различна посока, а именно - посока Motorhead. Бих определил песента като своеобразен реверанс към Леми, защото наистина звучи като тотално траширан Motorhead трак, но не бих казал и че съм особено впечатлен от качеството на крайния продукт. "Soulfly XI" пък започва 1:1 с "One" на Metallica и продължава... горе-долу като "One (Lounge Version).

Не е защото съм винаги "на въпреки", но не бих стигал толкова далеч, че да кажа, че това е най-добрият албум на Soulfly. Да, "Ritual" може би е най-добрият им аблум в последните 10 години, но няма как да го сложа над "Prophecy" или "3", колкото и да ги плюеха едно време, задето били ню метъл. Тук, специално, първите три трака са адски добри, следващите пет са доста екстремни, а последните два са разочарование. Хубавото на екстремните композиции този път е, че са с добра проудкция (за разлика от ужасната такава в ужасния "Archangel") и не звучат "тежки на килограм" (за разлика от екстремните композиции в предишните им няколко албума). Тук тежестта има цел, има намигане към ранната Sepultura и като цяло поне три от тези пет съвсем тежки парчета наистина ми допаднаха, макар и да съм фен на различно Soulfly-ско звучене.

 
+ + + + +
Значително подобрена продукция, особено спрямо ужасната такава в "Archangel".
Жестоки, мачкащи, режещи и често директно разфасоващи рифове.
Няма го безцелното търсене на тежест "на килограм", властващо в последните години.
Готини включвания от вокалистите на Lamb of God и Immolation.
Приятни намигания към различни периоди от кариерата на Макс.

- - - - -
Не толкова приятни намигания към Motorhead и Metallica в последните два трака.
Средната (и най-екстремна) част на албума е малко еднообразна.
Нищо изненадващо, което не е яко за група, която някога беше новатор.

IF YOU LIKE
Sepultura, Cavalera Conspiracy, Ektomorf, Sodom, Slayer, Pantera и др.

Автор: Undepth
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

1 Response for the "Soulfly - Ritual"

  1. Анонимен says:

    Като цяло май към този момент не мога да направят слаб албум, но не и нещо супер изненадващо. Една друга гледна точка за този албум:
    https://toshewood.blogspot.com/2018/10/soulfly-ritual-2018.html