TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Within Temptation - Resist

Posted by Today's Metal Crew On събота, февруари 09, 2019 1 коментара

ЖАНР: Symphonic/Modern Metal
ОТ/Д: Холандия | 01.02.2019
ЛЕЙБЪЛ: Spinefarm Records
ОТНЕМА: ~48 минути

Таях надежди, че иначе отзивчивите Spinefarm ще ми пратят този албум предварително за ревю, но явно WT са твърде голяма група, пазеща предстоящите си релийзи. Е, вярно, албумът изтече около седмица предварително, ама... така става, като ни нямат доверие на нас, пък имат на когото не трябва. Но нищо - солта от моето недоволство няма да повлияе на това ревю. Просто исках да припомня, че ни има от 8 години, не сме лийкнали нищо и ми се ще лейбълите да ни имат малко повече доверие, защото знам, че четат тези ревюта.

Много вода изтече от "Hydra" насам, но групата се е нагодила добре към промените. Вече всяка втора група прави симфо метъл с дамски вокали, затова WT поеха отговорността да еволюират за пореден път и да направят нещо по-различно, макар и без да губят идентичността си (проблем, за който говорим твърде много напоследък). В "Resist" групата залага на мрачен, епичен и някак дистопично звучащ модерен метъл с много електроника. Албумът отваря с абсолютния хит "The Reckoning" с участието на Джакоби Шадикс (Papa Roach). Парчето звучи мащабно, епично и изключително силно, а всеки детайл в него е старателно изпипан. Електрониката пък удря със страшна сила и дава да се разбере, че ще бъде фактор и нататък из албума. Мрачното, епично, модерно и електронизирано звучене продължава със среднотемповата "Endless War" и "Raise Your Banner", където пък се включва Андерс Фриден от In Flames. Ролята на Андерс е твърда малка, но това не пречи на парчето да е поредният силен, епичен удар в албума. Друг абсолютен хит определено е "Supernova", чийто дебел електронен лид в началото директно сочи в посока "кибер метъл". Епичните мъжки хорове и оркестрации направо изпълват душата и превърнаха песента в личния ми фаворит в албума.

Знаех си, че е време да се случи нещо, което да ме накара да си кажа "Какво са си мислили?!" и така и стана. "Holy Ground" е трак, който звучи като поп хит, само че този път в лошия смисъл. На Шарон никак не ѝ отиват подобни речетативи, да не говорим пък за сдъвкването на думата "you" в "ya". Малко все едно слушам generic песен на Imagine Dragons, но с китари и гласа на Шарон. Приятното затишие с цигулките е единственото хубаво нещо в песента и, нарочно или не, някак напомня с няколко ноти за Чайковски и неговото "Лебедово езеро". Следващата "In Vain" пък не е лоша, но не е и нищо особено, поради което директно влиза в графата "просто още една песен от WT. Виж, баладата "Firelight" вече не може да се нарече "типична", но "не е лоша" ще е твърде голям комплимент за нея. Ужасният напев "у-о-уу", повтарящ се през почти цялото време директно бърка в мозъка, а провлаченото темпо и гост-вокалистът с нищо не помагат на ситуацията.

"Mad World" оправя моментално нещата със зарибяващ електронен риф, леко ориенталски брид и пореден голям, хитов припев - също един от фаворитите ми в албума. "Mercy Mirror" пък е по-добрата балада в албума, макар че не блести с кой знае какви открояващи се решения. За финал е оставена 6-минутната "Trophy Hunter", която започва със здрав, тежък риф, добре уплътнен с ниска електроника куплет и насечени китари, водещи към поредния голям припев. Тук разликата е само, че куплетите звучат по-хитово от припева. Сериозно, адски добре са ги направили! Електронният бреукдаун малко преди края пък е едно от най-готините неща в този и без това готин албум с подобаващо епичен финал.

"Resist" показва едно свръхмодерно лице на Within Temptation, което надали ще се хареса на старите фенове, които ги помнят още от времето, когато правеха ефирен симфо метъл, а Шарон усилено размахваше ръце из клиповете им. Да, Within Temptation звучат много различно спрямо това, което бяха преди 15-ина години, но това не пречи на "Resist" да е обективно добър албум с великолепна, свръхмодерна продукция и епично, мащабно звучене. Вече е въпрос на субективна преценка дали това ви допада или не, както и кои точно песни в него ще бъдат по вашия вкус. Но фактът остава - "Resist" е един чудесно изпипан албум. И ако нямаше толкова очевидно компромисни тракове в него, оценката му от мен щеше да е дори още по-висока.
 
+ + + + +
Убийствено добра продукция, страхотен модерен саунд, супер мащабно звучене.
Епичен, дистопичен, модерен, мелодичен, хитов, зарибяващ.
Осезаема еволюция в звученето, без да се губи идентичността на групата.
Няколко абсолютни хита, които безспорно ще мачкат и на живо. 

- - - - -
1-2 съвсем слаби трака и още толкова, които са просто... неоткрояващи се.

IF YOU LIKE
Lacuna Coil, Beyond The Black, Amaranthe, Delain, Nightwish, Epica, Starset, Kamelot и др. и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


1 Response for the "Within Temptation - Resist"

  1. Веселин says:

    Определено най-слабият албум на WT. Да, аз съм от старите фенове и да, постарали са се да направят нещо ново и различно, но тоя поп и електроника ми идват в повече. Да не говорим, че след 3-4 слушания установих, че т.н. хитови песни са в най-добрият случай посредствени. Аз обожавам WT, но това нещо, което издадоха ще бъде забравено от истинските им фенове след следващият ( дай Боже истински WT ) албум.
    И , честно, искам до старият симфо WT - и не ми дреме, че има милиони подобни групи. Тях ги имаше и преди, но WT успяваха и можеха да създават страхотни песни, а не като за поп-чартовете.
    Само като се сетя за песента с Таря...и като в сравня с бозите от новият албум...ами няма база за сравнение....