TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Engel - Raven Kings

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, ноември 17, 2014 2 коментара

Стилът: Modern Melodic Death Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Gain Music
Отнема: ~60 минути 


Докато слушах този албум си правех съпоставки. Първо - колко по-добре се вписва гласът на новия вокалист Микаел в музиката на Engel. И второ - дали не би било добре Никлас Енгелин да поеме повече композиторски отговорности в In Flames? Защото, без да искам да светотатствам, ако сравняваме "Raven Kings" с "Siren Charms", то Никлас убедително печели китарния двубой с Бьорн. Иначе казано, ако в този албум на Engel пееше Андерс Фриден, щеше да се получи един много хубав албум на In Flames.

Веднага пояснявам, че Engel далеч не е копие на In Flames - такова нещо трудно може да има и без това. Приликите са неизбежни, да, но Engel не са чак толкова натоварени с фенски очаквания и не им се налага да се преоткриват с всеки нов албум. И все пак, Engel правят нещо ново и интересно абсолютно всеки път и "Raven Kings" е поредното доказателство за това. Новият им вокалист докарва съвсем различно звучене, а композициите носят хитовата наситеност от "Threnody", който поне за мен е най-добрия албум на групата досега (който не е чувал "Every Sin (Leaves a Mark)" да си я пусне веднага).

Тук очевидните хитове са няколко. На първо място веднага личи сингълът "Salvation", но поне според мен следващата "Your Shadow Haunts You" щеше да е по-удачна за сингъл. Бруталният насечен риф в "When the Earth Burns" пък е сред най-добрите, които съм чувал тази година, въпреки сравнително простата си структура - просто понякога с три тона можеш да постигнеш повече, отколкото с 5-минутно непрестанно шарене по грифа. Следващата "End of Days" обаче е безспорният хит в този албум и ако бяха пуснали нея като сингъл, щях да си скъсам ризата в очакване на още. Изключеният дисторшън в началните акорди дава път на мощен мачкащ риф, мазни електроники и индъстриъл ритъм, а припевът е... просто хитов. А докато можем да кажем за "Denial", че е най-тежка в албума, избиващата на ембиънт "I am the Answer" е точно на другия полюс.

След "End of Days" вече няма такива ярки хитове, макар че "Sanctuary" и "Broken Pieces" са готини парчета, които на всичкото отгоре не са пълнежи (обикновено двата предпоследни трака са такива). Закриващата "Hollow Soul" пък е с една идея по-мелодична, най-вече благодарение на страхотния си основен риф, в който се долавя и далечна привкус на фолк. След нея остава и онова готино чувство, когато си чул албум, към който знаеш, че ще се връщаш многократно в студените зимни дни. "Raven Kings" е сред най-добрите творби на Engel и ще ми трябва още малко време да си помисля дали не е и най-добрата. Ще ви кажа по някое време.


+ + + + +
Няколко откровено хитови парчета, които да въртиш с месеци (или повече) напред.
Идеална комбинация между тежки насечени рифове, електроника, мелодия и здрав ритъм.
Новият вокалист очевидно се вписва перфектно в групата.
Електрониката е идеално балансирана - не се натрапва, но не е и на заден план.
Чисто и просто - завидно добра композиционна работа.


- - - - -
Две-три парчета не са на максимално високо ниво и минават почти незабележимо между хитовете.
Определено трябваше да изберат "End of Days" за сингъл и видео вместо "Salvation", ама карай. 

IF YOU LIKE
In Flames, Mercenary, Soilwork, The Unguided, Raunchy, Demotional и др.

Автор: Testset
[9/10]

2 Response for the "Engel - Raven Kings"

  1. Stako says:

    На тая група все нещо не им достига. Композициите, макар повечето хитови, са много еднакви, рифовете са елементарни и дори на първата песен ми омръзват. Не мисля, че са претърпяли особено развитие от предния албум до този. Много ми се слушаше нещо приятно тип това, но е просто още от същото като крайност.

  2. Анонимен says:

    Threnody наистина беше страхотен албум.