TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Der Bote - Morgenwelt

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, февруари 07, 2013 0 коментара

Стилът: Industrial/Gothic Rock/NDH
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: -
Отнема: ~53 минути 


В основата на Der Bote стоят Борис Делич (Feuerengel, кавър-група на Rammstein) и Виктор Смолски (Rage). Някъде през 2005-та пък, групата издаде дебюта си "Kalt" и горе-долу оттогава мълчеше. И така до 2013-та, когато пред мен се появи "Morgenwelt". Но докато "Kalt" беше един нелош албум, "Morgenwelt" е толкова недоизпипан, че щеше да е по-добре изобщо да не се появява на бял свят.

Представете си как на едно място са събрани безсилните напъни на Schöngeist и най-скучните парчета на Unheilig, а към тях е пляснат звук, за който дори не са използвани реални инструменти (ако изключим китарите). Да, някои банди записват "редени" инструменти в името на добрия звук, но при Der Bote нещата уверено удрят дъното, защото басът в "Morgenwelt" е с MIDI саунд, а барабаните са грозно нахвърляни на домашен компютър. Като тийнейджър и аз така си правех разни писти на Guitar Rig, експортвах ги като MIDI и после ги конвертирах в MP3, за да добият "по-як" звук. Аз обаче схванах колко е тъпо това още щом станах на 17. Точно затова сега ми е трудно да проумея що за бъзик, да не кажа т*шак, си правят Der Bote с нас днес.

Дори да оставим звука настрана, проблемите не свършват. "Morgenwelt" е пълен с посредствен материал, който може да мине пред някой, който за пръв път чува NDH или готик рок, или пък за някой зловещо заклет фен на тия стилове, но не и пред мен. Първите 7 песни в албума са красноречиви и за отегченото безсилие, с което е записан той. Само сподавените проблясъци в "Herbstnacht" и "Lebenslang" ме накараха да слушам до края, но единствените изцяло добри парчета в албума се оказаха само "Supernova" и "Rosen", където тежките китари и електрониката (макар на ниво "кракнато FL Studio") си партнират подобаващо, за да можем поне на нещо да закуфеем. Така де, не се иска много от NDH музикантите. Не се иска голямо майсторство, не се искат дори страхотните сола (наистина) на големия Виктор Смолски, които той е нахвърлял из албума в отчаян опит да спаси неспасяемото. Но уви, солата му седят направо неуместно, а баналността и скуката в тези 53 минути са способни да заличат всеки помен от добра идея.

Пиша всичко това с яд, защото знам, че някога Der Bote имаха потенциал, а и с обида, защото просто е обидно един продукт на ниво "демо" да ни се преставя за готов нов албум. И дори леко да преувеличавам в критиката си, не мисля, че NDH е стил, който трябва да навява скука и да се претупва чак толкова небрежно. Иначе ми е лесно е да потвърдя, че съм голям NDH фен и че рядко давам ниски оценки на албумите от жанра. Der Bote обаче не успяха да надскочат дори супер ниската ми летва.
 
+ + + + +
Китарите звучат добре, а солата са дори прекалено добри за жанра.
Спорадични (но кратки) проблясъци на добри композиционни идеи.
Песни като "Supernova" и "Rosen" спасяват положението.  

- - - - -
Близо час творческо безсилие и слушателска агония.
Сериозна липса на добри идеи, енергия, динамика и... нещо интересно по принцип. 
Барабаните са елементарно наредени, а басът е с MIDI звук.
8 години... за това? Материал на ниво "демо"?! 

IF YOU LIKE
Schöngeist, Unheilig, Treibhaus, Rammstein, Toxsin, Letzte Instanz и др.
 Автор: Testset
[4/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Der Bote - Morgenwelt"