TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Stahlmann - Bastard

Posted by Today's Metal Crew On неделя, април 09, 2017 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2017
Лейбъл: AFM
Отнема: ~37 минути


Китаристът на Stahlmann напусна групата, основа Erdling (и издаде цели два албума с тях) и сега си личи, че Stahlmann са с малко по-слаб китарен звук. Това обаче е нещо, което вероятно само най-задълбалите фенове (като мен) ще усетят, затова - да караме по същество. Албумът се открива от раздвижващото NDH трио "Leitwolf", "Judas" и "Bastard", с които доказват, че композиционният процес не е пострадал чак толкова сериозно след промяната в състава. Баладата "Nichts spricht wahre Liebe frei" пък сваля оборотите, но и звучи някак... прекалено познато, затова не бих дал точно нея като пример за креативност и оригиналност, макар и да не е лоша сама по себе си.

Електрониката и чистото NDH звучене се връща в пълните със старт/стоп рифове "Wächter" и "Alptraum", докато на по-готик настроение залагат мащабно звучащата "Von Glut zu Asche" и красноречиво озаглавената "Schwarz und Weiss". "Dein Gott" пък напомня за класически 90-арски NDH и изключително много ми напомня за песен на Megaherz. Закриващата "Supernova" (явно случайно съвпадаща с името на новия албум на Erdling) пък балансира между готик и индъстриъл звученето и затваря албума в средно темпо.

Тук ми иде леко да навляза в конспирации и да предположа, че Stahlmann са искали да си кръстят албума "Supernova", но бившият им китарист ги е изпреварил и накрая Stahlmann са избрали "Bastard" за заглавие по този повод. Ето, първият трак ще рече в общи линии "водещ вълк" или "водач на глутницата", вторият е "Юда"... така че имам основание да мисля, че има закачка с напусналия член. Естествено, най-вероятно това са само моите болни предположения в търсене на конфликт и вражда, но нямаше как да не ги изразя.

Честно казано, за нас, феновете, стана добре така, че днес имаме още една яка NDH група, особено след като вече знаем (поне ние, журналята, а скоро и вие), че Stahlmann не са пострадали сериозно от тази промяна. "Bastard" е солиден албум, затвърждаващ мястото на групата като едни от модерните водачи на NDH глутницата. Пък нека има конкуренция - от това печели само крайният потребител.


+ + + + +
Стабилен, стегнат албум, без някакви ярки прояви на слабости.
Добро темпо, само две балади, силни NDH композиции без излишности.
Групата показва ясно, че се справя достатъчно добре и без напусналия си китарист.

- - - - -
Малко по-силни и тежки китари хич нямаше да навредят.
Няма открояващ се суперхит, каквито винаги е имало в албумите на Stahlmann досега.

IF YOU LIKE
Erdling, Megaherz, Rammstein, Eisbrecher, Maerzfeld, Unheilig, Stahlhammer и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Stahlmann - Bastard"