TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Heidevolk - 2012 - Batavi

Posted by Today's Metal Crew On сряда, февруари 22, 2012 6 коментара

Стил......: Epic Pagan/Folk Metal
Държава...: Холандия
Лейбъл....: Napalm Records
Отнема....: ~40 минути 

www.facebook.com/heidevolkofficial

Heidevolk ни обещаха концептуален албум и ето го и него! "Batavi" ни разказва за епичните битки на германските племена срещу Римската империя за господство над Северозападна Европа, провели се по бреговете на величествената река Рейн. В центъра на битката, заобиколени от кръв, интриги и предателство, са борещите се за оцеляване батави - германско племе, покорено от Римската империя малко преди началото на новата ера. 

Дотук с историческата справка. С "Batavi" Heidevolk най-накрая уцелиха своята ниша. По-епични, по-мощни и по-решителни от всякога, холандците са направили албум, който да ви накара да настръхнете от епичност - с мъжко хорово пеене, вокални хармонии и невероятен синхрон между двамата вокалисти Йорис и Марк. Този синхрон, епичните фолклорни елементи, мощният саунд, и липсата на клишета и банални структури са причината "Batavi да е в пъти по-добър от своите предшественици.

Истината е, че няма как да се оплачем от която и да е песен в "Batavi", независимо дали говорим за епични тракове като октриващия "Een Nieuw Begin", "Het Verbond Met Rome", паган/траш/пауър резачки като "Als De Dood Weer Naar Ons Lacht" или изцяло фолклорни иснтрументали като "Veleda". Изобщо, всичко в този албум е на едно ново и изключително високо за групата ниво! За това има принос и опитната ръка на Пьотр Тетгрен, но този път - в ролята на продуцент.

Единият от главните проблеми в "Batavi" е, че към края на албума пичовете започват леко да се повтарят. А другият - текстовете на холандски. Нямам нищо против езика, дори ми харесва как звучи, но уви, не мога да зацепя и грам от тази иначе толкова интересна история, заради което сериозно ми се губи и заложената в албума концептуалност. Групата обаче открай време пее на родния си език, така че това не бива да ни изненадва. Във всички случаи не пропускайте да чуете "Batavi", особено ако се имате за фен на фолк/паган жанра. И бъдете сигурни, че ще си го пуснете повече от веднъж ;-)

+ + + + +
Великолепни вокали, епичен и мощен саунд, разнообразни елементи.
Липса на клишета и банални структури.
Няма слаба песен, което прави "Batavi" може би най-добрият албум на групата досега.

- - - - -
Не че краят на албума е лош, но просто ни се дава "още от същото".
Ако не знаете холандски, трудно ще схванете за какво ви се пее.

Подходящо за фенове на:
Tyr, Månegarm, Menhir, Ensiferum, Equilibrium и др.
Автор: Undepth
-=8/10=-

Categories: , , , , , , ,

6 Response for the "Heidevolk - 2012 - Batavi"

  1. Анонимен says:

    току що излезна новият албум на Xandria...след като го чух спокойно може да кажа , че те са новите nightwish ето тук преведох ревю от чуждестранен сайт ако искате го вижте http://dox.bg/files/dw?a=7e661bcd46

  2. Анонимен says:

    Undepth ftw!

  3. Анонимен says:

    Искам да го чуя? Къде го има?

  4. Анонимен says:

    в замунда го има обаче е без бонус песните но няма значение

  5. Анонимен says:

    Е добре че е Undepth да ни извади за малко от електро/алтърнатив/индустриалния "метал". Албума излиза на 02.03.2012. Благодаря :)

  6. Мерси, но нека все пак уважаваме работата на колегите и ревюираните от тях банди ;-) Наздраве!

    - Undepth