TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Trollfest - 2012 - Brumlebassen

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, август 27, 2012 0 коментара

Стил......: Folk Metal
Държава...: Норвегия
Лейбъл....: Noise Art
Отнема....: ~43(+5) минути 


Има защо да обожавам обложките на Trollfest. Кой друг би се сетил да сложи на албума си трол, облечен в костюм на пчеличка, крадящ медец от истинските пчели? Скоростта и злорадството на този трол са добра илюстрация за това, което ви чака в "Brumlebassen". Но не се заблуждавайте - албумът не е някаква пародия или просто хумористична шумотевица. Trollfest са страхотни музиканти и го показват ясно и в този си албум, който смело мога да определя за най-разнообразния им досега.

Някои критици и "сериозни" метъли бяха настръхнали в готовност да кажат "Тия правят едно и също", но Trollfest ги изпревариха и ги хакнаха с мощни контрааргументи. Началните "Brumlebassen", "Böse Tivoli" и "Illsint" са типични за групата тракове - високоскоростни, луди, шантави, тежки и... пълни с мотиви от балканската музика (предимно гръцки и сръбски). Но "Hevlette" е първият знак, който ни подсказва, че в този албум ни очаква една идея повече тролски хумор под формата на весела (но неразбирама за мен поради слабия ми норвежки) песничка, базирана на кордеон и дайре. В този лишен от метъл елементи и леко напомнящ за Knorkator стил са още "Mystisk Maskert" и "Verboten Kjærleik". Изненадите обаче не спират дотук. След като преминем през размазвaщата "Finsken, Norsken Og Presten", трашърската "Apis Mellifera", прекалено пиянската (фаза след осмата водка) "Trinkentroll" и изненадващо мелодичната "Bråk", идва голямата изненада, наречена "Sellout". Песента е на английски (нетипично за Trollfest) и включва мелодични женски вокали, в които разпознах (и после проверих) гласа на Марианджела Демуртас от Tristania. Според скромната ми интерпретация, тракът си е един вид бъзик, както с правещите всичко в името на продажбите метъл банди, така и с всички фенове, които определят дадена група като "продажна", само защото е започнала да използва някакъв мелодичен елемент, например. Албумът завършва кратко и ударно с веселяшката резачка "Rundt Bеlet" и достойната за истински добър финал "Konterbier", която затваря албума с гаргара (!) и хор. Няма да изпадам в подробности за това - чуйте сами и ще разберете.

Мислех, че няма да го кажа и този път, но отново съм изненадан приятно от Trollfest. Точно когато си мислех, че вече съм чул всичко, на което са способни, злите тролове ме разхвърляха из стаята, откраднаха ми меда и ми изпиха домашната ракия. Изобщо, тези пичове правят музика, подходяща за всеки метъл фен. Независимо дали харесвате олд-скул траш/блек или поп метъл, Trollfest ще ви вдигнат на крака и ще напълни чашите ви. Така де, кога иначе ще чуете балкански рок-енд-трол, изсвирен от норвежци, в блек/фолк метъл стил?


+ + + + +
Високоскоростен, разнообразен, динамичен, неомръзващ, веселяшки и енергичен албум.
Групата още веднъж надминава себе си и показва дори повече талант от преди.
Акордеонът, банджото, бузукито и всички фолклорни инструменти се вписват страхотно!
Подходящ за куфеене, танцуване, припяване, припиване, препиване и при невнимание - пребиване.

- - - - -
Може би сингълът "Trinkentroll" малко издиша и сваля настроението... или поне така ми се струва на мен.
На някои хора може да не им понесе цялата дандания. Trollfest са шумна банда.

Подходящо за фенове на:
Finntroll, Korpiklaani, Kultur Shock, Svartby, Kromlek и др.
 Автор: Testset
-=7.5/10=-

0 Response for the "Trollfest - 2012 - Brumlebassen"