TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Combichrist - This Is Where Death Begins

Posted by Today's Metal Crew On вторник, юни 07, 2016 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/Aggrotech
От/Год: Норвегия/САЩ, 2016
Лейбъл: Out of Line
Отнема: ~59 минути


На концерта на Combichrist в София за пръв път видях групата на живо и през цялото време си мислех - колко би било яко и без това тежкият им електронен звук да бъде подкрепен от ярки, тежки китари. Все пак съм слушал и саундтрака към "Devil May Cry" и знам, че Combichrist имат афинитет и към метъл звученето. И ето, че сега издават албум, който залага именно на това звучене. Резултатът вече впечатли много фенове, бе посрещнат с екстаз и от мен, но накрая се замислих - наистина ли Combichrist звучат по-добре така, или електронното звучене им отива повече?

Разликата с познатото звучене е гигантска. В "This Is Where Death Begins" дори не говорим за резултат от типа на саундтрака към DMC, а за изцяло променен звук. Електрониката вече е просто спомагателен елемент, който се появява от време на време, а не гръбнак на всяка композиция. Един вид, китарите не са добавка - те до голяма степен директно изместват електрониката, като по този начин заменят агротех/EBM стила с индъстриъл рок/метъл. Въпросът е дали Combichrist са толкова добри в новия си жанр, колкото бяха в стария си такъв?

Ами... не съвсем. Не мога в никакъв случай да скрия задоволството си, когато една банда втежнява звученето си, вместо да олеква с годините, но не бих обявил "This Is Where Death Begins" за голяма стъпка напред, а по-скоро за голяма стъпка встрани. Ако Combichrist просто бяха направили албум със звученето като от саундтрака към DMC, това щеше да е напредък, но тук наистина говорим за по-сериозна промяна. В момента групата прилича повече на KMFDM, Ministry и Rob Zombie, отколкото на Combichrist.

Факт е, че в албума има доста здрави композиции. В ухото веднага се набиват тежки тракове като "My Life My Rules", "Pay To Play" (с участието на Chris Motionless от Motionless In White),  "Blackened Heart" и норвежката "Slakt", както и мрачният, готически настроен финал "Homeward". Около тях обаче има тракове като "Don't Care How You Feel About It" и двете части на "Black Tar Dove", от които не мога да разбера кой би получил каквото и да е слушателско удоволствие. Редом с тях стоят приличащите на посредствен саундтрак към 90-арска FPS игра "Tired of Hating You" и дразнещо приглушената "Exit Eternity". Хаотичната "Glitchteeth" също не помага особено, а иначе нелошата "Skullcrusher" има адски нелеп текст, който доста дразни ушите.

Трудно ми е да кажа лоша дума за Combichrist и вече знам колко несъгласни с мен хора има, но просто не намирам промяната за толкова сполучлива, колкото ми се искаше да бъде. Убеден съм, че изброените яки парчета ще бъдат жестоки на живо и с нетърпение ще чакам да видя групата отново на родна земя, но не мисля, че това е дългосрочният път пред CC. Чисто продукционно пък съм направо разочарован от "This Is Where Death Begins" - да, звукът е чист, но е направен изкуствено "суров", а много тракове сякаш са с коренно различна продукция. Затова явно ще си въртя "Pay To Play" до откат и ще чакам Combichrist или да започнат отново да звучат като Combichrist, или да направят индъстриъл метъл албум, който да е як от край до край.

+ + + + +
Приветствана от много фенове промяна на звученето към по-тежко такова.
Тежки индъстриъл метъл тупалки в началото и в края на албума.
Различно, неочакван, смел и много подходящ за изпълнения на живо албум.

- - - - -
Combichrist вече не звучи като Combichrist.
Промяната е прекалено рязка, като електрониката е почти изцяло отрязана от уравнението.
Продукцията, макар и професионална, е пълна с лоши решения.

IF YOU LIKE
Ministry, Rob Zombie, KMFDM, Filter, Motionless In White и др.

Автор: Testset
[6/10]

0 Response for the "Combichrist - This Is Where Death Begins"