TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Erdling - Supernova

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 09, 2017 1 коментара

Стилът: Industrial Rock/Metal/NDH
От/Год: Германия, 2017
Лейбъл: Out of Line
Отнема: ~44 минути


Ах, как обичам NDH! Спомням си обаче, че не дадох много висока оценка на дебютния албум на Erdling, макар и те да влизат в това понятие за немскоезичен индъстриъл метъл. Албумът просто беше прекалено муден и безличен, но от няколко песни си личеше, че тази група има накъде да се развие и има потенциал да направи нещо много по-добро. И ето, че дори не се наложи да чакам дълго - "Supernova" е взел само най-добрите черти "Aus den Tiefen" и залага на повече динамика, още тежки китари, още приятни мелодични припеви, по-малко готик и повече NDH. Чувствам се така, сякаш са ме послушали, колко приятно само.

"Supernova" е по-тежък, по-мрачен, по-директен и по-зрял от предшественика си и това си личи най-вече в тракове като хитовия "Mein Element" (колкото и да напомня за сингъла "Blitz und Donner" от предишния албум), тежките NDH тупаници "Angst", "Supernova", "Über-Ich", "Phoenix" и много 90-арски звучащия "Als Ich Gott Erschuf". В алтернативната версия на "Getrieben Von Hass" пък се включва Марк от Caliban, а To The Rats And Wolves правят ремикс на отварящия трак "Absolutus Rex". С по-"готик" и дарк рок звучене се открояват "Kein Schatten Ohne Licht", "Unantastbar", и най-вече "Frei Wie Der Wind". Формулата с тежките NDH куплети и мащабните и мелодични припеви работи много успешно и благодарение на това лесно можем да откроим Erdling от другите групи от новата NDH вълна като Unzucht, Stahlmann и Heldmaschine. Продукцията също е качествена и поставя китарите и барабаните на видно място - нещо безкрайно логично, но и на което доста други групи често пропускат да обърнат внимание.

Това втежнено звучене на Erdling им отива много и много се радвам, че и те самите бързо са разбрали това. Разликата се усеща и тук - колкото и да са приемливи готик рок траковете, мощта на ударните NDH композиции ги отвява по всички показатели. Да, тук-там групата или се самоповтаря, или повторя някои стари NDH похвати, но в случая говорим по-скоро за изключения, отколкото за повтарящи се грешки от този сорт. И макар на първо слушане това тяхно ново втежнено звучене да напомня много за Stahlmann (чийто бивш китарист сформира тази нова група), смея да твърдя, че Erdling в момента дори излизат с едни гърди пред тези техни сънародници (които също ще издадат новия си албум съвсем скоро). "Supernova" е възможно най-правилното продължение на кариерата на тази група и идва точно, ама точно навреме, когато NDH феновете вече се чудехме няма ли вече нещо да се случи през 2017-а и на този музикален небосклон.


+ + + + +
Осезаемо по-тежко, мрачно, директно, хитово и зряло звучене спрямо дебютния албум.
Тежки китари и електроника в куплетите + мелодични припеви е една чудесна формула.
Подобрена, изчистена продукция с акцент върху тежките китари и барабаните.

- - - - -
Веднъж се самоповтарят, а тук-там повтарят някои прастари NDH похвати.
Готик рок песновките не пречат, но просто не са на нивото на останалите.

IF YOU LIKE
Rammstein, Stahlmann, Megaherz, Unzucht, Heldmaschine, Eisbrecher, Unheilig и др.

Автор: Testset
[8/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

1 Response for the "Erdling - Supernova"

  1. Анонимен says:

    "Светкавица и дюнер" :D