TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Godsmack - When Legends Rise

Posted by Today's Metal Crew On сряда, април 11, 2018 0 коментара

ЖАНР: Alternative Rock/Metal
ОТ/Д: САЩ | 27.04.2018
ЛЕЙБЪЛ: Spinefarm/Universal
ОТНЕМА: ~38 минути

Helzo: Ако си спомняте периода, когато "I Stand Alone", "Awake" и "Voodoo" бяха хитове, значи и вие по всяка вероятност гоните трийсетака (или пък сте го минали) и все така вероятно като мен сте почитатели на Godsmack. В същия дух, пък макар и с по-малко хитове, групата продължи стабилно с "1000hp", но днес, когато слушам "When Legends Rise", гледам към тавана и се питам "Какво стана тука, бре?!".

"When Legends Rise" е новото творение на култовите Godsmack. След първия сингъл "Bulletproof" Съли Ърна даде няколко интервюта, включително и едно в България, като всеки път не пропускаше да уточни че това ще е Godsmack с нов звук и че са поели по различен път. И сега вече знам какво точно е имал предвид. Всичко започва със заглаваната "When Legends Rise" и тя веднага ни дава да разберем, че ще трябва да изпратим фенщината и очакванията си в ъгъла за около 38 минути, ако искаме да изслушаме целия албум. Песента е ударна, бърза и... няма много общо с Godsmack, ако не броим вокалите на Съли. Има общо 10 секунди, в които може да се усети нещо напомнящо за Godsmack от едно време, чиято песен звучи в момента, но в "Bulletproof" няма и 10 секунди Godsmack. Това не значи, че песента е лоша, даже напротив, не мога да кажа лоша дума за нея, но това не е Godsmack.

"Unforgettable" е парчето, което тотално ме хвърли в ступор. Тук има някакъв много дързък, но неуспешен опит да се смеси старият Godsmack с ново "стадионно" звучене и резултатът не е никак... Godsmack-ски, така да го кажем. "Every Part of Me" пък е поредното нелошо парче, което обаче не успява да изпъкне с нещо друго освен това, че леееко звучи като песен на Volbeat. "Take It to the Edge" засилва китарите и удря с хубав насечен риф и вкарва една идея повече Godsmack в играта, но новото звучене продължава да надделява. Тук някъде пък може би е редно да добавя, че слушайки го с ухото на страничен наблюдател, сам по себе си албумът може би щеше да е идеален, но само ако това беше нова група. Да, ама цъ. Godsmack e. Moving on.

Стигаме до прословутата и много коментирана по форумите балада "Under Your Scars", за която запознатите с творчеството на Съли Ърна се питат "това да не е песен от соловия му проект?", защото си звучи точно като такава. За добро или зло обаче това е и едно от най–добрите парчета в целия албум! Добрите новини продължават със "Someday", където вече започвам искрено да се кефя - извивките в рифовете и гласа на Съли, преходът, финалът - ето това вече е песен, в която всичко е Godsmack! Магията донякъде продължава с "Just One More Time", където единственият елемент, подливащ вода на тежките рифове и приятния ритъм, е еднообразието. Следва друго леко разочарование, наречено "Say My Name". И ако ме карат да кажат името на песента, то ще го кажа - това е "1000hp", но с малко по-различен текст и малко повече Джеймс Хетфилд вибрации в гласа на Съли. "Let It Out" пък влиза в ролята на леката почивка преди края, залагайки на познати вокални и китарни извивки и като цяло също може да се нареди сред добрите попадения в албума.

Saving the best for last. В този случай клишето е много вярно, тъй като "The Eye of the Storm" е като завършек на експериментa, провеждан през целия албум. Тежки рифове и класически Godsmack се редуват в една много приятна хармония с новото звучене, превръщайки, поне според мен, песента в най–добрата в целия албум. Този край ме остави и с мисълта, че "When Legends Rise" не е албум, който попада в една категория. Да, Godsmack e. Не, не е класически Godsmack и много от старите фенове вероятно ще останат разочаровани. Дали новият звук е за добро? Остава да видим. Албумът има няколко, макар и недостатъчно напомняния за това коя е групата, но от друга страна този нов звук сам по себе си хич не е лош.


Testset: Също като колегата Helzo смятам, че албумът е доста различен от това, което по принцип очакваме от Godsmack, но явно и те самите са усетили, че вече доста време не могат да се самонадскочат и да направят чутовен хит от ранга на "I Stand Alone". А даже и да искат, звучат така, сякаш са изпуснали онази своя доста по-младежка агресия и вече нямат същия хъс, който имаха преди 15-20 години. Затова и днес търсят нещо ново, различно, по-достъпно, без много агресия, с повече мелодия. И когато приемем това им ново лице, тогава ще надушим хитовия потенциал на песни като "When Legends Rise" и ще чакаме да видим дали ще се сбъдне предсказанието ми, че това ще е следващият им сингъл. Оттам нататък - о, да, Godsmack са различни. Дали е за добро или не, ще покажат само феновете и респективно - продажбите.

+ + + + +
Освежено, мелодично, модерно и търсещо хитовостта звучене.
Кратки, ударни, разнообразни композиции, без никакви излишности.
Смесването на старо и ново в някои песни се получава добре.

- - - - -
Смесването на старо и ново в някои песни НЕ се получава добре.
Промяната в звученето трудно ще се хареса на по-старите фенове.
Липса на агресия, хъс и... тежест като цяло.

IF YOU LIKE
Metallica, Volbeat, Disturbed, Shinedown, Stone Sour, 5FDP и др.

Автор: Helzo (+ Testset)
[6/10]
 


0 Response for the "Godsmack - When Legends Rise"