TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Bullet For My Valentine - Gravity

Posted by Today's Metal Crew On петък, юни 15, 2018 0 коментара

ЖАНР: Alternative Metal
ОТ/Д: Уелс | 01.07.2018
ЛЕЙБЪЛ: Spinefarm/S&D
ОТНЕМА: ~42 минути

След като с "Venom" BFMV се завърнаха към корените, беше ясно, че групата има нужда от освежаване на звученето. Завръщането към корените много често означава именно това - когато креативната енергия замре, връщането назад в общи линии винаги работи, защото феновете много го обичат. Но ето, че BFMV решиха да не се връщат назад, а да продължат напред, макар и без да губят идентичността си. Честно, толкова приказки изчетох, че албумът бил някаква гигантска промяна, че очаквах кой знае какво. Не. "Gravity" си е албум на BFMV, в който уелсците звучат по-освободено и са си позволили да вкарат малко кийборди. Стряскащи и гнусни промени (като тези на BMTH и куп други групи от сорта), за щастие, няма.

Подходящо озаглавената "Leap of Faith" дава начало с напрегнато средно темпо и избухва с крясък и метълкорски брейкдаун към втората си минута. Песента обаче е по-скоро своеобразно интро, тъй като "Over It" звучи дори повече като типичен запомнящ се откриващ трак, макар и да не блести с кой знае какво вътрешно развитие. Истински си идваме на думата със сингъла "Letting You Go" и неговия супер зарибяващ, някак тийнски хитов припев. Това е големият хит в албума, но и за щастие - не единственият, което се доказва още със следващата "Not Dead Yet". Тя изненадва с пиано и хорови напеви още от самото си начало, с което автоматично дава заявка да бъде бъдещ концертен хит, а баладата "The Very Last Time", макар и доста лекичка и електронизирана, хич, ама хич не е лоша. Коравите фенове няма да са в екстаз от нея, но няма как да се отрече - парчето е добро, особено като за балада, което е слаба страна на толкова много групи.

Настроението се сменя от тъжно към агресивно с друг трак със сериозен хитов потенциал - "Piece of Me", в която Мат някак реторично пита "Give me a reason why I should give a fuck?". "Under Again" успокоява нещата с бавно до средно темпо и мащабен припев почти в стила на Linkin Park (от едно време), а "Gravity" започва досущ като песен на BMTH от "Sempiternal" с цигулки, хорови напеви и мелодични куплети. Началото на "Coma" пък е доста "поп", а китарите в припевите са толкова малко, че даже увеличеното им количество в края не спасява положението в тази иначе емоционална за автора (предполагам) песен. Предпоследната "Don't Need You" също някак прилича на отварящ трак и също напомня за BMTH и "Sempiternal", особено в началото си. Бързият ритъм, тежките китари и мелодичният припев пък дават страхотно хитово звучене, което се беше позагубило в предните няколко композиции.

С акустичната балада "Breathe Underwater" (която или ще "усетите", ако се припознаете в текста, или ще подминете) идват и последните акорди в "Gravity", след които ми трябваше малко време да асимилирам какво точно съм чул. Последващите слушания също ми оставяха повод за размисъл, защото BFMV може и да не са се променили фрапантно много, но... са се променили. Основният ми проблем с албума обаче не са нито прекалено леките и близки до поп пасажи, нито електрониката, нито малкото крещящи вокали, нито дори странната продукция, а наличието на твърде много средно темпо. Когато има толкова малко крещящи вокали (пък те се включават толкова хубаво!), разнообразието няма как да не се изгуби, а средното темпо в толкова много от композициите определено не помага в тази посока. От друга страна пък е много лесно да посочим открояващите се тракове като "Over It", "Letting You Go", "Not Dead Yet", "Piece of Me" и "Gravity", затова няма да скрия, че харесвам този освежен вид на BFMV и палците ми сочат предимно нагоре за него.

Да, BFMV са малко по-различни, по-модерни и по-леки, с някои заемки от съвременния метълкор и пост-хардкор. Само че ми се струва, че пичовете можеха да експериментират дори още повече. Имам чувството, че сами са се спирали тук-там, за да не отидат твърде далеч, но мисля, че имат нужда точно от това. Не казвам да направят глупав поп албум, нека си бъдат тежки - но нека експериментират още повече. Надявам се другия път да излязат с още по-освежено звучене и, моля им се, по-адекватна продукция. Пак, не е кой знае какъв проблем, но това странно звучене, особено на барабаните, така и не спря да ме бъгва. Засега обаче си казвам, че съм доволен от чутото, примирявам се, че така звучи тази група през 2018-а и мога само да поздравя музикантите, че не се отказаха, а решиха да правят това, което ги влече. По-добре от нищо, нали?

 
+ + + + +
Освежено, по-освободено звучене с включване на нови елементи.
Няколко безспорно хитови трака, повечето от които правилно пуснати като сингли.
BFMV са потърсили мелодичността навсякъде - и са я намерили.
Даже баладите са им се получили учудващо добре.

- - - - -
Властващо средно темпо.
Липса на достатъчно крещящи вокали.
Доста странна продукция, особено, откъм барабани.
Някои твърде резки залитания към попа, но да речем, че са им простени.

IF YOU LIKE
Trivium, BMTH, Avenged Sevenfold, Black Veil Brides, All That Remains и др.

Автор: Undepth
[7/10]
 


0 Response for the "Bullet For My Valentine - Gravity"