TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ihsahn - Àmr

Posted by Today's Metal Crew On петък, юни 01, 2018 0 коментара

ЖАНР: Extreme Progressive Metаl
ОТ/Д: Норвегия | 04.05.2018
ЛЕЙБЪЛ: Candlelight Records
ОТНЕМА: ~55 минути

Леле, на такова откриващо парче с такава мощ и толкова заряд отдавна не бях попадал! Горе-долу от "Födosagan" на Finntroll. Само че "Lend Me the Eyes of the Millennia" просто е безумно добро начало. Идва с ясно изнесен на преден план synth звук, дълбоки канонади на двойни каси и раздиращи вените като за последно харш вокали. Абе, този трак си ми стана фаворит още преди да бях чул останалите, а ако нещата продължаваха по този начин и нататък, щеше стане много напечено - но в началото знаех само това.

Залегнали дисхармонични мелодии са в основата на "Arcana Imperii" - песен, която си има и неизменното чисто пеене, както и препратките, че не е съвсем добре да се мисли как целия "Àmr" ще е подчинен на водещата песен. Даже хич, тъй като оттук нататък следва меланхолията на учудващо красивата и много електронна "Sámr", инжектиращата отрова с мрачни рифове и маршов ритъм "One Less Enemy" и отнесената "Where You Are Lost And I Belong" - все композиции, движещи се по линията на затихване, даващи усещането, че след края на последната липсва само онзи непрекъснат сигнал от монитора за следене състоянието на пациента.

Реинкарнацията настъпва с "In Rites of Passage" (ах, че мазни синтове!) и "Wake", където на преден план пак излизат ниските китари и здравия саунд. Имам чувството, че всичко е нарочно дозирано така, което, продължавайки да мисля, е добре - придава разнородност и различна консистенция на възприятието, дава ти възможност да харесваш и да сочиш с пръст, а в следващия момент да се мръщиш, чудиш и подмрънкваш. При всички положения Insahn не е пример за комерсиална музика, дори напротив - цялото му творчество говори точно за обратното. Просто към днешна дата музиката му е доста по-лесно смилаема.

Някъде там се намират и "Marble Soul" (с нейното подвеждащо начало) и "Twin Black Angels", които ми идват твърде синтпоп (въпреки МЕГА якия припев на първата), но какво да се прави - творческите търсения на автора трябва да бъдат задоволени по някакъв начин. Затова пък, компенсацията с бонуса "Alone" (по Едгар Алън По) e направо убийствена. Не очаквах такъв трак. Толкова дуум, толкова бавно и тежко, че чак стряскащо красиво (вероятно съм и пристрастен). Исках като че ли повече подобна музика. И ми се струва, че много банди, творящи в по-тъмните стилове, биха могли да бъдат инспирирани точно от "Alone".

Като някакво обобщение ми се ще да цитирам думите на моя приятел Доктора (
(и без друго доста медицина вкарах дотук), който е голям почитател на Insahn. Та той каза: "Едновременно е тежък и хапе здраво, но има и много мелодия. А и след многократни прослушвания, още повече си личи зрелостта при композирането". По-хубаво, точно, ясно и кратко от тия две изречения щеше да е трудно да се каже.
 
+ + + + +
Много повече мелодия, много по-слушем и достъпен за възприемане.
Разнообразие и нестандартност, каквито рядко се срещат.
Страхотна зрялост в композирането.
Alone, alone, alone... искаме ощe!!!

- - - - -
Моментите на прогресивно затихване на емоцията в албума.
Няколко идеи в повече електронно звучене.
Нямаше нужда и от поп-елементите.

IF YOU LIKE
Borknagar, Enslaved, Devin Townsend, Leprous, Emperor, Arcturus и др.

Автор: Nightice
[7.5/10]
 


Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Ihsahn - Àmr"