TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Kataklysm - Meditations

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, май 31, 2018 1 коментара

ЖАНР: Melodic Death Metal
ОТ/Д: Канада | 01.06.2018
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~39 минути

Kataklysm доста са се променили. Макар да си пускам всичките им нови албуми, когато излязат, признавам, че вече я няма онази тръпка, която изпитвах в началото на века, когато излезе "Shadows & Dust" в онзи велик дет метъл период, когато мега здрави албуми издадоха Kataklysm, Krisiun, Nile, Fleshcrawl, Six Feet Under и прочие. Ох, да му се не види, хубаво време за дет метъла беше периода 2001-2002!

Днес Kataklysm нямат много общо с някогашния си звук. Веднага подчертавам - не звучат лошо, просто звучат... различно. Стилът на групата е по-мелодичен от всякога и първите два трака "Guillotine" и "Outsider" приличат на песни на шведска мелодет група, или нещо средно между At The Gates и Arch Enemy, което, както и да го гледаме, е малко странно за Kataklysm, но в никакъв случай не и лошо. "The Last Breath I'll Take Is Yours" връща по-екстремното звучене впоследствие, но сингълът "Narcissist" е първата наистина голяма изненада в албума, където е вмъкната песен на Soulfly. Моля? Не е песен на Soulfly? О, извинения, обърках се. Но е лесно да се объркаш, особено когато песента наистина звучи като Soulfly. И това пак не е лошо, но песента има твърде дълго интро и твърде кратко съдържание след това.

"Born To Kill And Destined To Die" е як рифово ориентиран трак, но едно повтарящо се забавяне в основния риф така и не спря да ме бъгва през цялото време, защото в началото звучи като грешка, а следващите пъти звучи просто като лоша идея. "In Limbic Resonance" най-сетне удря с бластбийт и по-класическо Kataklysm звучене, редом с "Bend the Arc, Cut the Cord". "And Then I Saw Blood" и мелодичната "What Doesn't Break Doesn't Heal" пък вкарват неочаквано метълкор звучене (не знам защо си мисля за Parkway Drive и Heaven Shall Burn, докато ги слушам), а закриващата "Achilles Heel" хвърля мелодичната бомба, включвайки чисти вокали (!) в припева си! Вярно, тихи, на заден план, зад харш вокалите, но... чисти вокали. Я някой по-запознат да каже случвало ли се е това друг път за четвърт век Kataklysm, че аз не се сещам?

"Meditations" определено е различен от това, което сме чували от Kataklysm досега, но промяната сякаш не идва толкова неочаквано и не е чак толкова болезнена. Да, личи си, че са търсили промяна, целият им подход към писането на музиката за албума е различен, но въпреки всичко - това фундаментално са си Kataklysm. На "Meditations" обаче му липсват по-ниските ревове на Маурицио, липсват и наистина яките идеи, които превърнаха тази група в голямото име, което е днес. "Achilles Heel" с чистите си вокали е единствената наистина приятна изненада в албума и това е най-яркото доказателство, че на Kataklysm наистина им е трябвала промяна, за да се нагодят успешно към новите времена.
 
+ + + + +
Освежено звучене, обновен подход, нелоши промени и търсене на разнообразие.
Повече мелодичност и повече внимание към рифовете.
Кой да предположи, че чистите вокали, макар и толкова малко, ще паснат така добре на Kataklysm?

- - - - -
Почти нищо изненадващо, нечувано и без откриване на топлата вода.
Липсват по-дълбоките ревове на Маурицио, сериозно липсват и бластбийтовете.
Промяната надали ще се услади на по-старите фенове.

IF YOU LIKE
Ex Deo, Hypocrisy, Krisiun, At The Gates, Vader, Gorefest и др.

Автор: Undepth
[6.5/10]
 


Categories: , , , , , ,

1 Response for the "Kataklysm - Meditations"

  1. Анонимен says:

    Съвсем наслуки реших да си пусна този албум в търсене на нова група, която да ми хареса. Без да се интересувам от къде са и какъв стил свирят. Останах доста разочарован от тази творба. В послвдствие като прочетох, че стилът им се води мелодет останах силно учуден. Бих казал, че мелодетът ми е един от любимите стилове и обожавам ATG, ранните In Flames и Dark Tranquillity, но за мен това не е мелодет. Някаква смесица между траш и груув-да, но не и мелодет. Нищо запомящо се не чух в този албум за жалост, generic рифове и сухо звучащи китари.
    Останах силно разочарован.