TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Follow The Cipher - Follow The Cipher

Posted by Today's Metal Crew On сряда, май 09, 2018 0 коментара

ЖАНР: Modern/Power/Heavy Metal
ОТ/Д: Швеция | 11.05.2018
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~45 минути

Когато след първото слуашне не разбера каква е крайната цел на дадена група в даден албум, обикновено слушам албума още няколко пъти и лека-полека картинката се избистря. Само че при Follow The Cipher нещата стоят малко по-различно, тъй като при тях не говорим просто за нормалното за всеки дебют "опипване на почвата", а за действия на принципа "Дай от всичко, пък каквото стане". Follow The Cipher се опитват да са едновременно Amaranthe, Sabaton, Battle Beast, In Flames, Nightwish и Lacuna Coil, което не спира да е объркващо и след 5 слушания. А за да ви объркам и аз, ще ви изпиша куп редове и накрая ще ви кажа дали харесвам този албум повече от сурови чушки със сирене.

На ниво "идея" всичко е супер - модерен метъл, пауър, хеви, електроника, съвременен звук и тежки китари, а основен композитор е Кен Кангстрьом, работил дълго време със Sabaton (и участвал в написването на хита "Carolus Rex"), като влиянието от шведските бойни машини се усеща силно из албума. Но докато това не е проблем, противно на всеобщото мнение, не мисля, че вокалистката Линда Тони Гран е подходящият човек за тази музика и това си проличава много силно към края на албума, но за това - след малко.

Албумът започва с "Enter the Cipher", която звучи като писана за Nightwish с Анет - което в никакъв случай не е нещо лошо, но... наистина звучи като песен на Nightwish с Анет, само че без Анет. Парчето е окей, а супер мелодичният поп-метъл припев напомня и за Amaranthe, които ще споменавам често и нататък. Следва сингълът "Valkyria", който си е почти чист индъстриъл метъл и звучи почти досущ като Amaranthe, ако последните бяха заменили Елиз с тренирана хеви метъл вокалистка. Спор обаче няма - парчето е здраво, китарите мачкат, електрониката носи страхотна кибер атмосфера, а припевът (с мъжки вокали) може да се мери с най-добрите на Amaranthe откъм хитовост и за пръв път загатва защо тази група щеше да звучи много по-добре с мъжки вокали. Честно, не е сексизъм - просто това не е музика за дамски хеви вокали...

И докато "My Soldier" събира огризките от електрониката от предишния трак и звучи приемливо, то в "Winterfall" електрониката изчезва и музиката прави рязък завой към уморено звучащ мелодичен пауър метъл. "Titan's Fall" връща електрониката, но темпото остава уморено и хубавият припев се губи в цялата мудност. "The Rising" раздвижва нещата с насечени рифове, електроника и пореден хитов припев, но, уви, и тази песен звучи като излязла от албум на Amaranthe. Спорадичните крясъци в "A Mind's Escape" пък също не са достатъчни за да оправдаят поредното бавно парче, а "Play With Fire" е поредният пример за добра идея, изстреляна в рандъм посоки, които накрая не водят доникъде. Много Sabaton се дочува в "I Revive", а още повече в не особено успешния кавър на "Carolus Rex", която определено не е правена за гласа на Линда.

Нарочно си оставих последния абзац, за да обясня защо смятам, че гласът на Линда не е подходящ за тази музика. Дори да го намирам за добър сам по себе си и за приемлив в албума, всичко стана кристално ясно, когато чух страхотната "Starlight". В нея пее цяла плеяда великолепни вокалисти като Йоаким Броден (Sabaton), Нилс Патрик Йохансон (Astral Doors, ex-Civil War), Джони Линдквист (Nocturnal Rites) и Рони Хемлин (Tad Morose) и това безспорно е най-добрият трак в албума редом с "Valkyria". Въпросът е, че когато музиката ти си пасва по-добре с гласовете на (всеки от) гост-вокалистите, отколкото с гласа на основния глас в групата ти, значи нещо никак не е наред. И не че композициите са лоши, не че не е вложен труд, но Follow The Cipher просто трябва да си изберат шифър, който да следват и да си изберат какво точно искат да свирят и да се отърсят от влиянията си, защото в момента кашата е доста голяма.

И да, харесвам този албум малко повече от чушка със сирене. Но и не харесвам чушки със сирене кой знае колко. Веднъж ядох една в един влак като бях гладен и нямаше нищо друго наоколо, та ми дойде добре. Но също като чушката със сирене, този албум не би бил първият ми избор, ако има други опции наоколо.


+ + + + +
Готина комбинация от мелодичен пауър, хеви и модерен метъл с много електроника.
Жестоки насечени рифове, хитови припеви, добре изградени композиции.
Песни като "Valkyria" и пълната със страхотни гости "Starlight" пръскат кибер мрака.

- - - - -
Гласът на вокалистката Линда просто не си пасва достатъчно добре с тази музика.
Лутането в търсене на собствено звучене не води до хомогенен краен резултат.
Твърде много прилики с разни други групи и най-вече с Amaranthe.

IF YOU LIKE
Amaranthe, Temperance, Sabaton, Battle Beast, Nightwish, Lacuna Coil, Cyhra и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


0 Response for the "Follow The Cipher - Follow The Cipher"