TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ghost - Prequelle

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 27, 2018 1 коментара

ЖАНР: Doom/Glam/Heavy Metal
ОТ/Д: Швеция | 01.06.2018
ЛЕЙБЪЛ: Spinefarm/Vista
ОТНЕМА: ~42 минути

Винаги съм намирал Ghost за странна банда във възможно най-симпатичния смисъл на думата. Странна, най-вече защото ми напомня на смесица между Black Sabbath и Kiss, а не съм фен и на двете групи (да, знам, кощунство, убийте неверника). Но харесвам Ghost. Тази манджа от дуум, глем, хеви и психеделик рок с як 80-арски привкус просто е нещо различно от всичко останало, което се опитва да си лепне етикета "80-арско".

"Prequelle" е пълен с хитове. Мигновеното доказателство за това е брилянтно построената "Rats", където ехото във вокалите на кардинал Копия (новата персона на папа Емеритус) и клавишите грабват ухото и го водят към едни от най-хероиново зарибяващите бриджове и припеви, които съм чувал в последно време. "See the Light" е друг очевиден хит, излязъл сякаш от 80-арски sci-fi филм с Дейвид Хаселхоф, а "Dance Macabre" има повече хитова мощ от който и да е диско рок хит. Мамка му, толкова е зарибяващ тоя трак, леле! И ако това не ми стигаше, веднага след него идва театралната, сякаш излязла от мюзикъл "Pro Memoria". Вярно, 50-секундното ѝ интро малко натежава, но това, което следва нататък е просто фантастично и... "Don't you forget about dying, don't you forget about your friend Death, don't you forget that you will die!". Още един хит, но в по-баладично темпо, затваря албума и носи заглавието "Life Eternal", където текстът моментално се забива в мозъка.

Настрана оставих малко по-тежката и по-"типична" за групата "Faith", не толкова ударната "Witch Image" (макар да усещам, че тук лесно може да се спори с мен) и двата супер добри, но и най-лесни за прескачане инструментала "Miasma" и "Helvetesfonster", в които се откроява наистина добра клавишна работа. Всеки трак отвъд сега изброените е безспорен хит - чак е странно как е възможно в един албум да се поберат толкова много хитове, всеки от които може да изстреля нечия кариера към звездите.

Това е то "Prequelle" - театралност, 80-арски дух, апокалипсис, чума, тъмни векове и мега хитове. И ако досега все сте пропускали да чуете тази група по една или друга причина - няма по-удобен момент от сегашния. В момента на писането на това ревю видеото към "Rats" е събрало 7.2 милиона гледания за месец и половина, което е феноменално число за рок/метъл група в наши дни. Така че ако не ми се доверявате на мен и моите глупости и предпочитания - доверете се на числата, които поне в този случай изобщо не лъжат.
 
+ + + + +
Моментални мега хитове като "Rats", "Dance Macabre", "Pro Memoria", "See the Light" и "Life Eternal".
Гласът на кардинал Копия (доскоро папа Емеритус) е толкова, ТОЛКОВА магнетичен.
Страхотен синхрон между взаимно допълващите се музика и текстове.
Купища зарибяващи мелодии, бриджове, припеви.
Открояващо се готини клавишни.

- - - - -
Няколко трака, които не са мега хитове, уау, какъв минус.
Двата инструментала са супер, но не предразполагат към много повторно слушане.

IF YOU LIKE
Black Sabbath, Kiss, Judas Priest, Candlemass, King Diamond, Volbeat и др.

Автор: Undepth
[8.5/10]
 


Categories: , , , , , , , , , , ,

1 Response for the "Ghost - Prequelle"

  1. Tedka says:

    Обективно и качествено ревю ( както винаги) 💙