TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

The Browning - Geist

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, октомври 15, 2018 1 коментара

ЖАНР: Metalcore/Electronic
ОТ/Д: САЩ | 26.10.2018
ЛЕЙБЪЛ: Fearless Records
ОТНЕМА: ~44 минути

Новият албум на The Browning е различен. Това е добра новина не само за всички, които вече мрънкаха "Три албума едно и също, изтъркаха се", но и за феновете, които си искат още от същото. Защото промяна наистина има, но от това не се е изгубила идентичността на The Browning. Да, има и доста песни в типичния за тях стил, при това доста, доста екстремни, но в "Geist" има много нововъведения, освежаване на звученето и експерименти, някои от които успешни, а други - не толкова.

Отварящата "Sick Minds" хем е в типичния за тях стил, хем загатва, че този път ще има и разлики. Парчето е по-скоро в кибер метъл стил, отколкото транскор или нещо такова, но нямам оплаквания. Признавам, обаче, че при всяко ново превъртане на албума нямах търпение да се стигне до определени песни в него, една от които е следващата в траклиста - "Beyond Stone". Песента започва екстремно, отново в типичния за групата стил, с бързо появяващ се брейкдаун, последван от космично красив бридж с ефирни женски вокали и 80-арски синтезатор, избухващ в тежък припев с чисти вокали. И тук вече знаех, че макар този път нещата да стоят различно - няма да се разочаровам. Е, сингълът "Final Breath" се опита да ме разубеди, но така и не успя. Нямам идея защо пичовете са избрали точно тази песен за сингъл, тъй като за мен е доста неуспешен експеримент, с не особено добри чисти вокали и като цяло е най-слабата песен в "Geist".

Из албума се срещат песни като "Everlost", "Hellblade" и "Noctis", които в никакъв случай не са лоши, но и не предразполагат към много повторни слушания, тъй като нямат открояващи се, запомнящи се елементи, каквито други композиции в "Geist" притежават. Една такава определено е смазващата "Optophobia", която започва екстремно, пуска кратки техно бийтове и продължава с бластбийт и мазни електронни лийдове. Припевът и тук е с чисти вокали, а брейкдаунът на финала сякаш е там, за да увери коравите фенове, че ще имат мегдан за мош и на бъдещите им концерти. С транс бийтове се открояват още две песни - сингълът "Carnage" (където има даже и рапиране) и може би любимата ми песен в албума - "Amnesia", която редува агресивни метълкор пасажи с продължителни хардстайл/транс такива.

Ако трябва да откроя още един стил, с който The Browning експериментират, то това ще е този в песните като "Awaken the Omega" и "Geist". Първата започва с индъстриъл метълски риф (сякаш слушам нещо средно между "Cold" на Static-X и "Mein Teil" на Rammstein) и изненадва с мелодични куплети и припев, отново биещи по-скоро на кибер метъл, отколкото на транскор. С тежък индъстриъл риф започва и "Geist", като рифът се прехвърля и в припева, но основната разлика с "Awaken the Omega" тук е, че чисти вокали няма, но пък гостува Пол от We Butter The Bread With Butter, в чийто стил е и песента като цяло.

Най-приятната и неочаквана изненада в албума идва на финала със закриващата "Skybreaker". Общото звучене в куплетите е предимно електронно и някак... 80-арски Sci-Fi футуристично. Припевът е разделен на две части - първата звучи като нагрявка към дроп в 
(ох, чак ми е гузно да го кажа) адски добро хаус парче, а във втората се включват и тежките китари. И хем съм фен на типичното The Browning звучене, хем това най-нетипично за тях парче също ми се превърна във фаворит и не можех и да си пожелая по-фантастичен финал на "Geist". А след всички проблеми, които имаше пред групата и особено пред вокалиста им Джони Макбий (който страдаше от временна лицева парализа) и след начина, по който последният включи и феновете в композиционния процес, съм повече от приятно впечатлен от крайния резултат. The Browning просто са сила.
 
+ + + + +
Освежено звучене, нововъведения и експерименти, от които не се губи идентичността на групата.
Експериментите и чистите вокали сработват почти навсякъде и им отиват учудващо много.
Композициите с електронни бийтове за пореден път тотално избиват рибата.
Много добър баланс между екстремни, мелодични и електронни пасажи.
Най-разнообразният албум на The Browning досега.

- - - - -
Най-слабата песен в албума ("Final Breath") беше пусната като сингъл с видео.
Няколко не лоши, но не и особено открояващи се парчета в типичния им стил.

IF YOU LIKE
WBTBWB, Breakdown of Sanity, Eskimo Callboy, Attila, Crossfaith, TTRAW и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


1 Response for the "The Browning - Geist"

  1. Анонимен says:

    Четно да си кажа, и аз бях започнал да се притеснявам от еднообразните неща в последните няколко албума. Радвам се, че имат желанието да експериментират.