TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Fifth Angel - The Third Secret

Posted by Today's Metal Crew On неделя, октомври 21, 2018 0 коментара

ЖАНР: Power/Heavy Metal
ОТ/Д: САЩ | 26.10.2018
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~43 минути

Кратка историческа справка - Fifth Angel са от Белвю, щата Вашингтон и направиха име след средата на 80-те. През 1986-а излиза едноименният им дебют, който е прекрасен образец за класически американски пауър метъл с лееека щипка прогресив. С този албум Fifth Angel впечатляват мейджър лейбъла Epic Records, които издават втората им творба "Time Will Tell" три години по-късно. Сменен е китаристът, а стилът е леко смекчен и определено с идея групата да се "завърти" по-сериозно по MTV. Неясно защо (албумът е много добър, въпреки шлифования звук), продажбите са трагични, което води до разваляне на договора с Epic и потъване на Fifth Angel в забвение за цели 20 години, когато се събират за изпълнение на култовия фестивал Keep It True. Имах удоволствието да гледам именно това шоу през 2010-а и изпълнението им беше уникално.

Следват още няколко години без новини, за да дойде второ поредно изпълнение на Keep It True през 2017 и най-чаканата от феновете новина за нов албум и то към много сериозен лейбъл: Nuclear Blast. Трима от участниците в записите на "Time Will Tell": Кен Мери (барабани), Джон Мако (бас) и Кендъл Бектъл (вокали, китари и клавишни) записват третия албум на Fifth Angel, който ще бъде факт на 26 октомври - почти 30 години след последния им студиен запис! Интересен факт е, че китаристът от "Time Will Tell" Кендъл Бектъл тук се заема и с отговорната задача на вокалист и фронтмен. Преди да си пусна този албум въпросите бяха ключови: как ще се справи той като вокалист и най-вече: ще успеят ли да отговорят на високите очаквания на феновете си Fifth Angel или ще се присъединят към отбора на толкова много стари банди, които правят няколко фестивални концерта и след това записват разочароващи албуми на завръщането.

Признавам, че не очаквах толкова силен и хомогенен албум от американците и то след толкова години. Още първата минута на откриващата "Stars Are Falling" смазва с жестоки рифове, супер мощен саунд и убийствени вокали, които на моменти нaистина напомнят Дио, но не толкова като стил на пеене, а просто поради много сериозната класа и убедителност в изпълнението. Респект! Припевите в целия албум са като извадени от 80-те: моментално запомнящи се, много химнови и вписващи се по перфектен начин в общото настроение на албума. Стилът е мрачно-меланхоличен пауър метъл, с тежки, ударни рифове и изключително майсторски китарни сола. "Queen of Thieves" е един от акцентите в албума, с разчупената си постройка, а "Dust To Dust", "This Is War", "Shame on You" и "Hearts of Stone" са кратки, тежки парчета, построени върху стоманени рифове в забързано темпо. Впечатление прави ненатрапчивото присъствие на клавишни, което служи по-скоро за "подложка" на китарните мелодии, като крайният ефект придава още повече епичност. Двата последователни шедьовъра "Fatima" и "The Third Secret" окончателно убеждават, че това е безспорен претендент за моя топ 10 за 2018-а година. Много мелодия и в същото време много тежест и мощ в изпълнението. Това е есенцията на американската пауър школа в малко над 43 минути. Включена е дори и пауър баладата "Can You Hear Me", която е и първи сингъл от албума (макар че аз бих избрал "This Is War").


В заключение, ако ви се слуша класически хеви метъл с автентичен осемдесетарски дух (а не клониран), ползващ всички звукозаписни привилегии на новото хилядолетие - не се колебайте. "Вашият" албум е вече тук. Fifth Angel нямат нужда да копират никого, защото те самите полагаха основите на тази музика в средата на 80-те. "The Third Secret" е живото доказателство, че старите кучета знаят най-добре как се прави.
 
+ + + + +
Истинско, автентично звучене
Запомнящи се мелодии и припеви, мощни вокали и епична атмосфера.
Безкомпромисен албум, който е може би най-добрият в кариерата им...

... и то след близо 30-годишна пауза!

- - - - -
Може би бих променил малко подредбата на парчетата... а упорито търсих друг минус.

IF YOU LIKE
Vicious Rumors, Dio, Savatage, Metal Church, Iron Maiden, Judas Priest и др.

Автор: Стоян Цонев
[9/10]
 


0 Response for the "Fifth Angel - The Third Secret"