TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Silent Planet - When the End Began

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, ноември 01, 2018 0 коментара

ЖАНР: Progressive Metalcore
ОТ/Д: САЩ | 02.11.2018
ЛЕЙБЪЛ: Solid State Records
ОТНЕМА: ~48 минути

Чух Silent Planet за пръв път преди 4 години с дебютния им албум "The Night God Slept" и още тогава знаех, че групата притежава много голям потенциал за развитие. Два албума по-късно мога да кажа, че групата звучи осезаемо по-зряла, запазвайки почти всичко, което я прави разпознаваема сред колегите им. Песните в този албум залагат на по-"нормално" построени композиции с точно обособени припеви и на много повече мелодичност, правейки почти всички песни запомнящи се почти моментално.

Ще започна с нещо, което може би не всички непременно осъзнават, но е една от най-силните страни на групата - техните текстове. "When the End Began" е лирично продължение на предишните два албума на групата и третира три основни теми. Апокалипсис - в значението си като "откровение, разкритие", идвайки от гръцката дума "ἀποκάλυψις". Темата за "вечно завръщане" - как всичко евентуално се повтаря в историята на човечеството. Последната основна тема в албума е "кризата на модерния свят". Отделните песни в албума засягат дълбоко различни теми свързани с основните мотиви зад албума. В края на ревюто ще видите линкове към обясненията на вокалиста Гарет за отделните песни, историите, които разказват и емоцията зад тях.

Нека се пренесем към музикалните достойнства в албума. Той започва с интерлюдията "Thus Spoke". Тя е една от три доста скучни и ненужни интерлюдии, които махнах от плейлиста си след първото слушане, както направих и в първия албум на групата преди 4 години. "The New Eternity" е първата песен, която задава тона на всичко, което ще последва (заедно със следващата я "Northern Fires"). Изключително нахъсаните и емоционално звучащи крясъци на Гарет, следвани от мелодичните припеви на басиста Томас, са поддържани от напрегнати, разчупени и меланхолично звучащи китари, подправени с малко електроника и сложни барабани (адмирации за барабаниста Алекс). "Afterdusk" е единствената песен с по-бавен припев, в която Томас не залага на максимална мелодичност. От друга страна динамиката и смените на темпото в следващата "Visible Unseen" я правят една от любимите ми песни в "When the End Began". Песента започва много бързо и мощно, продължава бавно, докато не избухне отново в бързина и динамика и супер мелодичност в припева и завършва с един лек меланхоличен пасаж. "Vanity of Sleep" е единствената песен, която залага само на мощните и надъхващи вокали на Гарет и на нетипична постройка, без обособен припев, напомняща на начина на писане на песни от първия албум на бандата.

Втората част на албума идва с най-нетипично звучащата песен за групата - "In Absence". В контраст с предишния трак, в нея основното действащо лице зад микрофона е Томас с неговите чисти вокали като Крясъците на Гарет се появяват само след средата. Запяващите се припеви се завръщат с "Share the Body", следвана от още по-мелодичната и променяща се "Firstborn (Ya’aburnee)". Основната мелодия в "Lower Empire" пък е почти толкова запомняща се, колкото повечето припеви в албума, а в "The Anatomy of Live (Babel)" отново имаме много динамика и смени на темпото. "Depths III" закрива албума по типичен за Silent Planet начин с допълнителна доза меланхоличност и емоция.

Silent Planet е една много специална група. От текстовете и цунамито от емоции и мощ, идващи от крясъците на Гарет, до разчупените и нетипични китари, динамичните барабани и супер мелодичните припеви на Томас, се получава нещо наистина различно и много интересно. В третия си студиен албум групата е успяла да напипа най-правилната формула и баланс между познато звучене и по-типичен и мелодичен подход към композиционния процес и така е създала един страхотен албум. В "Where the End Began" няма слаби песни (не говорим за ненужните интерлюдии) и бих казал, че е безспорно най-добрата и завършено звучаща творба на групата в кариерата им
.

01. Thus Spoke (Intro) 
06. Look Outside Dream (Interlude)
11. Lower Empire
12. Look Outside Awake (Interlude)
13. The Anatomy of Time (Babel)
14. Depths III 
 
+ + + + +
Без слаба или дори средняшка песен в целия албум.
Невероятно мощен и мелодичен, тежък и нежен, надъхващ и меланхоличен.
Великолепни вокали, нетипични китари и много динамични барабани.
Изключително дълбоки и дори философски текстове.

- - - - -
Три напълно ненужни интерлюдии.

IF YOU LIKE
Fit For a King, Northlane, Erra, TDWP, Currents, Wage War, LMTF и др.

Автор: Reksy
[9/10]
 


0 Response for the "Silent Planet - When the End Began"