TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Shadow Domain - Digital Divide

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, декември 03, 2018 1 коментара

ЖАНР: Industrial Metal
ОТ/Д: САЩ/Швейцария | 30.11.2018
ЛЕЙБЪЛ: Bleeding Nose Records
ОТНЕМА: ~52 минути

Футуристична дистопия. Мрак. Песимизъм. Човекът губи себе си в търсене на самоусъвършенстването, а машината е програмирана да му робува. И ако това не е идеална обстановка за индъстриъл метъл в духа на Sybreed - здраве му кажи! И именно ако си падате по Sybreed, чиито вокалист Бен е в основата на Shadow Domain, редом до Крис Норис (познат ни от Darkest Hour, Scar The Martyr и Threat Signal) и Ник Оширо (познат ни от Static-X и Seether). Специално за последния се почувствах много горд, докато слушах албума и си казах "Хм, тия барабани ми напомнят за последните неща на Static-X") още преди да знам, че зад барабаните е именно Ник. Но стига празни приказки, да поговорим за "Digital Divide".

Музиката в този дебют на Shadow Domain определено звучи много, много близо до тази на Sybreed, като и самият Бен си казва, че просто е открил стари, неизползвани идеи за Sybreed, преработил ги е, доразвил ги е и горе-долу така се е родил "Digital Divide". Честно - нямам против, тъй като Sybreed наистина ми липсват. Още отварящият заглавен трак е толкова Sybreed-ски, че няма повече накъде. Китарите са водещи и удрят с мощни насечени рифове, електрониката е предимно фонова, а във вокалите на Бен тук-там има познатите ни още от Sybreed ефекти. Сингълът "Magnitizdat" пък звучи като песен на Static-X, излязла от "Cannibal", докато "Give Up оn Joy" бързо се превърна в един от фаворитите ми в албума със зарибяващия си припев.

Пуснатата първоначално "Turbogenerator" си остава най-яката песен в албума - насеченият тежък риф, мелодичният Sybreed-ски припев, старт/стоп китарите в куплета - просто енергията в този трак е ненадмината. В неин противовес идва мрачната и почти баладична "Simulacrum", разказваща трагичната история на поробените роботи, след която идва нова композиция в духа на Static-X, наречена "Hyperkarma". При нея трябва да минете през слабичките куплети, за да стигнете до хубавата част, но чакането си заслужава. Следващата "Omega Point" пък опитва да компенсира с киберпънк скорост и контролиран хаос, но... контролът над хаоса просто се губи по някое време. В "Neurotopia" пък има едни странни звуци, наподобяващи микрофония, които не съм сигурен дали са там нарочно, или са част от аудио "водния знак" на промото, но във всеки случай звучат като грешка, отвъд която обаче тракът е много стабилен. Предпоследната "Shadow Domain" изненадва със смазващи насечени рифове, мазна електроника и почти истерични крясъци от Бен. Ех, само да я нямаше тази ненужна опашка на финала... но това вече са бели кахъри. За финал, 7-минутният епос "Who Watched the Watchers" обобщава чутото дотук в албума с бавно темпо, кратки, но тежки китарни тупаници и всичките представени до момента Sybreed и Static-X влияния.

Дали защото бях твърде ентусиазиран, дали заради нещо друго, някак очаквах повече (и като казвам "повече" имам предвид "като за 10/10 повече") от "Digital Divide". Някои парчета просто ми звучат твърде претупани, а продукцията е далеч от кристална, пък този жанр определено има нужда от такава, особено в наши дни. Да, някой ще каже "Така е по-добре, по-мръснишко, по-сурово", но учтиво няма да се съглася. Ужасно много исках албумът да е на нивото на убийствения "God is an Automaton", но... не е. Звукът и продукцията не са достатъчно добри, но дори да бяха, това нямаше да е напълно достатъчно. Ех, да можеше да съберем на едно място всички най-добри елементи от Obsydians и Shadow Domain, колко по-добре щеше да е... оп, момент - тогава просто щяхме да си имаме отново Sybreed. И все пак - в "Digital Divide" има достатънчно жестоки тракове, че да съм доволен.
 
+ + + + +
Още една група, достоен наследник на Sybreed.
Светът има нужда от повече такъв дистопичен кибер индъстриъл метъл.
Няколко убийствени композиции на бленуваното високо ниво.
Китарно ориентираните индъстриъл метъл албуми винаги са добре дошли.
Сам не бях осъзнал колко много ми липсват вокалите на Бен. 

- - - - -
Леко компромисна продукция.
Малко претупан на места, особено след средата.
Странно е да чувам как Бен може да звучи и зле тук-там в няколко куплета.
Някои излишни удължавания.

IF YOU LIKE
Sybreed, Obsydians, Fear Factory, Threat Signal, Static-X, Mnemic, Raunchy и др.

Автор: Testset
[7.5/10]
 


1 Response for the "Shadow Domain - Digital Divide"

  1. Unknown says:

    Защо сте сложили за дата 30.11.2018? Не излиза ли официално на 21.12.2018? Иначе като Static-X фен и след тези мега яки две песни, които бандата пусна, съм на сто процента убеден, че албума ще ми хареса.