TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Toska - Fire by the Silos

Posted by Today's Metal Crew On събота, декември 15, 2018 0 коментара

ЖАНР: Prog Rock/Metal/Instrumental
ОТ/Д: Англия | 02.11.2018
ЛЕЙБЪЛ: -
ОТНЕМА: ~64 минути

Последните няколко години в Youtube започва да изгрява (или по-скоро да се затвърждава) един особен клас музиканти, които са изключително добри, но поради една или друга причина, методът им на достигане до масите е бил само великата (и напоследък не много ясно организирана откъм алгоритми) Туба. Появи се, както се изрази един приятел, "среден" клас музиканти, които нямаха зад гърба си грамадни лейбъли и полиран до блясък звук, но пък бяха нива над гаражните групи. Дойде свобода за типове като Leo Moracchioli, който си блъска кавърчета сам в студиото и с всеки изминал ден достига до все повече хора по различните медии. Едни от тези хора в тубата (в частност занимаващи се с направата на китари Chapman) си създали група на име Dorje, а пък един брой Rabea Massaad от тях (пича с афрото, не можеш го сбърка) решил че всичко, което не може да натъпче стилово в Dorje, ще го нарече Toska, иии ето ни тук...

Дебютът на Toska се случи 2016-та, но някакси го пропуснах. Сега, когато пред себе си имам "Fire by the Silos", още се колебая какъв стил да ги пиша. Според мен са прогресив - ама някъде там има и някакъв ембиънт елемент, който ми е трудно да рамкирам в някакъв стил. Така започва и свършва този албум - с предимно ембиънт тракове, за които не съм сигурен дали са правилната дължина (или правилният "бял" шум), тъй като малко ме понатовариха (в заглавния и в закриващия инструментал има някакъв много противен звук, като зъболекарска машинка). Но в истинския смисъл на метафората - не коричките на пицата са изкуството на готвача, а плънката. И, да си призная, алегорията ми е смотана, но плънката на този албум е истинският му вкус. "A Tall Order" е второто парче и то директно ви показва с какви рифове, мелодии и затишия ще си имате работа в следващия час. Оттам нататък следват двете парчета, които получиха официални клипове.

Едното е "Abonasum", което хвърля всичко в мрак и студени цветове - нюанси, които се пренасят наситено в самата музика и създават леко нихилистично настроение. "Congress" пък запазва леко мрачното звучене, макар и не чак толкова осезаемо, в него като че ли има някакви надежди огънят покрай силозите да бъде загасен, преди да замине реколтата. Двете създават една атмосфера, която едноименното "Fire by the Silos" няма как да понесе на плещите си. Не че е лошо парче, просто след двете надъхващи лютеници, то се връща към ембиънта и някой от групата ни разказва тъжна или гневна история. Въпреки, че елементи от конгреса намекваха накъде отива огънят, краят му е това, в което избухва "When Genghis Wakes" с всичката си агресия и музикална находчивост. Тук някъде се присетих, че Toska са трима, пък вдигат олелия за седмина. И усетих че някои техни сегменти удивително ми напомнят God Is An Astronaut. "Ataraxy" удря пълни спирачки, и тука Quiksilver-а обикновено би се размрънкал, но не - мисля че след предишното парче, тази мъничка, крехка и мелодична пауза е перфектната кода за началото на края. А именно "Prayermonger" - c цвят, консистенция и есенция на абсолютната кулминация от мелодии, рифове и ритъм. След което идва аутрото, за което вече знаете как се чувствам. Не, сериозно, първия път като го чух, отидох в кухнята да проверя как така пералнята сама е пуснала центрофугата си, без да е включена...

Наясно съм, че стилът не е за всеки. Но при всички положения препоръчвам на всеки от вас, който се занимава с музика като създател, или е просто е любител на многопластово градени произведения (или прогресив) да даде минимум едно слушане на този албум в цялост. Аз пиша на Toska 9,5 от 10, тъй като интрото и аутрото ме подразниха лекичко. Знаете ли вица за сервизаджията: "Ми за да ти поправим колата, трябва да вземем предната и задната броня и между тях да поставим нов автомобил"? Е, на "Fire by the Silos" просто му е нужна друга предна и задна броня.
 
+ + + + +
Изключително раздвижена музика от само трима музиканти.
Идеален както за фонов шум, така и за задълбочено слушане.
Емоционални инструментали. 

- - - - -
Досаден вход и изход от албума.

IF YOU LIKE
God Is An Astronaut, Animals As Leaders, Tesseract, Leo Moracchioli, Rob Scallon и др.

Автор: Quiksilver
[9.5/10]
 


Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Toska - Fire by the Silos"