TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Lordi - Killection

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 09, 2020 0 коментара

ЖАНР: Hard Rock/Heavy Metal
ОТ/Д: Финландия | 31.01.2020
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~53(-6) минути

Звучи объркващо, но "Killection" е... фиктивна компилация с песни на Lordi, които те никога не са издавали. Идеята е "какво би било, ако Lordi бяха група от 70-те досега", заради което финландците са обиколили цели седем местни студиа, за да запишат този албум, използвайки техника от съответните периоди, от които си представят, че са песните. Уви, нямало е кой да ме пита, за да им кажа "Пичове, това е ужасно лоша идея, от която лъха на творческо безсилие", но вече е късно.

Знаех го в мига, в който прочетох прес релийза и не сбърках - идеята, колкото и интересно да звучи на хартия, далеч не е толкова сполучлива като реализацията си. Като човек, чел какви ли не любопитни, но безумни концепции за ТВ предавания покрай работата си, мога да преценявам тия неща. Веднъж един голям български продуцент искаше да прави вариете шоу като от 70-те, защото му звучеше много добре да съчетаем токшоу със скечове, музика, танци, цирк, и други подобни елементи... един друг продуцент пък го направи и резултатът беше повече от плачевен. Та и това тук е горе-долу в тоя дух, само дето не е предаване, а рок албум.

Аплодирам усилията на Lordi да записват с различна техника и в различни студиа, но въпросът "кому е нужно?" продължава да виси във въздуха. Албумът започва с имитация на хеви метъл радиостанция, от която имаме цели четири изключително кринджи включвания, оставящи 11 реални парчета като цяло. Същинската част започва с вехто звучащата 80-арска "Horror For Hire", след която идва рязка смяна в звученето с биещата на индъстриъл "Shake the Baby Silent". В мръснишкия 80-арски глем "Like a Bee to the Honey" почти няма китари, но пък има саксофон, а "Apollyon" намига към 80-арския прог рок. Връщаме се към 70-арския хард рок с "Blow My Fuse" и съмнително силно приличащото на "I Was Made For Loving You" на Kiss диско рокче "Zombimbo". Отново навлизаме в 80-те с приглушената "Up To No Good", а зарибяващата "Cutterfly" и мрачно тежката "Evil" се оказват двете най-добри песни в албума, макар и идващи точно в края му. Последната "Scream Demon" буквално е трудна за слушане заради ужасните вокали на Mr. Lordi, които и без това не си дава много зор из цялата "компилация".

Докато с "Killection" Lordi се питат "Ами ако...?", аз не можах да се спра да се питам "Е, и?". Никога в историята не е правено нещо такова, да, но ми се струва, че има защо. Опитите за хумор с радио включванията удрят на камък, опитите с каламбурите в заглавията пък са направо изморителни (в лошия смисъл), а Mr. Lordi звучи така, все едно чичо ми Пламен за пръв път е заменил напиването в "Дървеното" до Герена с караоке бар. Честно, не знам защо така тоя човек го "кара през просото", но му личи, че не си дава зор и често звучи неадекватно на фона на инструментала, че даже директно разваля някои парчета. В края на краищата, албумът бива частично спасен от 3-4 парчета, сред които обаче няма дори един хит, който дори леко да доближи потенциала на "Blood Red Sandman" и "Hard Rock Halleluja". Съжалявам, че съм толкова негативен, но точно аз винаги съм защитавал Lordi, даже 15 години след оная Евровизия. Този албум обаче... не.

+ + + + +
Завидно много хвърлен труд да се записва в седем студиа с техника от съответните периоди.
Няколко яки парчета, 3-4 зарибяващи припева, разни готини елементи като саксофон и орган.
Наистина остава усещането, че слушаш компилация от нечия 40-годишна кариера.

- - - - -
Цялото упражнение и труд не дават кой знае колко заслужаващи внимание резултати.
Mr. Lordi не си дава много зор, често е фалшив и дори прецаква цели песни с гласа си.
Досадни и безсмислени "радио включвания" и няколко почти неслушаеми трака.
Няма ясно изразен хит, но за сметка на това има много каламбури и лигня.

IF YOU LIKE
Kiss, GWAR, Ghost, Accept, AC/DC, Led Zeppelin, King Diamond, Dream Evil и др.

Автор: Testset
[4/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Lordi - Killection"