TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Mono Inc. - The Book of Fire

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 15, 2020 0 коментара

ЖАНР: Gothic Rock
ОТ/Д: Германия | 24.01.2020
ЛЕЙБЪЛ: NoCut/SPV
ОТНЕМА: ~62 минути

Получихме си промото за този нов албум на Mono Inc. едва 3 дни преди релийза му, затова ще бъда кратък, че поне да успея да го пусна на официалната му дата на излизане. Вече много пъти сме говорили и без това за тези германци, за целия ми сантимент към тях и всичко останало. Всеки техен нов албум вече си има своя ниша и свое звучене - не толкова чисто музикално, колкото откъм атмосфера и настроение. 

"The Book of Fire" ни връща във времената на инквизицията, с което докарва очаквано мрачно настроение, сходно с това в предишния им албум "Welcome To Hell", но този път групата се е поотпуснала в правенето на по-дълги песни и, за всеобщо щастие, включването на малко повече метъл елементи. Отварящата песен, сингъл и заглавно парче "The Book of Fire" е дълго над 7 минути и се различава доста от познатото за Mono Inc. звучене - с повече епичност, повече внимание към китарите, че даже и мека употреба на две каси (вместо вечния прав ритъм). Другият сингъл "Louder Than Hell" (да не се бърка с нещо на Manowar) вече е по в техен стил и е едно от най-добрите им парчета в последните години - с електроника, динамика и страхотен мелодичен ритъм. Пиано баладата "Warriors" звучи като всичките им други пиано балади, а иначе супер зарибяващата "Shining Light" толкова прилича на "Lichtgestalt" на Lacrimosa, че всъщност... е неин кавър на английски, при това с участието на самия Тило от Lacrimosa. Честно, тази версия ми харесва дори повече, особено с този припев и този хубав звук. Знам, готик кощунство изрекох, ама това е положението.

Почти 8-минутната "Where the Raven Flies" се разгръща бавно и постепенно, като в нея отново се дава повече мегдан на китарата, която дори намира време да блесне и с кратко соло. "The Last Crusade" продължава с епичните елементи, а мелодичната "Death or Life" вкарва в играта и леки фолклорни елементи и бързо се превърна в един от фаворитите ми в албума. Мрачен камбанен звън дава началото на акустичната балада "Nemesis", но си идваме наистина на думата чак с "Right For the Devil" - чист фолк метъл трак, в който участие взима и Teufel от Tanzwut, а китарите са много по-тежки от обикновено. "Run For You Life" съвсем вдига оборотите и една от най-бързите песни (ако не и най-бързата) в кариерата на Mono Inc., а следващата "The Gods of Love" сваля оборотите, но вкарва тежък мръснишки риф, който по принцип бих нарекъл "нетипичен" за тях. Остава само 3-минутното инструменталче "What Have We Done", което играе ролята на аутро.

Повече от час материал, дълги парчета, тук-там нетипично тежки китари, епични елементи - по всичко това албумът по-скоро ми напомня за ннаистина добрия им "Together Till The End", отколкото за средняшкия "Welcome To Hell". Тук просто всичко си е на мястото - вокалите на Мартин Енглер, все по-хубавите и открояващи се беквокали на Ката Миа, китарите, басът, клавишните и всички други допълнителни елементи. Обичам добре свършената работа и се радвам да видя точно такава от Mono Inc. И докато миналия път бях малко разочарован, този път няма много-много за какво да се хвана, че да се оплаквам.

+ + + + +
Над час нов материал със завладяваща мрачна атмосфера.
Добра работа на всички звена - вокали, беквокали, китари, бас, клавишни.
Излизане от комфортната зона с по-дълги парчета и епични елементи.
Тук-там се усеща нетипична за тях тежест, което е много добре дошло.

- - - - -
Няколко лесни за пропускане парчета, но този път доста по-малко от обикновено.

IF YOU LIKE
Lacrimosa, Subway To Sally, Staubkind, ASP, Unheilig, Letzte Instanz, Witt, Tanzwut и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


0 Response for the "Mono Inc. - The Book of Fire"