TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Amberian Dawn - Looking For You

Posted by Today's Metal Crew On вторник, февруари 04, 2020 0 коментара

ЖАНР: Melodic/Disco Power Metal
ОТ/Д: Финландия | 31.01.2020
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~43(-10) минути

Имам усещането, че Amberian Dawn са нова група, макар че вече са на сцена повече от 10 години, а сегашната им вокалистка Капри е с тях от цели 8. И след като изстискаха максималното от симфо-мелодичния пауър метъл, този път решиха да направят нещо по-различно. "Looking For You" е очевидно повлиян от 70-арското диско и най-вече ABBA, затова няма да се свеня да кажа, че това е един диско метъл албум.

Началното трио е достатъчно показателно за това - "United" рано вкарва диско синтовете в употреба, а беквокалите в припева нои връщат около 40 години назад във времето. "Eternal Fire Burning" буквално си е диско с китари и адски сладникав текст, а от сингъла "Looking For You" ми иде да си сложа искрящо розова рокля, да се кача на ролкови кънки, да хвана захарен памук в едната ръка и помпон в другата (простете за кошмарите, които ви създавам с тоя образ) и да разделя времето си между каране на кънки и танцуване пред огледалото - ТОЛКОВА е диско. Сериозно, само чуйте припева с това "люкинг фор ю-уу" и ми кажете как е възможно да не си го тананика човек по цял ден. Мисълта "ABBA с китари" не ме оставя и в "Two Blades".

Ни в клин, ни в ръкав, измежду всичкия диско метъл се включват помпозни симфонични партии, електроника и присъствъщият навсякъде в последно време Фабио Лионе. Песента е "Symphony №1, Part 3: Awakening", диското липсва, а Капри ни припомня за истинската сила на гласа си в малко по-класически стил на пеене. Парчето продължава 6 минути, китарите и барабаните в него са на много по-преден план и като цяло... сякаш е писано за друг албум. Това чудо тук си е цяла метъл опера и няма място в този албум, пък ако ще да е най-добрата композиция в него.

Връщаме се към редовната диско метъл програма с "Go For a Ride" и поредния припев, от който ти се приисква да смениш полилея с диско топка. "Butterfly" ме подсеща, че вече твърде много композиции имат много сходно звучене, а баладата "Universe" не блесва с нещо кой знае колко новаторско. И като толкова си говорим за ABBA, накрая се оказа, че в албума има и техен кавър - такъв на "Lay All Your Love On Me". Експериментът е успешен, но в общи линии слага и край на диска. Аутрото "Au Revoir" е напълно излишно, а ремастерираната версия на "Cherish My Memory", макар да е яка и да разбирам защо си пасва толкова със стила на албума, също не е нищо ново. Така като изключим кавъра, аутрото и ремастерирания трак, оставаме с едва освем оригинални изпълнения, което ми се струва твърде малко за албум.

Много харесвам Amberian Dawn и дори лесно успях да преглътна първоначалното си възмущение от намаления китарен звук и ваденето на 70-арските синтове на преден план. Нещата, които ме спират да дам по-висока оценка на "Looking For You" са няколко. Като за начало, дори с 8 оригинални парчета пак се усеща известно повтаряне на похватите. След това, "Awakening" с Фабио Лионе е страхотна композиция, но звучи като излязла от съвсем различен албум и изобщо няма място тук. И трето - целият албум звучи малко или много като направен колкото да се изпълнят някакви легални задължения към лейбъла, та затова и в края са събрани тракове "от кол и въже", че да има "за бройка". Иначе надали и песента с Фабио Лионе щеше да е в списъка, особено с този си различен мастеринг. Дори така обаче албумът е толкова мелодичен, приятен и запомнящ се, че всички тези проблеми могат да се забравят само с малко желание.


+ + + + +
Изключително мелодичен, енергичен, раздвижващ и просто приятен за слушане.
Жестоки припеви, които биха разбили диско дансингите през 70-те.
Комбинация от диско мотиви, метъл и много про вокалистка. 

- - - - -
От 11 трака, само 8 са оригинални композиции, а една от тях дори е с различен мастеринг.
Да, "Symphony №1, Part 3: Awakening" е жестока, но не ѝ мястото в този албум.
В края имаме кавър, излишно аутро и ремастериран трак.

IF YOU LIKE
Sonata Arctica, ABBA, Stratovarius, Gwyllion, Delain, Nightwish, Kotipelto, Serenity и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


0 Response for the "Amberian Dawn - Looking For You"