TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Die Kreatur - Panoptikum

Posted by Today's Metal Crew On петък, май 15, 2020 0 коментара

ЖАНР: Industrial/Gothic Rock/Metal
ОТ/Д: Германия | 22.05.2020
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~53 (+15) минути

Когато на едно място се съберат Деро от Oomph! и Крис от Lord of the Lost, няма как очакванията да не са високи. Две толкова големи фигури на германската индъстриъл и готик сцена с общ проект? Дайте го насам, моля! И все пак, някак подозирах, че няма да е някаква индъстриъл метъл експлозия (иначе какво ще остане за основните им групи?), а по-скоро нещо в духа на готик рока. Оказа се че хем съм прав, хем греша.

Албумът започва с двата сингъла "Die Kreatur" и "Kälter als der Tod", от които придобихме първоначална представа за музиката на новия проект. А именно - мрачен и мелодичен готик рок/метъл с електронни влияния. Следващата "Unzertrennlich" продължава в този дух и малко повече скорост, но следващата "Durch die Nacht" е лекичък готик рок и изобщо най-леката песен в албума. Всичко се вдига на 200% с "Zwei 100%" и нейните електронни бийтове, насечени китари и здраво NDH денс метъл звучене - безспорно един от фаворитите ми в албума. "Schlafes Braut" сваля темпото с мрачно готик звучене и хорови напеви, напомнящи за руски войници в кръчма, а "Untergang" удря най-агресивно от всички парчета в албума.

"Mensch/Maschine" звучи като реверанс към олд скул 90-арския роботски индъстриъл и групи като Die Krupps, докато "Was mir am wichtigsten ist" отвсякъде си е песен на Oomph! и няма да се учудя ако е била b-side за някой техен албум, пък Деро да си я е дръпнал за този проект. Уви, парчето така и не се развива особено, заради което ми остана сред най-нелюбимите в "Panoptikum". "Benutz mich" също доста мяза на парче на Oomph!, но от много добрите такива. Баладичната и мрачна "Glück auf!" обаче вече е друга работа и много добре се вписва в Die Kreatur обстановката и също като "Schlafes Braut" има някак... руски влияния, особено с тоя ми ти акордеон. Мелодията пък е толкова зарибяваща, че тежките китари дори не ми липсват. Официалният край на албума идва със страхотната "Gott verdammt", нейния насечен риф и адски як мелодичен припев. Бонус траковете включват два готини ремикса и един кавър на култовия NDW шлагер на Joachim Witt от 1981-ва "Goldener Reiter".

Така какво се случи накрая? Хем очаквах добър албум, хем очаквах да е лекичък, пък накрая той се оказа и добър, и сравнително тежичък, та дори успях да остана приятно изненадан въпреки високите си очаквания. Песни като "Die Kreatur", "Zwei 100%" и "Gott verdammt" просто ме убиват от кеф, а странни мрачни песновки като "Glück auf!и "Schlafes Braut" са уроци за това как се прави мрачна балада, без да е сълзлива боза. Целият албум е пълен с готини хрумки, мелодичност, тежест и едва 2-3 по-слаби тракчета, което си е направо пренебрежим проблем. Единствено ми се щеше да чувам гласа на Крис малко повече, но когато алтернативата е гласът на Деро - няма как да се оплача. Задължително да се чуе от всеки фен на Oomph! и Lord of the Lost!

+ + + + +
Деро от Oomph! и Крис от Lord of the Lost на едно място - още тук става ясно всичко.
Мрачен, мелодичен, понякога тежък и най-вече разнообразен.
Няколко наистина изпълващи душата хитови парчета.

- - - - -
Малко повече вокали от Крис нямаше да навредят.
Тук-там имам чувството, че слушам b-sides на Oomph!
2-3 парчета, които просто не са на нивото на останалите.

IF YOU LIKE
Oomph!, Lord of the Lost, Eisbrecher, Megaherz, Rammstein, Die Krupps, Unheilig, Lindemann и др.

Автор: Testset
[8.5/10]
 


0 Response for the "Die Kreatur - Panoptikum"