TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Firewind - Firewind

Posted by Today's Metal Crew On вторник, април 21, 2020 0 коментара

ЖАНР: Power Metal/Hard Rock
ОТ/Д: Гърция | 15.05.2020
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~47 минути

Тази година Firewind се разделиха с дългогодишния си клавирист Боб Кационис и вокалиста си Хенинг Басе. Гъс Джи пое и работата зад клавишите, а зад микрофона застана Хърби Лангханс, от когото имаме много добри спомени от престоя му в Sinbreed. Точно затова и не бързах да разпъвам на кръст Firewind, както видях, че правят доста колеги и познати, които набързо се отрекоха от тях.

Албумът започва повече от обещаващо с бързата и тежка "Welcome to the Empire" и нейния мелодичен припев. Следващата "Devour" е чиста проба пауър метъл, леко напомняща за ранната Avantasia, особено в бриджа преди припева си. Сингълът "Rising Fire" също не е лош, но и звучи някак стереотипно, предвидимо и посредствено на фона на чутото досега. "Break Away" е с една идея по-мрачна и напомня леко за Mystic Prophecy като звучене, а готиният припев отново навява асоциации с Avantasia. Бойната "Orbital Sunrise" пък галопира във войнствен стил и клавири в духа на Sabaton. И... дотук с добрите новини.

С баладата "Longing to Know You" започваме да слушаме друг албум. Следва песен, наречена "Perfect Strangers", която обаче не е кавър на Deep Purple. Нямам и грам идея кой е решил, че е окей да ползваш това заглавие, след като вече има такава легендарна песен със същото име, но както и да е. Парчето е окей, макар че рифът му звучи като взет от интро музиката на един YouTube канал. "Overdrive" и "All My Life" са чиста проба овехтял хард рок, който няма кого да впечатли, а "Space Cowboy" съвсем стъжнява положението, все така в хард рок стил, само дето вече звучащ като взе от royalty free сайт. "Kill the Pain" се опитва да затвори албума с достойнство, скорост и някое и друго солце от Gus G, но някак... не е достатъчно.

В края на краищата имаме половин добър албум на Firewind и половин лош албум на група, която звучи така, все едно куп богати германски пенсионери са решили поне една година да не ходят на Златни пясъци, а да запишат албум. Все едно слушам някой от безбройните албуми на Masterplan. И не мога да разбера как е възможно да направиш първата половина на албума така добре, а втората - хард рок. От години насам се чудя дали това не е някакво желание на някого в AFM Records, защото много от техните банди изведнъж ги избива на хард рок по някаква причина, но не мога да гадая - мога само да се чудя кой съвременен музикант още не е схванал, че вече на никого не му се слуша овехтял хард рок.

+ + + + +
Динамична, тежка и мелодична първа половина на албума.
Новият вокалист Хърби Лангханс пасва много добре на Firewind.
Открояваща се китарна работа от Гъс Джи, който вече се занимава и с клавирите.

- - - - -
Втора половина на албума, пълна с овехтял, никому ненужен хард рок.
Явно след оттеглянето на Боб Кационис креативността е поела сериозен удар.

IF YOU LIKE
Sinbreed, Masterplan, Mystic Prophecy, Thunderstone, Avanatasia, Primal Fear и др.

Автор: BGMario
[6/10]
 


0 Response for the "Firewind - Firewind"