TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Volturian - Crimson

Posted by Today's Metal Crew On неделя, април 05, 2020 0 коментара

ЖАНР: Melodic Modern Metal
ОТ/Д: Италия | 24.04.2020
ЛЕЙБЪЛ: Scarlet Records
ОТНЕМА: ~36 минути

Успешната формула на Amaranthe очевидно доведе до създаването на редица нови групи в жанра. И докато за някои от тях няма как да кажем хубава дума, няма как да подминем групи като Temperance, Sinheresy, или съвсем пресните Metalite и Volturian. Днес, очевидно, ще говорим за дебютния албум на последните. И макар това да е първи албум за тях, членовете на групата съвсем не са дебютанти. Мастърмайнд е китаристът и песнописец на Frozen Crown Федерико Мондели, а основна вокалистка е Федерика Ланна, която може и да сте чували в Sleeping Romance.

Стилът варира в крайностите на мелодичния модерен метъл - от чист поп метъл, през индъстриъл, та чак до пауър и готик парчета. Отварящият трак "New Life" смесва електроника, мелодични поп-напеви, крещящи вокали и дори чисти мъжки вокали, каквито обаче не чуваме повече до края на албума. В сходен стил е и основният сингъл "Broken" - електроника, насечени рифове с ниско настроени китари, малко крясъци, мега мелодичен припев и разкуфяващ брейкдаун след последния куплет. Друго парче в този дух е "In a Heartbeat" (където пее и Jade от Frozen Crown). С още повече електроника и дори бийтове се открояват съвсем биещата на индъстриъл "The Killing Joke" (която би могла да мине и за най-големия хит в албума, ако бъде пусната като сингъл) и леко евроденсещата "Days Before You Died". С доста по-малко електроника и по-типично метъл звучене са "Haunting Symphony", "Between the Sleepers" и "Forevermore", а закриващият трак "Fading Like a Flower" е учудващо як и свеж кавър на Roxette.

Все си мислех, че ще ми омръзне да слушам нови групи, които са толкова очевидно повлияни от Amaranthe, но какво да направя, когато някои от тях се справят толкова добре?! Сам се учудих от това колко ми харесаха Volturian, но все пак имам някои забележки към "Crimson". Като за начало, не мога да преценя колко им е изчистен звукът, защото промото ми е с отвратително качество (who the hell uses 160 kbps MP3s in 2020?!), но дори да оставя това настрана, в този дебют има какво да се желае. Стилът варира твърде много между някои песни, с което личи несигурност по темата "Какво точно ни се свири?" и това е малко дразнещо. Появата на чисти мъжки вокали само в една песен пък е подлъгващо и звучи или като грешка, че ги има изобщо, или като проблем, че ги няма нататък в албума. Влеченията към пауър метъла пък са напълно разбираеми, когато в групата свирят двама човека от Frozen Crown, но... това не е Frozen Crown. Като ще правим модерен метъл, или ако ще правим пауър, поне и той да е модерен по някакъв свой начин, иначе звучи като друга група.

Оттам нататък, "Crimson" е един много свеж дебют, пълен със зарибяващи мелодии, които феновете на модерния мелодичен метъл ще оценят подобаващо. Ако групите в "If You Like" са по вашия вкус - задължително пробвайте и с Volturian.

+ + + + +
Много свеж модерен метъл с отчетлива електроника и много запомнящи се мелодии.
Тежък китарен звук с ниски настройки, пасващ чудесно с електрониката и бийтовете.
Сполучливи залитания към индъстриъл метъла тук-там.

- - - - -
Няколко парчета в различаващ се жанр, които трудно се вписват в албума.
На места напомня твърде много за други групи в жанра и особено за Amaranthe.

IF YOU LIKE
Amaranthe, Metalite, Temperance, Sinheresy, Sleeping Romance, Frozen Crown, Dead by April, Rage of Light и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Volturian - Crimson"