TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Turmion Kätilöt - Global Warning

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, април 16, 2020 0 коментара

ЖАНР: Industrial Metal
ОТ/Д: Финландия | 17.04.2020
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~47 минути

Слушам Turmion Kätilöt вече 15 години и ми е хем странно, хем някак гордо да ги виждам под крилото на Nuclear Blast. Радвам се да чуя и че не са си променили звученето, за да се впишат по-добре в новата обстановка, макар и да се усещат някои промени, включително и спрямо "Universal Satan". Последният показа наченки на завръщане към ранното звучене на групата, но в "Global Warning" няма нищо такова.

"Global Warning" е опит за показване на свежо ново лице от страна на Turmion Kätilöt. Диско метъл елементите отстъпват на по-директен метъл, макар и отново засипан с купища електроника. Продукцията също сякаш е малко по-различна и с твърде засилен бас, под който често се губи всичко останало - от вокали до китари и електроника. Така вместо басът и китарите да се допълват и да създават заедно мощен и плътен звук, се надпреварват излишно, от което никой не печели.

В подобни мисли мина точно половината от албума, където покуфях на хем агресивните, хем мелодични "Naitu", "Sylkekää Siihen" и "Turvasana". Истинският "Global Warning" купон обаче започва с мега енергичната "Syvissä Vesissä" и продължава с хитовия сингъл "Sano Kun Riittää". Следват пълната с мазна басова електроника "Jumalauta" и разтанцуващата "Revi Minut Auki", а "Syntisten Laulu" редува класически и модерен Turmion в различни темпове. В предпоследната "Ikävä" продукцията сякаш се пооправя и басът спира си отива на мястото, защото китарите определено стават по-открояващи се. За финал е оставена "Mosquito à la Carte (To Be Contiuned 5)" - вече традиционната "To Be Continued" песен, която винаги е по-странна и различна от всичко останало в албума. Днес тя представлява нещо средно между индъстриъл метъл и латино, но... без да си пасват добре. Очевидно е търсен някакъв хумор, защото става въпрос за комар, но лошият ми фински не ми позволява да схвана шегата.

Ако ви се струва, че не звуча достатъчно ентусиазиран за албум на една от любимите си банди - прави сте. Може би очаквах малко повече, особено след страхотния "Universal Satan". "Global Warning" ми хареса истински чак след средата си, като дори не мога да виня изцяло твърде засиления бас за това. Turmion Kätilöt имат нужда от по-изведени на преден план китари и малко по-смела електроника, която да бъде оставена "да диша" и да води, вместо да е само фон - все пак в това им е силата. Най-добрите парчета в кариерата им са основани на жестоки електронни лийдове. И макар че тук има такива, те са твърде назад в микса. Това се чува още в откриващата "Naitu" и важи за всички останали парчета от първата половина. И не че са лоши, даже напротив (единствено "Viha Ja Rakkaus" в албума не ме грабна с нищо) - просто знам, че можеше да бъде и по-добре.

+ + + + +
Жестока втора половина на албума!
Половин дузина много ярки, ударни, хитови парчета.
Много динамични, добре построени композиции без излишности и губене на време в тях. 

- - - - -
По-слабичка първа половина на албума.
Басът е твърде силен и често бучи над почти всичко останало в микса.
Продукцията като цяло е малко странна, има нужда от работа в тази посока.

IF YOU LIKE
Two Times Terror, Fear of Domination, Black Light Discipline, Ruoska и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


0 Response for the "Turmion Kätilöt - Global Warning"