TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Nightwish - Human. :||: Nature.

Posted by Today's Metal Crew On сряда, април 01, 2020 2 коментара

ЖАНР: Symphonic Metal
ОТ/Д: Финландия | 10.04.2020
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~51(+31) минути

Докато за "Endless Forms Most Beautiful" можех да си обясня, че Флор е нова в групата и не е имало достатъчно време за нагаждане с музикантите. Вярвах и че в "Human Nature" (отказвам да изписвам цялата работа с точките и чертичките всеки път) Трой също ще си намери мястото, тъй като из предишния албум определено се усещаше, че групата няма кой знае каква нужда от услугите му. Продължавам да нямам нищо против него и фолклорните елементи, но все повече ми се струва, че привличането му като постоянен член на бандата е като импулсивна покупка на скъпи обувки в мола. Обуваш ги, супер са, но след време почваш да ги носиш само защото си дал много пари за тях и не искаш да признаеш пред половинката си, че е било импулсивна покупка. Знам, сравнението е ужасно, но толкова си мога.

Е, новият албум не показва особен напредък спрямо "Endless Forms Most Beautiful" и, съвсем честно - не звучи много като Nightwish. Ако изключим сингъла "Noise", няма друга песен, на която да гледаме като на хит. Отварящата "Music" губи цели 3 минути в интродукция, докато най-накрая Флор си каже първите думички и още 2 минути, докато се появят първите китари, а 150 секунди по-късно парчето свършва. 7 минути и половина, от които близо 5 без особено съдържание. Сингълът "Noise" е първата и в общи линии единствена песен, която звучи като 100% Nightwish, макар и да е твърде много в духа на синглите от предишните им албуми (и особено като "Storytime"). "Shoemaker" също не е лош трак, но бива накъсван твърде често - тъкмо се разкуфее човек и стоп! Трой има нещо да изпее. После речетатив. Накрая от 5:16 минути се оказва, че песента е дълга едва три.

Следва хипарската гнус "Harvest", чиято първа половина е неслушаема, а втората е силна, само дето е песен на Eluveitie. "Pan" пък вероятно е звучала като супер идея на хартия, но реализацията ѝ не впечатлява твърде много. Женският хор и оркестрациите са супер, но песента прилича повече на саундтрак към PG-13 бойна сцена от "Карибски пирати". Фолк рокчето "How's the Heart" също не е лошо, но също не прилича много на песен на Nightwish и чак в последните си две минути блясва с наистина готина комбинация от старт/стоп риф и гласа на Флор. Бавно разтягащата се като втасало тесто "Procession" е най-слабата песен в основната част на албума, но за щастие след нея идва и най-силният момент. "Tribal" започва сравнително добро, но след около 100 секунди удря с изключително агресивен насечен риф, ниски пиано тонове и хорови напеви. Майко мила, защо целият албум не е на това креативно ниво?! Със 7-минутната "Endlessness" приключва основната част на "Human Nature". Плътните китари и гласът на Марко Хиетала правят парчето едно от добрите в албума, пък било то и поредното бавничко такова.

Вторият диск в албума дори не ми се коментира, но се налага. "All the Works of Nature Which Adorn the World" звучи като саундтрак към анимационен филм на Дисни и като поредния опит на иначе брилянтния Туомас да направи нещо "по-така". Но нека задам въпроса си така - кога за последно слушахте симфоничен саундтрак от филм от край до край? Да, красиво е, епично е, уау, супер, нали. Виолончелото в "Anthropocene" е готино, натруфеният, поучителен и кринджав речетатив в "Ad Astra" - не. Ловим ли бас колко човека ще си пуснат да слушат цялото това нещо втори или трети път?

Твърде натруфен с излишности, "Human Nature" е позабравил сърцето на Nightwish някъде в ъгъла. Това обяснява и избора на "Noise" за сингъл - защото само тази композиция е истински и неподправен 100% Nightwish, докато сред другите освем парчета трябва да ровим дълбоко с лъжицата, за да може поне малко да опитаме от така познатия и обичан вкус. Проблясъците на брилянтност като онзи пасаж в "Tribal" са рядкост и вместо това се разчита на все по-банални Дисни OST оркестрации, в които Туомас очевидно си губи акъла и времето твърде много. Но дори и с всички тези свои проблеми, пак не мога да кажа, че албумът е изначално лош или слаб. Няма как да се пренебрегне високото ниво на композициите и многопластовия им инструментал. Но от Nightwish очакваме много, много повече.

И не че нещо, ама с Анет и Юка бяха доста по-добри. Change my mind.

+ + + + +
Висококачествена продукция с открояващо се мощен китарен звук.
Оркестрации на ниво като за холивудски филм с бюджет от Дисни.
Флор Янсен се справя с абсолютно всичко, което ѝ е възложено.
Няколко ударни пасажи като тези в "Tribal" и "Harvest", от които ни се иска да има още...

- - - - -
... ама няма още.
Голяма част от албума изобщо не прилича на албум на Nightwish.
Твърде много излишни интродукции, чести затишия, хипарски изгъзици и губене в гората.
Сериозен брой бавнички, но за сметка на това претенциозни композиции.
Прекалено малко Марко.

IF YOU LIKE
Xandria, After Forever, ReVamp, Tarja, Within Temptation, Epica, Tristania, Sirenia и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


Categories: , , , , , , , , , , , ,

2 Response for the "Nightwish - Human. :||: Nature."

  1. Анонимен says:

    Аз слушам албума вече няколко пъти и да казвате,че е слаб и песните не струват ми се струва меко казано абсурдно.
    Music е една прекрасна песен,както се казва в текста "losing yourself to the endless symphony" :)
    Noise е тотален хит и страшно актуален за времето си.За видеото да не го говорим.
    Shoemaker-не знам как някой може да каже за тази песен,че само става.Тя ни разказва историята за Eugene Shoemaker по един изключително красив начин.Заслушайте се в текста,в композициите,в хора.За Флор нямам думи накрая.Останах за пореден път измуена от нейният ангелски глас и от това какви оперни заложби има.Тази песен смело твърдя,че е една от най-прекрасните песни на Nightwish,която буквално те докосва.
    Harvest-напомня ми на Elan и буквално мога да започна да танцувам на нея под съпровода на толкова красивите келстски мотиви и гайди.
    Pan-за мен е страшно добра и сложна песен,която пак има история и е свързана с гръцката митология.Оркестрациите и хорът са брилятни.
    How's the Heart-много лирична и хубава песен,с фолк мотивите прилича на I want my rears back и Last of Wilds.Една от любимите ми песни всъщност :)
    Procession-да твърдите,че тази песвн е слаба,явно въобще не сте разбрали замисъла или не сте се опитвали.Това е една от най-личните песни,които Nightwish са правили и същ гласът на Флор се откорява страхотно.Тази песен ни кара да се замислим за планетата ни,за това как продължаваме и продължаваме да я унищожаваме без да ни пука и когато се удетим,ще е твърде късно.
    Tribal-една от най-тежките песни на Nightwish,бих я сравнила с Master Passion Greed и същевременно с много интересен замисъл.
    Endlessness-доста ме изненадаха с това дум вдъхновено парче.Напомня ми на Paradise Lost или Katatonia.Но за мен е прекрасна композиция и дуетът между Марко и Флор е повече от перфектен.
    Втората част по мое мнение е много,много красива,все едно те пренася в друг свят.Много малко метъл групи биха се осмелили да издадат напълко инструментален албум,а Nightwish за пореден път ни показват,че не се влияят от никого.Продукцията тук с хорът е на супер високо ниво.
    Колкото повече слушам албума,толкова повече ми харесва и го оценявам.За мен тази оценка не е обективна въобще и е много слаба.Аз ако не направо десятка бих му дала 9,5.Този албум трябва да се чуе повече от един път.Трябва да се разбере,да се вникне в текста на песните,да се замисли малко човек,над посланията,които иска ни каже Туомас.По-голямата част от хората не искат да се затормозяват излишно,не искат да се напрягат,все пак комерсиалните и прости неща се втзприемат много по-лесно.Nightwish отдавна са показали,че не ги страх да експериментират и смятам,че с всеки албум ни демонстрират нещо ново и уникално както е в случая с последния.Не бих казала,че Nightwish е група за всеки,тъй като техните сложни,многопластови композиции и послания няма да бъдат разбрани от всички.
    В този албум всеки от бандата е в пълна хармония с всички,на всеки от вокалистите им е отредена водеща роля,всеки си има място и не е излишен.Само отворете да видите какво е мнението на Пламен,учителят и откривателят на Nightwish за албума.
    Моят съвет е просто изслушайте внимателно албума като следите текста и се потопете във вълшебния свят на музиката,написана от Туомас :)

  2. Анонимен says:

    Аз съм на мнение, че като за метъл албум и 6 му е много. Доста слаб, абсолютно незапомнящи се песни, някои от които доста приспивни. Текстовете може и да са добри, но само заради текстовете няма как да ми хареса една песен. Все пак не чета книга, а слушам музика.