TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Leaves' Eyes - The Last Viking

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, октомври 19, 2020 0 коментара

ЖАНР: Symphonic Metal
ОТ/Д: Германия | 23.10.2020
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~64 минути

По някаква причина получих този албум преди повече от два месеца, но до последно се чудех дали да пиша ревю за него, тъй като той буквално може да бъде ревюиран с три изречения. Е, ще гледам да не са само три, но няма да ви губя и времето.

Основното нещо в албума е, че чисто инструментално, Leaves' Eyes са във вихъра си и поне аз не се сещам да са звучали толкова добре, поне не и в толкова чисто метълски аспект. Композициите са добре построени, мелодиите се запомнят и дори имат хитов потенциал, особено ако се вслушаме в парчета като по-фолкаджийската "Chain of the Golden Horn" или съвсем хитовата "Black Butterfly". "Serpents and Dragons" също влиза в това число, епичната "Serkland" също, китарите във "For Victory" направо блестят, а директността на "Flames in the Sky" разкуфява неусетно. 10-минутната "The Last Viking" пък минава през промени в темпото, оркестрации, хорови напеви, екстремни и мелодични пасажи - изобщо, впечатляваща работа там.

Тук обаче подсещам, че досега говорех само за инструментала. Защото докато той е сред най-добрите, вадени от Leaves' Eyes досега, няма как да кажа същото за вокалите. Макар че вече не толкова новата вокалистка Елина не изглежда вцепенена от ужас, както в началото, тя продължава да не звучи на място. Не разбирам каква е идеята - да звучи като Лив Кристин ли? Ако е това - идеята е лоша, защото и Лив не звучеше добре, но поне ѝ идеше отръки. Сега имам чувството, че Елина пее така, сякаш през цялото време е на косъм от това да остане без дъх. Хайде извий го тоя глас бе, моме, отприщи се, де да знам, какво е това пеене, сякаш си поемаш дъх с него? Звучи несериозно и... зле. До нея пък Алекс Крул вее дълги коси и ръмжи като прегракнало куче, което току-що е видяло покрай оградата на селския двор да минава таралеж, но все пак го мързи да стане и да му поджафка с истинска емоция.

Това е. С няколко думи, музикантите в Leaves' Eyes звучат ентусиазирани и надъхани, но хората с микрофоните пред тях звучат изморени, несигурни и вършещи работата си с досада, сякаш знаят, че не се справят много добре, ама "това е положението" и "хората и така ще си ни харесат". И нищо чудно, всъщност. Но поне аз няма как да викам "браво" и "ура!" за подобно вокално изпълнение, което в най-добрия случай може да се анрече "посредствено". А в най-лошия... да не казвам как.

+ + + + +
Модерно звучащ инструментал, с открояващо се готин китарен звук.
Добри композиции, хубаво структурирани, подредени, разнообразни и завършени.
Повече от час нов материал!

- - - - -
Вокалите са посредствени в най-добрия случай и много, много дразнят ухото.
Дъх на баналност - опитите за оперно пеене, оркестрациите, цялата изтъркана работа с викингите...

IF YOU LIKE
Xandria, Sirenia, Edenbridge, Visions of Atlantis, Krypteria и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


0 Response for the "Leaves' Eyes - The Last Viking"