TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Erdling - Helheim

Posted by Today's Metal Crew On петък, ноември 12, 2021 0 коментара

ЖАНР: Industrial Metal/NDH
ОТ/Д: Германия | 03.12.2021
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~37 минути

Erdling започнаха кариерата си като типична за NDH жанра група, но бързо се ориентираха, че вече има твърде много групи в този стил. Те постепенно разнообразиха и осезаемо втежниха звука си, като опитват да привлекат публика от възможно най-много места. Освен NDH фенове, Erdling придърпват към себе си фенове на фолк метъла, готика и дори модерния метъл.

Показателна за втежнения им звук е отварящата "Rabenherz", която е една от най-тежките им песни и включва и харш вокали, принципно нетипични за този жанр. С това по-скоро навлизат в територията на Nachtblut. Естествено, има ги и типичните NDH чукове като "Der Mensch verdient die Erde nicht" и определено повлияната от Die Krupps "Weißglut". В общи линии, ако търсиш насечени рифове, олд скул електроника, прави ритми и агресивно изричане на популярни фрази на немски - това са твоите песни.

"Götterdämmerung" е надъхващ трак в почти фолк стил, но "Fimbulwinter" съвсем отива в тази посока и си е баш фолк трак. Началото не е от най-убедителните, но зарибяващата мелодия и постепенното разгръщане на композицията, наред с харш вокалите и включването на Julie Elven издигат песента на ново ниво. Към края припевът сякаш е в пъти по-зарибяващ и те кара отново да си пуснеш песента, докато не започнеш да си татаникаш мелодията през 5 минути. Баси яката песен, сериозно.

Виж, "Baum der Welt" вече е такава тегоба, че не знам защо Erdling още се мъчат да правят балади. Това е песента, която ако изпълнят на живо, 104% от залата ще отиде или за бира, или до тоалетна. "Vogelfrei" пък е наполовина олд скул скоростен NDH и наполовина мрачен модерен метъл трак. Брейкдаунчето към края е наистина приятна хрумка - индъстриъл метълът има нужда от повече брейкдауни. Заглавната "Helheim" щеше да е чудесна пауър метъл песновка, ако се бяха лишили от баладичните куплети. Накрая "Das Ritual" звучи така, сякаш Laibach и Wardruna са направили съвместен трак. Китари няма, всичко е фолклор, но парчето е жестоко и супер атмосферично.

С две думи, "Helheim" е доста добър албум, от който може да пропуснеш няколко трака и няма да те заболи. Но пък има и някои задължително, заради които ще е добре да си го купиш или поне чуеш в Spotify.

- Testset
7.5/10
 


Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Erdling - Helheim"