TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Alestorm - Seventh Rum of a Seventh Rum

Posted by Today's Metal Crew On вторник, юни 21, 2022 0 коментара

ЖАНР: Pirate Power/Folk Metal
ОТ/Д: Международни води | 24.06.2022
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~43 минути

Човек би предположил, че все по някое време пиратският gimmick ще омръзне, но... с Alestorm това така и не се случва. Вярно, вече никой не е изненадан от пиратската тема и никой не е в екстаз от поредния текст за плячка, ром и морски приключения, но очевидно феновете това чакаме. Alestorm пък вкарват по някой и друг експеримент, за да държат нещата максимално свежи.

Първият пуснат сингъл е и отварящ трак в албума - "Magellan's Expedition". Тралът е перфектен пример за едновременно модерен и класически Alestorm - мелодичен, епичен и тематично мореплавателски. Композицията напомня за ранните творби на групата и спокойно можеше да е в албум от 2006-а (но с по-добър звук). Любопитна добавка са готиното соло и симфо партиите към финала. В "The Battle of Cape Fear River" пък виждаме друга, не чак толкова изтънчена страна на групата - тази на плячкосващите, пиещи и безскрупулни пирати, които ни напомнят какво са точно с думите "I'm a fucking pirate" в припева.

Следващите две парчета обаче за мен са истинското съкровище в този албум. "Cannonball" (за която съм убеден, че някой ден ще пуснат като сингъл) е супер веселяшка, високоскоростна и мелодична песничка с милия припев "Yo! Ho! Stick a cannonball up your cunt, put your dick in a blender". Очаквам това да бъде и бъдещ концертен хит, досущ като следващия трак: "P.A.R.T.Y.", който се убих да слушам, откакто излезе. Склонен съм да кажа, че това ми е новата любима песен на Alestorm, ама то и как да не е??? Донякъде в духа на Gloryhammer и "Universe on Fire", и тук групата залага на много електроника и диско елементи, убийствено зарибяващият припев се забива в главата така свирепо, че няма. излизане. Сериозно, 2 седмици не бях слушал песента (нарочно!) и пак си я тананиках неволно в офиса...

"Under Blackened Banners" започва с електроника в духа на някоя транскор банда, но бързо след това преминава в далеч по-типичен пайрът метъл трак, но с модерни насечени рифове. Още първият ред на текста пък ме хвърли в тъча с думите "5000 years ago, in the age of dinosaurs...". Ето така се започва история! Уви, припевът някак не успява да избухне съвсем, сякаш му липсва достатъчно засилка, но въпреки това парчето е адски готино. Честно - щях да се радвам ако електрониката от началото се беше появила пак под някаква форма и нататък, но за сметка на това имаме и китарно, и клавирно соло, като клавирното дори се превръща в батъл между йоника и орган.

В албума има специален поздрав за унгарските фенове (и унгарския им китарист) със заглавието "Magyarország". И след като Крис каже "So come with me on an epic quest into the streets of Budapest" идва време за припев, изпят изцяло на унгарски. Е, унгарците да се чувстват много специални и да благодарят на Мате Бодор, че е част от такава яка група. Заглавният трак отново е типичен класически и скоростен Alestorm с gang напеви в припева. На подобен подход разчитат още "Bite the Hook That Feeds", "Come To Brazil" (очевиден бъзик с бразилските метъл фенове, които станаха пословични с постоянното приканване на всяка банда в социалните мрежи с тези думи). "Return To Tortuga" също не е далеч от този дух, но тук се усещат препратки към "Tortuga", където също като гост участва Captain Yarrface от Rumahoy.

Албумът завършва с последната част на трилогията "Wooden Leg". Парчето започва леко меланхолично и с текст на испански. Изпращаме историята за дървения крак с високо вдигнати чаши и лека тъга, с още един жесток батъл между китара и клавир и хоров напев, горе-долу със зарибяващата сила на "Rose Tattoo" на Dropkick Murphys. Смисъл от особени равносметки няма - пореден албум на Alestorm и поредно добро представяне, на места избухващо с чисто нова сила. Да, доста парчета тук вече сякаш са познати до болка, но ако се заслушаш внимателно в тях, ще откриеш много детайли - още по-силни сола, повече рифове, повече харш вокали, повече клавирно разнообразие. Пък тук оценяваме тия малки неща.

- Testset
7.5/10


Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Alestorm - Seventh Rum of a Seventh Rum"