TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[РЕПОРТАЖ] Ice Nine Kills на живо в Прага

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юни 01, 2023 1 коментара


То пък не може всички репортажи да са някакъв опит за феноменална журналистика, нали? Затова този репортаж е буквално кратък разказ за това на колко як хедлайнерски концерт на Ice Nine Kills бяхме. И да кажем две думи за това колко е яка Прага.

Ето и нас. Чакаме пред клуб SaSaZu в Прага, където се вие дълга, но много културно подредена опашка. С колегата си говорим на български, а някои хора около нас се чудят на глас дали не сме “zasraní Rusové”. Значи, по принцип моят чешки се изчерпва горе-долу с фразата “Ještě dvě piva, prosím!”, но не ми е трудно да си преведа какво е “засрани русове”. Особено пък когато в Прага подкрепата за Украйна и враждебността към Русия се вижда пределно ясно, гордо и навсякъде – по прозорците на частните домове, по автомобилите, по обществените сгради, по нашивките на хората. Затова с колегата от време на време споменаваме думата “български”, за да е ясно откъде сме. Хората си казват “Aha, bulhaři” и отново се връщат към ентусиазма си за това, което предстои да видят.

Процесът по влизане е бавничък, но лесен, а клубът е горе-долу с размерите и облика на Mixtape 5. Отиваме до мърч щанда, където тениските са по 1100 крони (или над 90 лева). Абсолютно безумие, за което не успяваме да намерим адекватно оправдание. Затова отиваме пред сцената, където първи излизат тайландците
Defying Decay. Те правят сравнително лек алтърнатив метъл с електронни елементи, на места напомнят за Crossfaith и се раздават максимално в 30-минутния си сет. Групата оставя добро впечатление, макар че сякаш още не са сътворили големия си хит.

След тях са Lansdown от САЩ. Вокалистът им е доста нацепена батка и очаквам да ме убие от метълкор, но стилът на групата е по-скоро алт рок, а на места малко даже бие на кънтри рок. Нещо като Five Finger Death Punch, но с по-малко агресия и енергия. На места енергията на инструментала загатва за нещо по-екстремно, но вокалите продължават да са чисти и някак не си пасват с нищо. Съжалявам, но нещо на тия пичове не им се получава.

Следва Skynd – объркващо за мен име от самото начало. Изпълнителката излиза на сцената заедно с басист и барабанист и удря малко по-дълъг сет със странна електронна трап-рок музика с текстове за серийни убийци. Публиката ѝ се радва много и разбирам защо тя би могла да се понрави на определена аудитория, но аз не виждам как това е подходяща подгрявка за това, което следва.

А това, което следва, е Ice Nine Kills. 30-минутният им сет в София през 2020-а хич не ми стигна, затова държах да ги видя като хедлайнъри. Сега обаче китаристът им не можа да се присъедини към тях на това турне и сетлистът им не беше много по-дълъг – някъде около час или 14 парчета, на които обаче тотално се смазахме.




Всичко започна с “Funeral Derangements”, но истинското начало на лудницата сякаш дойде с “Wurst Vacation”. Публиката в залата сякаш приемаше песента лично и всички дружно пееха текста наизуст от край до край и чак ми стана гадно, че аз не го знам наизуст. След “Hip To Be Scared” се отсрамих със знание на припева на великолепната “Ex-Mørtis”, а след това се канех да снимам видео по време на “IT Is the End”, но нямаше как да стане. Погото беше навсякъде, от малкото балконче висеше човек, хвърчеше вода, а Спенсър тичаше като луд по сцената с клоунската си маска.

Искрено се надявах да чуя и нещо от “Every Trick In the Book” и ето, че и това се случи с “Communion of the Cursed”. Тук аз отсрамих чехите с припевни знания, защото обожавам тая песен. Нататък следваха само песни от последните два хорър албума, като щях да се разрева от кеф на “Savages” и “Stabbing in the Dark”, защото не само са ми сред любимите песни на групата, но и звучат феноменално добре на живо. Спенсър звучи като в студиото, беквокалите са винаги навреме и групата е страшно сработена, дори когато в нея има заместници.
Публиката вече крещи “One more song!” и Ice Nine Kills им я дават с “Welcome to Horrorwood”. Значи, може аз да не съм достатъчно метъл, но за пръв път виждам вокалиста на дадена група не просто да скача в публиката, а да ходи по-ръцете ѝ. Спенсър някак успя да запази баланс върху ръцете на хора от публиката, докато течеше брейкдауна на парчето, а той продължаваше да си крещи партиите, сякаш е здраво стъпил на сцената. Подобаващо епичен финал за такъв концерт.

Макар в мен да остана усещането, че има мегдан за още половин час материал, не можех да се оплача, особено имайки предвид положението с китариста на групата. Чух кажи-речи всички хитове на групата, попях с тях и най-сетне ги видях като хедлайнери. А след това си хванахме и двата необходими нам трамвая в полунощ без почти никакво чакане, защото градският транспорт в Прага е супер як, има го до късно и стига навсякъде. И изобщо – Прага е толкова як град, че възнамерявам да го посетя за още два концерта тази година. Ještě dvě piva, prosím!

СЕТЛИСТ:
01. Funeral Derangements
02. Wurst Vacation
03. Hip To Be Scared
04. Ex-Mørtis
05. IT Is the End
06. Communion of the Cursed
07. The American Nightmare
08. The Shower Scene
09. Assault & Batteries
10. A Grave Mistake
11. Savages
12. Farewell II Flesh
13. Stabbing in the Dark

БИС:
14. Opening Night... (Intro)
15. Welcome to Horrorwood




1 Response for the "[РЕПОРТАЖ] Ice Nine Kills на живо в Прага"

  1. Galad says:

    Тоя репортаж ме кара пак да ходя до Прага :D