TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]



Обикновено не правим репортажи за концерти в България, но за този Sofia Solid дойдоха Bleed From Within, което за метълкор фенове като нас е доста голямо събитие. А като ги съчетаем с други две любими групи - Amon Amarth и Kreator, нямаше как да не драснем няколко реда за събитието. За чудещите се - влязохме с една журналистическа акредитация и си купихме един билет.

А тази четвъртък вечер е чудесна за концерт на открито. Само няколко кални локви на колодрума напомнят, че предишната вечер е валяло. Плановете за истинско гребане във викингския кораб на Amon Amarth засега отпадат, но има време.

Влизането става лесно и бързо, като дори батките от охраната са учудващо търпеливи с хората, които искат да внесат бутилки и тийновете с гривни с шипове. На мърч щанда пък цените на тениските започват от 60 лева, което не е гот, но след 80 лева за тениска на Sabaton във Франкфурт и 90 за тениска на Ice Nine Kills в Прага – вече намирам 60 за почти нормална цена.


Слънцето още пече и първи на сцената излизат шотландците Bleed From Within, които са и основната причина да сме там в този ден. На мястото на събитието все още има много малко хора, но присъстващите имаха рядката възможност да видят жестока метълкор банда в разцвета на кариерата ѝ. Да го кажем така – Bleed From Within притежават енергията на Parkway Drive от първите им албуми, но са с дори по-добър звук.

Тъй като говорим за метълкор, вече готвя добре хидратираните си лакти за отстраняване на crowd killers (ония, които блъскат в гръб хората, неискащи да участват в мошпита), но вместо това се озовавам в най-учтивия съркъл пит, в който някога съм бил. Тичам си с цайсите, никой не се опитва да спъне никого, никой никого не блъска, никой никого не се опитва да зашлеви в обкръжението. Голям кеф.

Групата свири кратък сет от само 6 парчета с много метъл дух и унищожителни брейкдауни. Смазваме се тотално на "Levitate", пеем и на големия хит "The End of All We Know", по време на който вокалистът се хвърля в публиката и пее от ръцете ѝ. И хоп, неусетно вече е време да ги изпращаме.

BLEED FROM WITHIN:
01. Stand Down
02. Pathfinder
03. Levitate
04. Killing Time
05. I Am Damnation
06. The End of All We Know

Докато си вземем бира, защото някакъв човек не си помни ПИН-а на картата (иначе одобрявам с две ръце безконтактното плащане), става време на сцената да излязат Kreator. С учудване откриваме, че има около 6 пъти повече хора и вече ще сме по-назад. Няма проблем, гледали сме Kreator и преди (през 2009 за пръв път). Този път обаче от тях не струи особена енергия и някак си личи, че малко или много са уморени. Миле Петроца е жива метъл икона и някак ми напомня на баща ми. В деня, в който навърши 55, си купи вестник “Над 55”, сламена шапка, риза хавайка, бермуди и крокс и започна да ходи по улиците с ръце, хванати зад гърба. Миле, който също е на 55, имаше сходна пенсионерска енергия на сцената. Казвам го като човек, израснал с “Renewal”, минал през странния “Endorama” и избухвал до безкрай на “Violent Revolution”.

Без да искам осъзнавам, че ако си сваля очилата и спра да виждам добре, нищо в музиката не издава, че Kreator са уморени – само така си изглеждат. Пръсваме се на “Hate Über Alles”, “Enemy of God”, “666 - World Divided” и разбира се – на “Violent Revolution”. Огромно удоволствие е да чуя как я изпълняват с оригиналната ѝ скорост, защото се е случвало и да я позабързват, за да спестят концертно време. Уви, от сетлиста липсва любимата ми “Phobia”, но това е положението.

KREATOR:
01. Hate Über Alles
02. People of the Lie
03. Awakening of the Gods
04. Enemy of God
05. Betrayer
06. Satan Is Real
07. Hordes of Chaos
08. 666 - World Divided
09. Flag of Hate
10. Violent Revolution
11. Pleasure to Kill

Идва време на сцената да се качат викингите от Amon Amarth. Замислих се, че никога не съм чувал някой метъл фен да каже “Не харесвам Amon Amarth”. Йохан Хег има едни от най-добрите дет метъл ревове в историята, а дълбокият му глас сякаш е създаден за викингски дет метъл. На сцената има завидно голям декор с викингски шлем, зад чиито очи са поставени екрани. Йохан се е постарал да ни поздрави на български, което винаги е готин жест. Не че умирам от патриотичен оргазъм, просто е наистина уважително някой да опита да научи думи на твоя доста труден език, само за да те поздрави.

Amon Amarth са приготвили среден сет от 14 песни с всички необходими нови и стари хитове. Тайно си мечтаех да чуя и кавъра на “Aerials”, но знаех, че няма подобен шанс. По време на сета, на сцената се качват и актьори с викингско облекло, а по време на “Deceiver of the Gods” се появява и самият Локи. Точно след това е време и да напънем веслата, защото идва “Put Your Back Into the Oar”. 

Мислех, че тук всички знаят какво да правят, но дали заради няколкото кални локви или защото хората просто не знаят – нещо не се получи съвсем. Обикновено по време на тази песен всички в публиката сядат един зад друг и гребат по команда на Йохан, а гледката отстрани е феноменална. Уви, идеята малко или много не се получи, защото малцина се включиха в гребането. Ама какво да се прави, гребали сме му майката, важното е, че който се включи – остана доволен. Всичко завършва с бой между Йохан (в ролята на Тор) и огромен декор, изобразяващ Йормунганд.

AMON AMARTH:
01. Guardians of Asgaard
02. Raven's Flight
03. The Great Heathen Army
04. War of the Gods
05. Heidrun
06. The Pursuit of Vikings
07. Deceiver of the Gods
08. Put Your Back Into the Oar
09. The Way of Vikings
10. The Berserker at Stamford Bridge
11. First Kill
12. Shield Wall
13. Raise Your Horns
14. Twilight of the Thunder God

За финал – стремя се да бъда максимално обективен, дори когато влизам с акредитация и нямаше да си спестя забележки към организацията, но реално аз не се сблъсках с никакви проблеми. Да, имаше опашки за бира, барманите не бяха много в час, а безконтактното плащане изнерви мнозина, но аз съм твърдо “за” последното. Имаше и някакви закъснения в стартовите часове на групите, но нищо фрапиращо или изнервящо. Вероятно някъде може да е станало нещо възмутително, но поне аз влязох бързо, изгледах си групите, изпих си бирите и си хванах последния рейс за вкъщи като пич.

И да, знам, че все още се чудите що за фраза беше тази за “добре хидратираните ми лакти”. Нарочно я сложих и даже мислех да е “Добре лубрикираните ми лакти”, но се спрях.






2 Response for the "[РЕПОРТАЖ] Sofia Solid с Amon Amarth, Kreator и Bleed From Within"

  1. Анонимен says:

    Аз не харесвам Амон Амарт.

  2. Анонимен says:

    Да, беше наистина жалко, че не Kreator не изпяха Phobia, но съм имал щастието да ги гледам още два пъти ( и тогава изпяха Phobia ), така че много добри бяха както винаги. За мен тя бяха причината да посетя този концерт. Трябваше да го посетя с приятел, който месец след това почина, така че почивай в мир, Иво. Благодаря ти, че ми показа Kreator едно време.....