TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Metalite - Expedition One

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, декември 28, 2023 0 коментара

ЖАНР: Modern Melodic Metal
ОТ/Д: Швеция | 19.01.2024
ЛЕЙБЪЛ: AFM Records
ОТНЕМА: ~67 минути

С появата си Metalite донякъде запълниха нишата, която Amaranthe оставиха след многото промени в състава и стила си. С две думи - Metalite са до голяма степен това, което бяха Amaranthe в първия си албум, само че почти изцяло с дамски вокали. А като голям фен на първия албум на Amaranthe (не че съм спрял да ги харесвам, но напоследък сякаш са леко в стагнация), няма как да не се радвам, когато някой прави музика в този стил.

Помня как бях в истински възторг от "Mind of a Monster" - песен от албума им "Biomechanicals" и сега много ми се иска да я чуя на живот, когато групата ни посети на 5 април в София. В този ред на мисли, "Expedition One" не е далеч от "Biomechanicals". Заглавният отварящ трак задава темпото и атмосферата за целия албум, а именно - "геймърски" модерен метъл. Това е мое определение, защото почти всички песни в този албум ми се струват подходящи за саундтрак на гейминг събитие - и най-вече "Legendary". Закриващата "Hurricane" пък веднага мога да си я представя в MIDI версия като саундтрак за 16-битова игра за SEGA Mega Drive от средата на 90-те.

Встрани от този основен вайб са осезаемо по-тежката "CtrlAltDel", евроденс вдъхновената "Paradise" и моментално напомнящата за Sabaton "Disciples of the Stars". Хванах се да си пускам "Cyberdome" и "Blazing Skies" по няколко пъти, защото наистина харесвам припевите им, но мелодични припеви има в кажи речи всяка от 16-те песни в албума.

Силните страни на "Expedition One" са, че в него няма слаби парчета. Слабите страни са, че повечето композиции доста си приличат една с друга и това създава усещането за еднообразие. Мисля си и че това е последният път, в който Metalite трябва да имат само един стил вокали. Дует с екстремни и/или чисти мъжки вокали би бил добре дошъл, пък нека някой каже "Ама то е като Amaranthe". Въпросът е, че групата има накъде да се развива и ми се струва, че в момента изкуствено потиска своя огромен потенциал.

- Testset
7/10


0 Response for the "Metalite - Expedition One"