TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dymytry - Five Angry Men

Posted by Today's Metal Crew On събота, декември 30, 2023 0 коментара

ЖАНР: Modern/Groove Metal
ОТ/Д: Чехия | 26.01.2024
ЛЕЙБЪЛ: AFM Records
ОТНЕМА: ~41 минути

Dymytry са може би най-добрата група на съвременната чешка сцена и откакто започнаха да издават албуми на английски придобиха бърза популярност извън родината си. Маскираните чехи правят модерен груув метъл, който аз лично бих оприличил на смесица от Hämatom, Cypercore, Manntra, Mushroomhead и дори Stone Sour, полята с много пилзнерско пиво.

За да хванем спатиите на Dymytry е нужно да си кажем, че те имат две лица (буквално). Те издават песни и албуми на чешки с един вокалист, а на английски - с друг. Някои песни се припокриват и се издават и на двата езика, като и в този албум хващам няколко такива парчета, които вече съм чувал първо на чешки. А ако нещо съм дал да се разбере през годините, то е, че обичам да слушам метъл на различни езици от английския. Към чешкия пък имам особена слабост, тъй като адски много харесвам Чехия, Прага, бирата и всичко останало, но специално в този случай предпочитам англоезичните версии на песните на групата. Гласът на англоезичния вокалист Ален Любич ми допада повече, а и пичът пее без грам акцент, което често е проблем за много групи от Източна и Централна Европа.

"Five Angry Men" започва убедително със супер зарибяващия сингъл "Enemy List" и скоростния psycore "Everything Is Black". Тези два сингъла ми бяха напълно достатъчни, за да ме убедят, че в момента Dymytry са най-добрия метъл експорт на Чехия в наши дни. Стана ми ясно и че пичовете далеч не ги е еня за стиловите рамки. Както имаме парти парчета като "Wake Me Up (Before I Die)", така имаме и мрачни епоси с агресивни брейкдауни като "Legends Never Die". "Three Stops To Hell" пък има тежък и мръснишки моторхедски вайб, а "In Death We Trust" (и чешката версия "My ještě nechcem jít") далечно загатва за влияния от Korn.

"Dead Living Dead" е чиста проба адреналин с почти трашърски куплети и модерен мелодичен припев, а закриващата и заглавна "Five Angry Men" е най-изненадващата, но и може би най-яката песен в албума. Започваме с джент риф, следва великолепен рап речетатив с яка пиано подложка, избухваме с ню метъл припев, китарно соло и завършваме с финален, допълнително електронизиран с мазни машини припев.

С "Five Angry Men" Dymytry определено ще се издигнат още по-нагоре на европейската сцена и ще стигнат далеч отвъд границите на красивата си родина. А за мен остава да се надявам да ги хвана на концерт при някое от следващите си посещения в Прага. И да им кажа, че намерих тяхна халба за продажба в софийски магазин за чешка бира.

- Testset
7.5/10


0 Response for the "Dymytry - Five Angry Men"