TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

 • About TMB

  BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

  ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

  [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Firewind - Stand United

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 31, 2024 1 коментара

ЖАНР: Power/Heavy Metal
ОТ/Д: Гърция | 01.03.2024
ЛЕЙБЪЛ: AFM Records
ОТНЕМА: ~43 минути

Някога харесвах Firewind, защото правеха модерно звучащ пауър метъл, с който бягаха от клишетата в жанра. Лека-полека обаче Firewind забиха към чичовския пауър, а в предишния албум дори посегнаха към чичовския хард рок, което беше голяма мъка. Затова и се радвам, че "Stand United" е връщане към онзи модерен пауър метъл и като звучене ми напомня за "Few Against Many" от 2012 г., само че с Хърби Лангханс зад микрофона.

Това, което отличаваше Firewind някога (освен китарните сола на Gus G, разбира се), беше умелата и много умерена употреба на електроника на точните места. Точно тази сила си личи много добре в "Stand United" и придава много модерно звучене на музиката, макар че Хърби звучи все така 80-арски за контраст. Честно се чудя дали повече харесвам неоспоримо якия му рок глас или се дразня на това колко вехто звучи, но май повече клоня към първото.

"Stand United" със сигурност е по-силен от своя предшественик, а песни като "Fallen Angel", "Salvation Day" и "Stand United" са едни от най-добрите, които Gus G. и компания някога са записвали, а и точно това са добрите Firewind – динамични, мелодични и енергични. Кавърът на "Talking In Your Sleep" на The Romantics също е приятна изненада, а солото в "Come Undone" е просто… шред ми капе от сърцето. Добре че никой не ги чете тия ревюта и няма да забележи тая безумна игра на думи.

Пробойните в албума отново идват под формата на никому ненужен хард рок. "Chains" и "Days of Grace" звучат така, сякаш неочаквано талантливия ти вуйчо, който по принцип кара камион в Германия, се е върнал за Коледа и впечатлява всички в кръчмата. И все пак не се оплаквам много - миналия път половината албум беше хард рок, сега е само около четвърт. С тези темпове в следващия албум няма да има никакъв хард рок и ще е прекрасно.

В заключение – Firewind are back и имат с какво да се харесат на пауър и хеви феновете. На места са по-силни от всякога, на други – сякаш не са сигурни накъде отиват. Като цяло обаче не са вадили толкова добър албум повече от 10 години.

- Testset
7/10


1 Response for the "Firewind - Stand United"

 1. Анонимен says:

  "...а солото в "Come Undone" е просто… шред ми капе от сърцето. Добре че никой не ги чете тия ревюта и няма да забележи тая безумна игра на думи."

  Хах, даже в Русе ги четем.