TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Wage War - Stigma

Posted by Today's Metal Crew On сряда, юни 05, 2024 0 коментара

ЖАНР: Industrial/Metalcore
ОТ/Д: САЩ | 21.06.2024
ЛЕЙБЪЛ: Fearless Records
ОТНЕМА: ~31 минути

Wage War е една от многото метълкор групи, които са наясно със стагнацията в жанра и осъзнаха, че имат нужда от освежаване в звученето. Разбираемо, защото иначе става все по-трудно да ги различи човек от другите модерни метълкор групи. Много от тях потърсиха ново звучене, но някъде в процеса изгубиха същността си (Architects, Asking Alexandria) или просто станаха някакъв GenZ тикток метъл (BMTH, Bad Omens). За разлика от тях Wage War подходиха свободно, без да търсят тренд, без да губят себе си и така се получи най-успешният им албум досега  "Manic" от 2021 г. Да, промяната в стила винаги води след себе си много разочарования, но поне в случая аз я приветствам, защото днес Wage War звучат по-свежи и ентусиазирани от всякога. Експериментите им се получават чудесно и в "Stigma" имаме 10 песни със средна дължина от 3 минути, много изненади, електроника, нови мотиви, мелодичност и неочаквани решения – и всички сработват перфектно.

Още отварящият трак ще накара мнозина да настръхнат с 48-секундния електронен бийт в началото. Песента очевидно е създадена за старт на бъдещите им концерти и само си представям това събитие на живо! Красноречиво озаглавена, "The Show’s About To Start" е една от няколкото (!) индъстриъл метъл изненади в албума, като това не ѝ пречи да завърши с унищожителен брейкдаун, на който виждам много walls of death в бъдещето – side to side, wall to wall. Към индъстриъл изненадите може да броим и убийствения сингъл NAIL5, в който чуваме и ясно вокално влияние от рапъра Corpse и неговите дълбокогласни речетативи. Песента е тотален хит и съм убеден, че и най-недоволните фенове със сигурност ще се разбият на нея на живо. Другите два индъстриъл метъл трака са "Self Sacrifice" и "Happy Hunting", макар че в тях вече говорим за индъстриъл в духа на Rob Zombie, Dope, Static-X и Motionless In White.

Добре де, половината албум е индъстриъл метъл, какво друго има в него, къде е метълкорът? Най-близо до това звучене е най-тежката песен в албума – сингълът "Tombstone". Имам чувството, че Wage War пуснаха точно това парче като сингъл, само за да успокоят недоволните, но аз им казвам – по-тежко от това няма в "Stigma". "In My Blood", "Hellbent" и "Blur" са други по-метълкор парчета, но дори в тях има повече алтърнатив и чисти вокали, отколкото метълкор, особено с тия високооктанови пост-хардкор припеви. И като цяло това е откъм метълкор. Остават само сравнително лекичките и баладични "Magnetic" (пусната като първи сингъл за ужас на феновете) и все така баладичната и лекичка "Is This How It Ends" на финала.

Ако сме съвсем честни, "Magnetic", макaр и фрапиращо лека за Wage War, също е много добра песен, при това с доста добър брейкдаун, избухващ от нищото. Грешката в случая беше, че тя бе пусната като първи сингъл и това създаде ненужен страх и скептицизъм у феновете, които вече предварително са готови да възроптаят срещу всяка промяна. А "Stigma", макар и да не може да се нарече метълкор албум, е сред най-силните и със сигурност най-запомнящите се на Wage War. И съм готов да се обзаложа, че "The Show's About To Start" ще се окаже скритият хит на албума и ще натрупа милиони слушания в Spotify.

- Testset
8.5/10


0 Response for the "Wage War - Stigma"