TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Korpiklaani - Noita

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, май 11, 2015 0 коментара

Стилът: Folk Metal
От/Год: Финландия, 2015
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~45 минути


Имаше един период, в който с огромен ентусиазъм очаквах всеки нов албум на Korpiklaani. След "Tales Along This Road" (жесток албум, срамота беше да ме пита техен фен "хубав ли е, не съм го чувал") обаче групата така и не се самонадмина, като изненадващо дори за мен "Manala" ми се стори като най-добрата им творба от години насам. Но докато "Manala" беше малко по-мрачен от обичайното, "Noita" звучи по-веселяшки и купонджийски в стила на предните албуми - макар хич да не му личи по обложката.

Винаги с голямо удоволствие слушам Korpiklaani и "Noita" не прави изключение. Първите два трака "Viinamaen Mies" и "Pilli On Pajusta Tehty" откриват албума ударно и енергично, а с подобна "хумпа" енергия са заредени още разтанцуващата "Sahti" и "Luontoni". Това, по скромно мнение на автора, са и най-добрите композиции в албума, макар и последните две да си приличат малко (или много) една с друга. В тази първа половина на албума "Lempo" се явява единственият по-мрачен трак. Във втората албума бройката на по-бавни единствен такъв пък е "Mina Nain Vedessa Neidon".

Втората половина на албума като цяло е малко по-странна от първата. "Jouni Jouni" е своеобразен кавър на "Mony Mony" (позната ни най-вече в изпълнение на Billy Idol), "Kylasta Kevainen Kehto" (която някак далечно ми напомня за Motorhead из куплетите си) и "Sen Verran Minakin Noita" пък са едни от най-"метълските" парчета, които групата е записвала в последните години. Цигулката, акордеонът и шаманските вокали на Йоне обаче са водещи в "Ammanhauta", с която отсега надушвам, че Korpiklaani ще разпляскват публиката си занапред.

Спор няма, "Noita" е свеж, радващ, разкуфяващ и готин албум. Проблемът му е, че няма открояващ се хит, каквито някога бяха "Happy Little Boozer", "Vodka", "Beer, Beer" и дори "Rauta". "Viinamaen Mies" може да мине за такъв, но определено губи в сравнение с изброените, пък и докато свърши албума е възможно вече да я е позабравил човек. Къде ти, то целият албум даже след няколко слушания е трудно да го запомниш с нещо открояващо се. Това създава усещането, че нещо не е съвсем наред с "Noita", но пък не е и достатъчно голям кахър, че да го захвърля пренебрежително на рафта с прашлясващите дискове.
 
+ + + + +
Korpiklaani показват постоянство в правенето на добри албуми.
Повече метъл, повече настроение и приемливо количество хумпа.
Новият акордеонист се включва смело и много му се получават нещата.
Фолк елементите сякаш не са толкова много, но пък са много добре поставени и изведени. 

- - - - -
Лесно забравим като цяло.
Няма хитов трак от ранга на "Vodka", "Beer, Beer" и прочие.
 
IF YOU LIKE
Finntroll, Trollfest, Ensiferum, Eluveitie, Heidevolk и др.

Автор: Undepth
[6.5/10]

Categories: , , , , ,

0 Response for the "Korpiklaani - Noita"