TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Beyond The Black - Songs of Love and Death

Posted by Today's Metal Crew On сряда, май 13, 2015 0 коментара

Стилът: Melodic Symphonic Metal
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: Airforce1/Universal
Отнема: ~56 минути 


Запомнете името на тази група и този албум, защото по всяка вероятност "Songs of Love and Death" често ще бъде споменаван из класациите за "дебют на годината", а групата очевидно я чака добро бъдеще. Рядко се срещат дебюти на такова високо ниво, особено в този жанр, затова за малко и аз щях да го подмина като "поредният албум на поредната банда с поредната готина мадама за вокалистка". В музиката на BTB обаче има нещо, което казва "Не, не сме просто поредните" и аз вярвам в това. И ако също като мен сте се уморили да въртите едни и също симфо/готик имена, които сякаш се състезават кой има повече пари за наемане на по-голям оркестър, то тогава обезателно четете нататък!

Композициите в албума са мелодични, много добре развити, завършени и често хитови. С песни като "In the Shadows", "Running to the Edge", "Hallelujah" и заглавната можеш да обиколиш всички големи европейски фестивали и да разпееш стотици хиляди гърла. Гласът на вокалистката Дженифър Хабен пък е толкова сладък и звънлив, че направо не можеш да му се наситиш. Тя изпълнява партиите си и със завидна лекота - без да се напъва, без да се надвиква с инструментала и без да излиза прекалено много пред него, което напоследък незнайно защо е практика за голям процент от групите в този стил. Някои казват, че пеенето ѝ е много "поп", но това не е особено вярно, най-вече защото мелодичността не е еквивалент на "поп", точно както "метъл" не е еквивалент на "шум". С допълнителни вокали (чисти и крещящи) се включва и китаристът Кристо Хумелс, разнообразявайки допълнително и без това цветната картинка в "Songs of Love and Death". Към великолепните вокали добавяме добрата китарна работа, хубавите (макар и редки) сола, мощните (но ненатрапващи се) симфонични партии и епични хорови напеви и получаваме един завидно добър дебют.

Преди около 10 години с подобен албум блеснаха Lunatica, но уви, скоро след това кариерата им потъна, затова искрено се надявам Beyond The Black да продължат да правят добре това, което правят и следващият им албум да бъде дори по-силен. В този не мога да не спомена и един недостатък - макар че голяма част от песните тук са едни от най-силните, които съм чувал в този жанр от години насам, последните няколко песни в "Songs of Love and Death" малко свалят нивото. Изключвам от това число кавърът на Motorhead "Love Me Forever", но парчетата преди нея, макар и нелоши, до известна степен играят ролята на пълнежи. Или пък просто им липсва тази уникалност, свежест и оригиналност, която сме чули в предишните тракове.

Ако направим неизбежното сравнение между BTB и всички актуални симфонични банди с дамски вокали, с учудване ще отбележим, че дебютантите не само вадят доста по-добър звук от повечето си опитни колеги, а и самото им звучене е около 100 пъти по-свежо. Затова, уважаеми female-fronted ветерани, стягайте си гащите, защото ако BTB развият напълно потенциала си и имат късмета да получат популярността, която заслужават, като нищо ще се превърнат в новия голям играч на тази сцена.
 
+ + + + +
Изключително свежо и до голяма степен хитово звучене.
Професионално измислени, развити и завършени композиции.
Кристален звук и качествена продукция.
Вокалистката Дженифър изпява партиите си красиво и без никакъв зор.
Потенциал за постигане на наистина големи успехи в този стил. 

- - - - -
Губи малко от чара си към края, където има някой и друг пълнеж.
Толкова е мелодичен, че някои ще го заклеймят като "много поп".
 
IF YOU LIKE
Lunatica, Epica, Within Temptation, Sirenia, Nemesea, Amaranthe, Temperance и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

0 Response for the "Beyond The Black - Songs of Love and Death"