TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Enslaved - In Times

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 03, 2015 0 коментара

Стилът: Progressive Black Metal
От/Год: Финландия, 2015
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~53 минути


Понеделник сутрин. Шофирам по разни софийски улици през някакви локвени морета, причинени от мек априлски сняг. И не знам защо, но в съзнанието ми изскача обложката на "In Times". Шантава работа като цяло, но пък обстановката предразполагаше атмосферата в колата да бъде изпълнена с качествен съвременен блек метъл. Така и става.

Зазвучава "Thurisaz Dreaming" и неистовият рев, който ме отвява някъде в посока задната седалка, удостоверява правотата на решението ми. Enslaved доставят точно онова, което искам да чуя. Чисти вокали, перфектно преплитащи се с другите, заряд и неочаквани посоки на развитие във всяка една песен. Няма да правя дисекция поотделно. Тук много по-важно е да се потопите в атмосферата, която създава този албум. Има пасажи, когато спокойно може да се почудите върху "абе, как успяват да го огънат това блек звучене", че хем е, хем не е. После пък бие на много прог, че дори от онзи, психарския, но пак е хубаво. Ей Богу, много се кефя на толкова успешни смесици!

Мигове на умопомрачително бясно темпо, което за миг преминава в мелодичен пасаж, или пък свършвайки съответна песен, започва нова с насечен риф - магическият начин, по който това се случва, е присъщ на мнооого малко банди. И тогава, когато си даде човек сметка, разбира величието на мозъка, сътворяващ това изкуство. Само един пример - заглавната "In Times". Потопете крака във времето, открехнете сетивата си и чуйте онова, за което говоря. Вероятно ще има някой, който ще каже, че е доста претенциозно всичко това - и няма да е далеч от истината. Enslaved сами изградиха този си имидж на група със стаут, равен на онова, което са да речем Dream Theather в другия жанр. Едва ли обаче това е толкова важно. По-скоро бих акцентирал да се обърне внимание на недостижимите висини, докосвани от красотата на музиката в този албум.

Тук някъде ще спра да се превъзнасям и ще кажа, че има нещо, което не ми достигна да го наредя до едно от най-високите стъпала за мен, а именно Arcturus. Какво е точно, още не бих могъл да го дефинирам със сигурност, но пък обещавам, че ще засегна темата и в ревюто за техния нов албум.
 
+ + + + +
Страхотно преплитане на жанрове, темпо и емоции.
Музикални висини, достигнати в жанр, на който още преди 15-тина години се гледаше като на изчерпан.
Музиката понякога рисува картини - в този албум се случва именно това. 


- - - - -
Оставя те с усещането, че тези хора могат и още.
 
IF YOU LIKE
Arcturus, Opeth, Windir, Vreid, Borknagar, Dream Theather и др.

Автор: Nightice
[9/10]

Categories: , , , , , ,

0 Response for the "Enslaved - In Times"