TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Samsas Traum - Poesie: Friedrichs Geschichte

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, октомври 01, 2015 0 коментара

Стилът: Avant-garde Metal
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: Trisol
Отнема: ~54 минути


Александър Каще никога не прави един и същи албум и никога не може да се очаква какво ще има във всяка негова следваща творба. Виждали сме много различни лица на Samsas Traum и ето, че днес виждаме още едно такова. "Poesie: Friedrichs Geschichte" разказва историята на Фридрих - момче, което иска да е поет и творец в Германия по времето на Хитлер и мисля, че не е трудно да се досетите каква е съдбата му. По-интересно е обаче каква е музиката, съпътстваща тази история, защото далеч не е "типичният" дарк метъл, с който сме свикнали от Samsas Traum.

Албумът включва в себе си много елементи от различни жанрове. Основното музикално настроение е в посока готик и индъстриъл, но вокалите на Каще този път са почти изцяло речетативни, които навяват асоциации за рап. Надали мнозина ще се сетят за какво говоря, но в "Götter auf Abruf" на Letzte Instanz, имаше песен, озаглавена "Position im Kosmos", в която се рапираше по този начин и на която всъщност ми напомнят почти всички песни в "Poesie: Friedrichs Geschichte". Първата композиция в този мрачен и леко минималистичен симфо/рап метъл стил е "Sauber" и въпреки първоначалната изненада от речетативните вокали, песента се развива много добре и е една от най-готините в албума. Следващите "Und ich schrieb Gedichte" и "Der Mönchberg (Heinrichs Gedicht)" продължават в същия дух, но в "Wir fahren in den Himmel (und ich kotze Angst)" вече малко се прекалява със spoken word поезията и резултатът от това е най-скучната песен в албума - особено ако не разбираш немски и не се вълнуваш чак толкова от историята, колкото от самата музика.

Интересно става отново една песен по-нататък в супер мрачната "Richard, warum zitterst du", от чийто припев могат да те побият тръпки. Още по-мрачно става в "Gorgass", която вече е с по-"типично" Samsas Traum звучене и включва малко по-зловещи вокали, макар и отново под формата на речетатив. Клавирното и китарното соло към края пък превъранаха песента в личния ми фаворит в албума. След нея, та чак до края на албума, не се случва нищо интересно, поне откъм музика. Историята завършва емоционално с 6-минутната "Was weißt du schon von mir (Mein Name ist Friedrich)", но, с риск да се повторя, ако не разбираш немски и не разбираш поезията на Фридрих - ще ти бъде много, много скучно да дослушаш развръзката.

Ако имате афинитет към авангардната музика, поезията и изкуството като цяло, а на всичко отгоре разбирате добре и немски, "Poesie: Friedrichs Geschichte" е вашият албум. В противен случай може да ви е малко трудно да оцените напълно изкуството, което Александър Каще ви предлага тук. Трудно ми е и на мен, макар че някога, когато слушах гениалниия "a.Ura und das Schnecken.Haus", не разбирах и грам немски, но открих любима група за години напред. Единственият ми проблем в случая е, че не съм чак такъв фен на речетативите, пък били те и под формата на поезия.


+ + + + +
Както винаги при Samsas Traum - не просто музика, а изкуство.
Изненадваща промяна в стила, с изцяло нов подход към творческия процес.
Завладяваща поетична история.


- - - - -
Историята е завладяваща, поетична и интересна, но само ако знаеш немски.
Речетативите идват в повече по някое време, макар да е ясно, че са заложени там нарочно.
Няколко наистина скучни (откъм музика) композиции.

 
IF YOU LIKE
Weena Morloch, Eden Weint Im Grab, Letzte instanz, Schwarzer Engel, Eisregen и др.

Автор: Testset
[7/10]

0 Response for the "Samsas Traum - Poesie: Friedrichs Geschichte"