TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Omnium Gatherum - Grey Heavens

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, декември 03, 2015 0 коментара

Стилът: Melodic Death Metal
От/Год: Финландия, 2016
Лейбъл: Lifeforce Records
Отнема: ~56 минути


Omnium Gatherum са от град Котка и по свои думи свирят "мелодичен дет метъл за възрастни". "За възрастни" в смисъла на " за зрели хора", не в другия смисъл (ама че незряло е изобщо да си го помислите!). По-сухо казано, те свирят мрачен, многопластов и много зрял мелодет с елементи на дуум и прогресив метъл. А по-директно казано, те са една от онези групи, която всичките ви приятели, харесващи Insomnium и DT, почти сигурно също харесват.

След мрачния, красив, но и лесно забравим "Beyond", Omnium Gatherum се впускат в ново мрачно приключение с "Grey Heavens", в който, въпреки мрачното заглавие и дуумаджийска обложка, има по-малко дуум, повече мелодет и в частност - повече "мело". Това, което им липсваше в предните два албума, а именно динамиката и темповото разнообразие, го има тук. Композициите са по-динамични, по-стегнати и по-разнообразни. Албумът дори започва с бърза песен - "The Pit", към чийто край се включват и чисти вокали. "Rejuvenate!" и закриващата "Storm Front" също залагат на повече скорост, докато на повече мелодии, здрави рифове и средно темпо разчитат "Skyline" (която няма как да не ни напомни на "Only For the Weak" на In Flames с основния си риф), "The Great Liberation", "Frontiers" и "Ophidian Sunrise". В това число донякъде може да се включи и почти изцяло инструменталната "These Grey Heavens". Има обаче една композиция в този албум, която просто отвява всички останали - близо 9-минутната "Majesty and Silence", в която темпото и настроенията се сменят няколко пъти, а финалът с хоровите чисти вокали прави песента да изглежда поне двойно по-епична.

Истина е, че това е мелодет за зрели хора. В ревюто за "Beyond" някой се чудеше дали със своята музика Omnium Gatherum не се отдалечават прекалено много от "не токлова задълбочения" мелодет фен, но сега става съвсем ясно, че те нарочно не целят тази аудитория. Музиката им е предназначена за задълбочени любители на жанра и ако просто минаваш покрай нея случайно, е твърде възможно да не ѝ обърнеш достатъчно внимание. И преди някой да се е обидил - не казвам, че ако не харесвате Omnium Gatherum сте "незрели". Просто музиката им е предназначена за по-обособен кръг фенове и ако не сте в него, спокойно можете да пропуснете изживяването. А ако изберете да се обидите - ще е много незряло от ваша страна, хаа!


+ + + + +
Първокласен, добре изчистен, зряло звучащ мелодичен дет.
Дълбоки, интелигентно построени композиции.
Повече темпово разнообразие, динамика и мелодии от предния път.
Отдава се внимание на красотата на музиката, вместо просто да се нахвърлят рифове и грухтежи.

- - - - -
Изисква се точно определен тип мелодет фен, за да оцени подобаващо тази музика.
Включванията на чисти вокали са толкова красиви, че ти се иска да чуеш още от тях... но няма.
 
IF YOU LIKE
Insomnium, Dark Tranquillity, Mors Principium Est, Amorphis, At The Gates и др.

Автор: Undepth
[8.5/10]

0 Response for the "Omnium Gatherum - Grey Heavens"