TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Varg - Das Ende Aller Lügen

Posted by Today's Metal Crew On вторник, декември 15, 2015 0 коментара

Стилът: MDM/Thrash/Black/Pagan/Metalcore
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~38(+38) минути


Всеки път ми е много трудно да разбера какво точно свирят Varg. Бих казал, че е комбинация от стиловете в описанието, но спокойно можем да добавим още груув, фолк, та дори и "викинг" - и пак няма да е много сигурно, че ще сме покрили всичко, което свирят тия хора. Затова те казват за себе си простичко, че свирят "wolf metal". И дотук за стиловете, на никой не му дреме и без това. По-важното е, че журналята (заслужилите) получихме това промо рано и с подарък - бонус диск с английска версия на албума, че да знаем и за какво се пее вътре. Много благодарим, Napalm!

Може и да не си личи от обложката, но "Das Ende aller Lügen" е един учудващо красив албум. За това подсказва още интродукцията "Der große Diktator", която всъщност представлява преведената на немски (а във втория диск - и в оригинал) брилянтна реч на Чарли Чаплин от филма "Великият диктатор". Тя ми подсказа, че албумът до известна степен е и политически ориентиран и същинското начало със заглавната "Das Ende aller Lügen" ("The End of All Lies") наистина се оказа силно политически ангажирана. Песента е тежка и готина, но това, което следва нататък е дори по-изумително. "Revolution" удря с мощен траш риф и ритъм, а припевът е едновременно мелодичен и епичен и включва дори писта с чисти вокали някъде на заден план. Малко преди края на песента се появява и един похват, който Varg често ще използват до края на албума - затишието. Оборотите рязко намаляват, инструменталът спира и остава само един елемент. В случая - тихи чисти вокали.

Като си говорим за чисти вокали, учудващо много такива има в "Streyfzug". Затишието тук идва в средата на песента с акустични китари и многогласов напев "О-о-о". Чистите вокали играят основна роля и в изключително красивата "Totentanz" ("The Dance of Death"), където със съблазнителен глас се включва и неназована дама. Тракът е с малко под средното темпо, но дамските вокали в припева просто не заслужават да бъдат заглушени от яростно блъскане. Такова има в изобилие в "Wintersturm" ("Winterstorm") - най-екстремният трак в албума, който започва с мощен бластбийт и картечни двойни каси. Звученето на песента може да се опише като "...ако Heaven Shall Burn бяха решили да напишат песен след дълго слушане на блек метъл". За феновете на типично германските маршови ритми също има нещичко в "Achtung" - заглавието на песента се повтаря доста пъти на фона на насечен риф и прав ритъм, което почти сигурно ще я превърне в бъдещ концертен хит. "Dunkelheit" ("Darkness") и "Einherjer" са други красиви (но и екстремни) композиции със страхотни мелодични припеви. Единствено закриващата "Ascheregen" ("Rain of Ash") не успява да надскочи високата летва, зададена от самите Varg. Припевът ѝ би трябвало да е мелодичен и може би меланхоличен, но пеенето в този конкретен случай не звучи никак добре. С две думи - можехме да минем и без тази песен.

Очаквах, че "Das Ende Aller Lügen" ще е добър, но не и чак толкова добър. Varg се развиват и с всеки нов албум се променят за добро, добавяйки все повече мелодични елементи, но и запазвайки същността и екстремността си. Колкото до английската версия на албума - ако за пръв път чувате Varg, може да започнете с нея и дори да ви се услади с една идея повече, особено ако имате непоносимост към неразбираеми за вас езици и в часност немски. Аз обаче съм свикнал да слушам тази група на немски и макар и да не разбирам езика добре, предпочитам да слушам немскоезичните версии. Не съм сигурен защо, но е така.


+ + + + +
Екстремен и едновременно с това много красив албум - рядка комбинация.
Голямо, но абсолютно ненатрапчиво разнообразие от жанрове.
Страхотни мелодични припеви и навременни "затишия" в почти всички композиции.

- - - - -
Последният трак не звучи особено добре и леко бие на демо.
 
IF YOU LIKE
Eisregen, Ewigheim, Die Apokalyptischen Reiter, Equilibrium, Heaven Shall Burn и др.

Автор: Testset
[9/10]

0 Response for the "Varg - Das Ende Aller Lügen"