TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Nightrage - 2011 - Insidious

Posted by Today's Metal Crew On петък, юли 22, 2011 0 коментара

Стил......: Melodic Death Metal
Държава...: Швеция/Гърция/Финландия/Белгия
Лейбъл....: Lifeforce Records
Отнема....: ~53 минути 

www.myspace.com/nightrage

        С течение на времето и благодарение на многократните промени в състава на групата, Nightrage постепенно се превърнаха в мултинационален проект, базиран в Меката на мелодичния дет метъл - Гьотеборг, Швеция. Всъщност, единственият "оригинален" член на бандата, който остана в групата е китаристът (и мастърмайнд) Мариос Илиопулос. Той и неговите колеги в бандата спазиха традицията на всеки 2 години да се появява албум на Nightrage, за който да може дълго да се говори. В случая наистина би следвало да се говори дълго за "Insidious" (излизащ официално на 26.09), защото той е един своеобразен поклон пред мелодичния дет метъл от средата на 90-те години. Достатъчно за това би било само споменаването на бившия вокалист на Nightrage - Томас Линдберг (At the Gates, Lock Up), който участва в цели 3 от песните в албума. Но не само неговото участие допринася за това чувството, че слушаме "мелодет класика" - цялото звучене на "Insidious" е такова! Непрекъснато ми идваха асоциации с други банди от сорта на At the Gates, Dark Tranquility, ранните In Flames и Soilwork, което, надявам се, трябва добре да ви изяснява за колко "шведски" албум иде реч. Песни като "Sham Piety", Utmost End of Pain" и "Cloaked In Wolf Skin" (с две думи - почти всички в албума) ще доставят крайно удоволствие на всички фенове на класическия мелодет.
        Тук е мястото да обърна внимание и на страхотната китарна работа в "Insidious"! Това е елементът, който го издига с няколко класи нагоре! Жестоки, нахъсващи рифове и перчемо-отвяващи сола ще ви заливат през цялото време, за да бъде насладата ви наистина пълна. На техния фон обаче придобих чувството, че финландският вокалист Антони Хамалайнен (любимите ми фамилии са финските, завършващи на "лайнен", направо ми пълнят душата) така и не успява да блесне. Пичът пее по абсолютно един и същи начин в целия албум - куплети, припеви, бриджове - навсякъде едно и също крещене. Единственият му по бляскав му момент е може би в "Hush of Night", където гласът му се откроява на фона на включващите се неколкократно класически китари. За щастие, Антони получава помощ зад микрофона от гореспоменатия Томас Линдберг (макар че никога не съм намирал особен смисъл в гостуването на вокалисти, които пеят идентично на основния вокалист), Аполо Папатанасио (Firewind) и Том Инглънд (Evergrey). Последните двама добавят страхотни чисти вокали на няколко места, но уви, в прекалено малки количества. Други гости в албума са гръцкият китарен виртуоз Гъс Джи (Ozzy Osbourne, Firewind) и Янис Куцелинис, известен още като John K (то пък верно, с това име накъде) от Biomechanical.
        В крайна сметка, "Insidious" се е получил доста добре, въпреки че поне на мен ми се стори сравнително еднообразен и излишно удължен. Сигурен съм, че много колеги ще го оценят доста по-високо от мен. Прочетете и техните разсъждения за всеки случай.

+ + + + Плюсове.......:
Прекрасна китарна работа и много добро общо звучене.
Интригуващи гост-включвания от Томас Линдберг, Аполо Папатанасио и Том Инглънд.
Класически мелодет, какъвто мнозина се опитват, но малцина умеят да правят.

- - - - Минуси........:
Доста еднообразни вокали от Антони Хамалайнен.
Уважаемите гост-вокали можеха да получат повече поле за изява.
Ненавиждам излишните удължавания, прелюдии, интерлюдии и прочие. Тук има няколко такива.

Подходящо за фенове на:
At the Gates, Dark Tranquility, In Flames, Arch Enemy, Arsis и др.
Автор: Zorn
-=7.5/10=-

Categories: , , , , , ,

0 Response for the "Nightrage - 2011 - Insidious"