TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Paradox - 2012 - Tales of the Weird

Posted by Today's Metal Crew On вторник, ноември 13, 2012 0 коментара

Стил......: Thrash/Power Metal
Държава...: Германия
Лейбъл....: AFM
Отнема....: ~55 минути 


В момента по света има около 58 милиарда банди, носещи това име, но само едни са Paradox, които си заслужават споменаването. Кариерата им започва почти едновременно с тази на гигантите на германската траш сцена, но отсъствието на групата в най-важните за стила години (90-те) и до днес леко ги оставя в сянкaта на именитите им колеги по жанр. В групата към днешна дата са свиpили над 40 чoвека (!), но Чарли Щайнхауер явно просто никога не се отказва. И ето, че тази година, напук на всички скептици, Paradox отново са тук и напомнят за себе си с нов мощен траш/пауър метъл албум!

Първото (и заглавно) парче в албума е дълго над 9 минути, което показва, че групата не си е губила времето и е далеч от мисълта да отбива номера. 2-минутна увертюра, следвана от 7 минути скоростен спийд/траш със здрави рифове и бързи сола - какво повече да искаме като за начало? Двойните каси, високата скорост и енергичните сола продължават и по-нататък в "Day of Judgement" и резачката "Brutalized", като темпото спада чак в мрачната, но сравнително скyчнa "Fragile Alliance". Агресията и отвяващата скорост бързо се връщат в страхотната "Escalation" (може би най-добрата песен в албума), която напомня за най-добрите години на жанра и чийто припев има потенциала да се превърне в истинска "модерна класика". В този дух е и опростената, но пълна с тежки насечени рифове "Slashdead", която със сигурност ще докара сериозен вратобол (от куфеене) на всеки, до чиито уши достигне. "Brainwashed" пък е друг малко по-мелодичен трак с повече хеви метъл звучене, но истинската изненада идва в кавъра на "A Light In the Black" на Rainbow, където изненадващо се включват и кийборди (дело на Боб Кационис от Firewind). Тракът се е получил страшно добре не само защото Paradox са дали нов живот на тази класика отпреди 37 години, а и защото са съумели
(с малко помощ) да пресъздадат и 3-минутното китарно-клавишно соло от песента, което не е никак, ама никак лека задача.

"Tales of the Weird" е поредният много силен албум за Paradox, макар че в наши дни вече почти всеки има различно мнение щом стане дума за траш метъл. Самият аз съм имал доста спорове на тема "траш" в последно време, но в случая най-важното за мен е налице - режещи рифове, вратотрошащ ритъм и щедра лъжица мелодичност. Затова не мисля, че който и да е фен на Paradox би останал разочарован от този им нов албум. И въпреки че останах с резерви към 1-2 парчета, ще ги оставя за себе си, защото съм сигурен, че те няма да съвпаднат с вашите, ако изобщо имате такива. "Tales of the Weird" излиза на пазара на 15 декември.

+ + + + +
Мощни скоростни рифове, страхотни сола, отвяващ ритъм и солидна доза мелодичност.
Парчета като "Brutalized", "Escalation" и "Slashdead" са еталон за здрав траш метъл!
Изключително изчистена продукция и висококачествен звук.
Кавърът на "A Light In the Black" на Rainbow е уникален!

- - - - -
Някои уморително/ненужно дълги увертюри.
Залага се на сравнително еднакви подходи в много от парчетата.


Подходящо за фенове на:
Mystic Prophecy, Annihilator, Iced Earth, Testament и др.
 Автор: BGMario
-=8/10=-

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Paradox - 2012 - Tales of the Weird"