TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Heldmaschine - Propaganda

Posted by Today's Metal Crew On събота, март 29, 2014 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: -
Отнема: ~54 минути


Heldmaschine е NDH група, позната още и като Völkerball, която, както си личи от името, е и трибют-банда на Rammstein - и то една от най-добрите в това, ако трябва да сме честни. Друг е въпросът доколко изобщо има нужда от трибют-банди на съществуваща такава. Макар и Rammstein да не са издавали албум вече 5 години (и няма изгледи скоро да издадат нов), това не пречи на този тип групи да приличат на кръчмарска метъл халтура. Но пък щом печелят от това и влагат парите в авторска музика - няма лошо. Съвсем отделна тема вече е до каква степен тази авторска музика е... съвсем авторска.

Подразбира се, че музиката на Heldmaschine е не само много повлияна, но и много приличаща на тази на героите им от Rammstein. Дотолкова, че манджата е малко пресолена от влияние. Още отварящата "Chefsache" започва с кратък речетатив, съмнително напомнящ за този в началото на "Spieluhr", a на вокалиста Ренé веднага му проличава колко силно (и изненадващо успешно) имитира гласа (и често лирическата насоченост) на Тил Линдеман. Албумът продължава сравнително добре, без да стига до крайни имитиации... поне докато в плейлиста не тръгне "Ich Komme", която отвсякъде си е копие на "Feuer Frei!". Копирането е толкова явно и нагло, че дори Majesty (копировачите на Manowar) биха завидяли на силата на копи-пейста на Heldmaschine. Копието можеше да е по-явно само ако се чуваха викове "Bang bang!", но поне това няма. "Herz Aus Stein" пък прилича на много слабо копие на "Ohne Dich" и много си личи, че песента е правена по същия калъп. След тези копия следва поредица от приемливи, но не чак толкова интересни и развити NDH парчета. Повечето от тях разполагат с готини тежки рифове и електроника, които да зарадват NDH феновете, но вкусът на "разводнен Rammstein" така и не ни напуска до края на албума.

Защо няма да дам на "Propaganda" повече от 5? Защото дори когато издадоха албум с авторски парчета под името Völkerball не приличаха ЧАК толкова на Rammstein. Или ако не друго, то поне не ги копираха ЧАК толкова явно. А сега авторската им музика звучи малко еднообразно и постно. Като по-интересни се открояват най-вече заглавната "Propaganda" (актуална тема за света и у нас, имайки предвид развитието на медийната пропаганда от комунистически тип тук и в съседните ни държави, но това е друга тема), "Еs Brennt", "Du Darfst Das Nicht" и единствената песен в албума, която не е излишно удължена - "Todessspiel".

Защо няма да дам на "Propaganda" и по-малко от 5? Защото албумът не е чак толкова лош сам по себе си. Няма да се уморя да повтарям, че за NDH феновете не се произвежда много материал и всеки албум в жанра е добре дошъл. Добрите парчета, които споменах по-горе също дават достатъчно добър тласък на албума, за да не потъне той тотално в лепкавата тиня на мазното копиране, което влияе доста на цялостното впечатление от групата. Затова ви предлагам да дадем шанс на Heldmaschine засега - поне до следващия път. А ако и тогава пак копират Rammstein така откровено - 5 ще им бъде много.

+ + + + +
Няколко качествени, силно разкуфвяащи NDH трака.
Органичен звук и сравнително добра продукция, особено като за самиздат.
Групата показва талант, който обаче тепърва трябва да търпи много развитие.

- - - - -
Зверски нагло копиране на Rammstein по всякакви показатели.
Голяма част от парчетата звучат постничко и са излишно удължени.
Изобщо - през цялото време имаш чувството, че слушаш разводнена версия на Rammstein. 

IF YOU LIKE
Rammstein, Maerzfeld, Treibhaus, Ostfront, Stahlmann и др.

Автор: Testset
[5/10]

0 Response for the "Heldmaschine - Propaganda"