TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Van Canto - Dawn of the Brave

Posted by Today's Metal Crew On петък, март 07, 2014 0 коментара

Стилът: A-capella Power Metal
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~50 минути


В ученическите си години бях попаднал на няколко шантави акапелни метъл проекта, най-запомнящ се сред които беше този на японския бийтбоксър Dokaka, който правеше безумни кавъри на Slayer, Iron Maiden, Nirvana и други групи. Няколко години по-късно с изумление и интерес посрещнах новината за първия албум на акапелната метъл банда Van Canto, които вече правеха нещата много професионално, а не като бъзик. И оттогава смея да се наричам техен фен. Но при Van Canto има няколко вечни проблема, заради които никога не се е случвало да изслушам наведнъж цял техен албум.

Ако по непонятна причина все още не сте чували Van Canto, те са група, създадена само от вокалисти и един барабанист и правят пауър/хеви метъл, имитирайки с глас звуците на китара, бас и клавишни. Албумите им в началото се състоят предимно от кавъри, но с течение на времето в тях започва да се появява и все повече авторска музика, като настоящият "Dawn of the Brave" се състои почти изцяло от авторски парчета. Не мога дори да си представя колко трудно се измисля музика по този начин, как се запомня къде се казва "дабадам", къде "дъръдъм", къде "бом бом бом бом" и къде "ндири дун дири" и най-вече как не им изтръпват устите на тия хора още на втората минута, когато пеят на живо. За това явно се изискват нечовешки вокални умения, пред които можеш само да свалиш шапка и да пернеш с нея хората, които биха отрекли този факт.

Супер, но след 3-4 парчета, пълни с въпросните "дан дан дан", "дуру дудун" и "дирли дирли" мозъкът лека-полека започва да изключва, главата заболява и лигата прокапва неусетно. Първоначалното "Уау, как го правят да звучи толкова зверски добре?!" се превръща в "Какво слушах преди малко?" и "В коя песен беше оня момент дето там... дирли дубадум...". В крайна сметка единственото, което всички запомнят са кавърите. Не че авторските им песни са лоши - "To the Mountains", "Badaboom", "Unholy" и "My Utopia" звучат дори прекалено добре. Но ако запомните дори две от деветте авторски композиции в албума - ще е чудо и по-скоро ще се чудите известно време дали въпросните готини песни нямаше да звучат доста по-добре, изсвирени с реални инструменти. В края на краищата обаче в главата се забиват най-вече кавърите на "The Final Countdown" на Europe и "Paranoid" на Black Sabbath. След последната пък е твърде възможно като идиот да си тананикате "М м м м м м м м м, даурин-ду!", което не е препоръчително на обществени места. След което ще си пускате от време на време някоя песен от албума, за да покажете на по-незаинтересованите си приятели какви странни банди съществуват вече, ще покуфеете евентуално на някой купон и... това е. Оттам нататък ако изслушате наведнъж целия албум без да ви заболи главата ще е нещо толкова изненадващо и рядко, че сигурно групата ще се телепортира при вас и лично ще ви даде медал за фенска вярност.

+ + + + +
Нечовешки добри вокални умения, за които можеш само да се чудиш "Как го правят?!".
Интересен набор от авторски песни, които звучат учудващо добре като за група без китарист и басист.
Няколко нови кавъра на познатото високо ниво. 

- - - - -
От толкова "бадабум", "дарадам" и "дигидан" почва да боли глава по някое време.
Не вярвам някой да успее да запомни дори и добрите им авторски песни.
Кавърите на "Into the West" и "Holding Out For a Hero" не се вписват особено добре.

IF YOU LIKE
Heavatar, Sabaton, Manowar, Powerwolf, Blind Guardian, Gloryhammer и др.

Автор: Undepth
[6/10]

0 Response for the "Van Canto - Dawn of the Brave"