TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Hämatom - X

Posted by Today's Metal Crew On петък, септември 19, 2014 0 коментара

Стилът: Deutschrock/NDH/Metal
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: SPV
Отнема: ~37(+4) минути 


За 10-годишнината си Hämatom са решили да направят нещо "по-така" и издават албум от два диска. В първия има една нова песен и 10 кавъра на съвременни германски хитове, а във втория - още една нова песен и материал тип "Best of". И макар че тук нямаме навика да правим ревюта кавър-албуми, в случая на Hämatom правим изключение по няколко причини. Първо - имат юбилей. Второ - първият им концерт пред не-немскоговоряща публика някога беше именно в България и затова имаме специално отношение към тях. И трето - мога да се хвана на бас, че почти никой по наши земи няма да се досети, че парчетата са кавъри, ако не му се загатне предварително.

Двете нови песни се казват "Teufelsweib" и "Leichen Pflastern Unseren Weg" и звучат досущ като излезли от "Keinzeitmensch", затова няма да се учудя, ако се окажат някакви B-sides от него. Това обаче няма кой знае какво значение, защото и двете са добри. Оттук нататък започват кавърите (няма да обръщаме внимание на "best of" материала) и истинското забавление. Тъй като почти налудничаво следя какво се случва на германската сцена, веднага разпознах повечето оригинали (или поне бях запознат с изпълнителите им), но интересното е, че Hämatom са направили кавърите си така, че да звучат като техни авторски песни - и точно затова казах по-горе, че би било трудно на някой, който не е чувал оригиналите да се сети, че това са кавъри.

Първият кавър е на супер популярното парче "Kids" (оригинал) на рапъра Marteria и Hämatom са се справили блестящо с него, при това без да им се налага да рапират. По подобен начин групата се е прицелила в още няколко рапъри, правейки кавъри на "Bilder im Kopf" (оригинал) на Sido, "Scwarz zu Blau" (оригинал) на Peter Fox и "Emanuela" (оригинал) на Fettes Brot. Останалите преработки са на "Gebroen um zu Leben" (оригинал) на Unheilig, "Vom Selben Stern" (оригинал) на (Ich+Ich), "Blinde Fäuste" (оригинал) на Maxim (абсолютно неизвестен за мен изпълнител), "Oh Jonny" (оригинал) на Jan Delay (също неизвестен за мен) и "Guten Tag" (оригинал) на Wir Sind Helden. Специално внимание обаче обръщам на кавъра на "Remmidemmi" (оригинал) на Deichkind. Hämatom са направили от това странно парче един размазващ NDH хит! Песента ми е абсолютен фаворит в този албум и не мога да си представя как някой може да я слуша без спонтанно да избухне в куфеене.
 

Ако чуете оригиналите на песните, които Hämatom са преработили, може да ви се стори много трудно от повечето от тях да се получат здрави метъл тракове, но точно в това е голяма част от чара на "X". Той ще даде на слушателя изненадващо много поводи за куфеене, като, с риск да се потретя, малцина изобщо биха се сетили, че това са кавъри. Накрая казвам на Nord, Süd, West и Ost едно извънредно "Наздраве!" по повод 10-годишнината на групата им и им пожелавам да се върнат отново в България възможно най-скоро, защото както се видя още на стадион "Васил Левски", тук са готови да ги посрещнат изненадващо много фенове.

+ + + + +
Умели преработки, които в този си вид звучат като авторски материал на Hämatom.
От привидно невъзможни за "ометъляване" песнички са се получили страхотни парчета.
И двете нови песни поддържат високото ниво от "Keinzeitmensch".

- - - - -
Новият изцяло авторски материал е доста малко.
Как тъй "Best of" без "Neandertal", "Butzemann" и "Schau Sie Spielen Krieg"? 

IF YOU LIKE
Frei.Wild, Betontod, Die Toten Hosen, Mushroomhead, Rammstein и др.

Автор: Testset
[8/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Hämatom - X"